Wpis z mikrobloga

Tak czasem sobie siedzę i myślę - że jednak w zajebistych czasach żyjemy. Nie doceniamy jaki skok zanotowaliśmy. Jakie mamy możliwości względem naszych przodków.

Pochodzę z Podlasia, wieś 2 tysiące mieszkańców, gmina 4 tysiące. 10km dalej jest granica z Białorusią. Od jakiegoś czasu mocno się wkręciłem w #genealogia badając losy mojej rodziny. 300 lat do tyłu na tej samej ziemi moi przodkowie wszyscy w linii prostej się parali rolnictwem. 300 lat, i dopiero pokolenie mojego ojca kończącego szkołę w 1993 miało szansę to zmienić. Ja sam się przeprowadziłem do Krakowa - 5-6 godzin pociągiem i sobie mogę przyjechać do domu bez większego problemu, a często nawet nie wybieram Pendolino. Moja babcia jak miała siostrę we Wrocławiu to pociągiem 12h jeździła. Kurde, dzień podróży. Jej sąsiadka przez całe życie najdalej była w miasteczku 25km od domu. Niedawno zmarła, kobieta z uboższego domu, bodajże 80 lat. Wieś w której się urodziła i żyła była całym jej światem. Nie widziała na żywo Warszawy, o Rzymie czy Paryżu nie wspominając. Fakt, może przerośnięty przykład ale są tacy ludzie, może garstka, ale są. Ja mogę bez problemu za tydzień na 1 dzień rano wylecieć do Madrytu i wieczorem wrócić. Od kiedy taki szary Kowalski ma takie możliwości? Kiedy pojawiły się tanie linie lotnicze, 15 lat temu?

Druga babcia z kolei pracowała w Urzędzie Gminy. Jak przyszła do mojej wioski, to opowiadała że sąsiednia wieś jeszcze nie miała prądu, to były wczesne lata '70 albo późne '60. I wiecie co? Jak chcieli założyć to ludzie protestowali. Bali się tego. Domy kryte strzechą... Rozumiecie? 50-60 lat temu życie ludzi niemalże się nie różniło od życia 300-400 lat temu. Też kryli chałupy strzechami. Pewnie mieli podobne piece, i wodę grzali ogniem, w tych śmiesznych kuchenkach kaflowych, 20 lat temu moja prababcia też jeszcze taki miała. Ludzie robili końmi w polu, bo mechanizacja to dopiero później wchodziła. Dwójeczka w wychodku, nawet podczas zimy stulecia która trafiała się średnio raz na 2 lata. Pradziadek po sól z buta śmigał do Brześcia, to jakieś 60km ode mnie. Kilka dni go nie było A dzisiaj? Widzę na ulicach nowoczesne sprzęty. Każdy może sobie pozwolić na technologię. Nawet ci najsłabiej usytuowani mają dostęp do internetu i tik toka. W sklepach możemy jeść egzotyczne owoce, znamy smak sushi, pizzy, kebaba, które w zasadzie bez problemu możemy przygotować własnoręcznie, ze składników które bez problemu kupimy. I tak, gdy my nie mieliśmy prądu w USA na TImes Square już leciały reklamy Coca Coli, i większość miała toalety w domach. Po prostu niesamowicie mnie fascynuje ten fakt, jaki postęp zrobiliśmy w tych 60 lat. I moje pokolenie, tych przed 30 i młodszych chyba kompletnie sobie z tego nie zdaje sprawy. Nawet to że sobie piszę tutaj na wykopie - jak czytam akty sprzed 1900 roku w rodzince, to większość podpisana przez księdza, z zaznaczeniem że zainteresowani niepiśmienni.

Poniżej zdjęcie wioski niedaleko mojej, w roku bodajże 1939. W takich właśnie chatkach na świat przychodzili nasi dziadkowie. Gdyby ktoś podpisał to zdjęcie 1750, to czy ktokolwiek poza historykami by protestował? A porównajmy to do współczesnego budownictwa. Nie krok a co najmniej kilkanaście kroków milowych.

#przemyslenia #polska #rodzina #historia #historiajednejfotografii #ciekawostki #hobby #podlasie
michalxd21 - Tak czasem sobie siedzę i myślę - że jednak w zajebistych czasach żyjemy...

źródło: image

Pobierz
  • 224
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Niby się zgodze, ale fakt, że “każdy za grosze” może mieć samochody, pily mechaniczne I inne gowna sprawia, że życie stało się jakosciowo znacznie gorsze.

@dominos-will-fall: to jest dokładnie to o czym napisał OP. Zapytaj się babci, czy woli słyszeć dmuchawę w dżungli na wakacjach czy mieszkać w niedogrzanym domku i ręcznie orać pole
  • Odpowiedz
@michalxd21: Im częściej jeżdżę za granicę tym bardziej zdaję sobie sprawę jaka polska jest zajebista pod względem:
-czystości
-komunikacji miejskiej
-gastronomii (która zaliczyła ogromny skok)
-całkiem niezłej natury, chociaż brakuje lazurowej, ciepłej wody i większych gór niż Tatry
-dziedzictwa kulturowego, to państwo to nie amerykański karton, który ma 200
  • Odpowiedz
Ludzie niestety nic nie zmądrzeli, dalej za kościołem, obroną księży. Trzysta lat temu dostawali w------l jak nie oddali pańszczyzny albo co gorsza ich wioska należała do biskupa. Ilu zostało zamordowanych z ręki kleru za nieposłuszeństwo lub ucieczkę. Świat się zmienił, ludzie dalej głupi, słuchają Kaczyńskiego, Rydzyka i Republiki
  • Odpowiedz
@michalxd21: nie zapominajmy o tak oczywistych rzeczach jak bieżąca woda i toaleta. Higienę mamy na najwyższym poziomie - dzięki temy znacząco zmniejszyliśmy ryzyko wielu chorób. Ubrania? Możesz się ubrać komfortowo na (prawie) każdą pogodę. Jakość uzębienia - też o wiele lepiej niż choćby 100 lat temu.
  • Odpowiedz
sąsiednia wieś jeszcze nie miała prądu, to były wczesne lata '70 albo późne '60. I wiecie co? Jak chcieli założyć to ludzie protestowali. Bali się tego.

@michalxd21: Też bym się bał prądu przy marnej jakości kablach (jak u flippera), ówczesnych standardach BHP oraz konstrukcji drewnianej z dachem krytym strzechą.

Nawet ci najsłabiej usytuowani mają dostęp do internetu i tik toka.

Biedni ludzie zazwyczaj gorzej wykorzystują dostęp do internetu, co tylko
  • Odpowiedz
Tak czasem sobie siedzę i myślę - że jednak w zajebistych czasach żyjemy. Nie doceniamy jaki skok zanotowaliśmy. Jakie mamy możliwości względem naszych przodków.

@michalxd21: Jest to niestety względne. Szczęście nie polega tylko na tym ile hamburgerów mogę sobie kupić, czy że ta karta graficzna najnowszej serii...

Jeśli weźmiemy np. piramidę potrzeb masłowa
  • Odpowiedz
@michalxd21: Dla porównania - Szklarska Poręba Średnia, pociąg elektryczny, lata zbliżone, te elektrowozy weszły do służby w 1935. Co ciekawe linia elektryczna była aż to Czech, obecnie druty się kończą w Jakuszycach.

Przepaść jaka była pomiędzy Podlasiem a Niemieckim wówczas Dolnym Śląskiem była gigantyczna. W takiej Jeleniej Górze w 1939 można było bujać się tramwajem elektrycznym aż do Podgórzyna, a połączeń kolejowych było więcej i niektóre szybsze niż obecnie.

Tak
mocoloco - @michalxd21: Dla porównania - Szklarska Poręba Średnia, pociąg elektryczny...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
Jeszcze końcówka lat 90 to było średniowiecze na wioskach. Jeszcze w 2010 można było na luzie w środku dnia dotac w------l w polskich miastach za nic. Patoka wsEdzie była. Ja i wielu właśnie w tdybszlo na studia z nastawieniem że trzeba spieralac na zachód. Dopiero ostatnie 10-12 lat to widoczna zmiana. No i nie ukrywamy że jakiwksza zmianę zafundowała unia i szengen, bo cała patola wypuerdolila z kraju.
  • Odpowiedz
@michalxd21: >. I tak, gdy my nie mieliśmy prądu w USA na TImes Square już leciały reklamy Coca Coli, i większość miała toalety w domach
porównywanie Nowego Jorku do wioski pod Białymstokiem ma wiele sensu...
repiv - @michalxd21: >. I tak, gdy my nie mieliśmy prądu w USA na TImes Square już le...

źródło: usa 1936

Pobierz
  • Odpowiedz
Mój dziadek pochodzi z kieleckiego

@MarianoaItaliano: i wpuścili Was do Radomia? Co za upadek obyczajów ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A tak na poważnie, jeszcze pół wieku temu ludzie cieszyli się, że mają jedną ubikację na kondygnację w kamienicy w centrum miasta. Łazienek nie było w ogóle - miska i jedziesz. Duże blokowiska z wielkiej płyty ruszyły w latach '60 i '70 ub. wieku i dopiero wówczas
  • Odpowiedz
@kam3o: Jeżeli Janicki jest dla ciebie autorytetem, to żyj sobie w takim przekonaniu.

@powsinogaszszlaja: Nie jest moim autorytetem, ale możesz podesłać mi swój autorytet, z chęcią się zapoznam, piszę to w 100% serio
  • Odpowiedz
Masz rację OP ten skok dobrobytu jest fascynujący a pomyśleć, że znajdujemy w miejscu eksplozji wzrostu technologicznego w sposób wykładniczy. To dlatego co raz mniej czasu zmienia co raz więcej wokół nas. Niebawem wystarczy 20 lat aby świat był kompletnie nie do poznania. To fascynująca ale też i przerażające jednocześnie.

@lalacki: XDDDD ile hajsu wtopiles na NFT?
  • Odpowiedz
Rozumiecie? 50-60 lat temu życie ludzi niemalże się nie różniło od życia 300-400 lat temu.

@michalxd21: M.in. dlatego bardzo lubię książki Agaty Christie. Przełom XIX i XX wieku, to okres bardzo dużych zmian. Jak się okazuje, świat nie porzucił "starego świata" po pierwszej wojnie. W tych książkach jakoś lepiej widać ten dość krótki okres przejściowy. Wakacje w kurortach, pierwsze samochody, statki parowe, rozwój kolei, budowa majątków na różnych kontynentach, początki
  • Odpowiedz