Aktywne Wpisy

josedra52 +316

wilk-na-mikrofonie +222
Dzień dobry Pańswu.
Szanowne państwo, kochani moi.
JEST!!!!111
Udało mi się postawić serwer świąteczny na ten rok. Tak jak pisałem wcześniej serwer d--y nie urywa bo pierwszy raz w życiu stawiałem serwer do cs-a i ma trochę bugów, ale jest. Z góry chciałem podziękować użytkownikowi @kreeker za pomoc oraz @PePeZBA, któremu ukradłem roundsoundy i
Szanowne państwo, kochani moi.
JEST!!!!111
Udało mi się postawić serwer świąteczny na ten rok. Tak jak pisałem wcześniej serwer d--y nie urywa bo pierwszy raz w życiu stawiałem serwer do cs-a i ma trochę bugów, ale jest. Z góry chciałem podziękować użytkownikowi @kreeker za pomoc oraz @PePeZBA, któremu ukradłem roundsoundy i
źródło: bencownia
Pobierz

Nie bedzie gornego limitu zarobków.
I co to własciwie oznacza? Analiza lekarza.
Ano tyle, że nic się w przyszlosci nie zmieni.
Żeby zrozumiec dlaczego limit wynagrodzen byl tak potrzebny musze wyjasnić trzy pojęcia.
1.szpital/przychodnia. Dzialają na podstawie ksh. Maja udzialowcow. Ich jedyny przychod wynika z tego, że po hospitalizacji albo innej procedurze wysyła się plik do NFZ z kodowaniem icd9 na podstawie ktorego nfz płaci staly dla całej polski ryczałt. Jeżeli jakims cudem szpital wykona 10000000 procedur nielimitowanych to dostanie za nie pieniadze. Inne środki trafiające do szpitali są marginalne
2.lekarz rezydent. Dostaje wynagrodzenie wg rozporzadzenia, niezaleznie od tego ile zabiegow czy pacjentow bedzie leczyl. Za niego placi MINISTERSTWO ZDROWIA. Ma etat i dyzury ktore są obowiazowe.
Nie ma nic z tego, że jakis specjalista trzaska zabieg za zabiegiem, bo on jest od tego żeby zrobic wokol tego papierkową robote, a potem zaopiekowac sie nim po zabiegu.
3.specjalista-ma kontrakt,b2b, zarabia tyle ile ryczalt za procedura x ilosc wyrobionych procedur+succes fee. On szuka pacjentow ktorych moze do nich zakwalifikować bo ma z nich pieniadze. Czasami te zabiegi są kompletnie bez sensu. Więc po co mu konkurencja?
I teraz. Specjalista którego nic nie ogranicza nie ma zadnego interesu uczyc mlodego bo po pierwsze mniej zarobi, a po drugie mlody bedzie robil to na poczatku o wiele dluzej. Dyrekcja nie ma żadnego interesu w tym żeby młody cokolwiek robił, bo nawet za niego nie płaci. Szpital nie ma tez interesu, żeby mlody sie czegos nauczył, bo jak już młody będzie zdolny do samodzielnej pracy to dyrekcja dawno będzie zmieniona, a zyski trzeba robic teraz,dziś, a nie za 10 lat.
I w ten sposob dochodzi do zabetonowania systemu.
Chirurgow,zabiegowcow będzie coraz mniej. Spcjalistow wąskich zabiegówek coraz mniej, ogolnie wszedzie tam gdzie trzeba cos wiecej niz umiejetnosc przybicia pieczątki.
Kompletnie nie rozumiem jak debile z OZZL i Porozumienia Rezydentow mogli walczyc o utrzymanie tej patologii.
Z drugiej strony mnie to nie dziwi. Tylu debili co spotkalem w tym zawodzie nie miesci sie w glowie.
#lekarze #lekarz #medycyna #zdrowie #nfz #szpital
Rezydent chce się nauczyć to pojedzie do powiatu gdzie z pocałowaniem ręki dostanie stój po miesiącu. Chyba że boli d--a o trudny dostęp na klinikach bo by się chciało mieszkać w mieście wojewódzkim rozbijać po mieście i
@dr_Batman że potrzebna jest rotacja w zawodzie
@dr_Batman przecież ty 24h/dobę udzielasz sie na fb. Chyba w zadnym innym zawodzie nie ma czlowieka ktory cale dnie siedzialby na telefonie i tyle zarabiał. W powiecie to sie taki lekarzyna nauczy jak zrobic wyrostek albo pęcherzyk. To jest jego szczyt możliwosci. I całe to pisanie, że lekarz to musi całe zycie sie szkolic. Z
Klasyczny troll internetowy klasyczny.