Wpis z mikrobloga

cześć. zacząłem biegać od tygodnia żeby poprawić wydolność i po chwili biegu, zero zadyszki, ale czuję taką pompę w dolnych częściach nóg, że po przebiegnięciu kilometra nie mam siły nawet żeby iść. na codzień ok. 15k kroków i trening siłowy także nie jestem jakiś zastany. o co może chodzić? #bieganie #mirkokoksy #sport #zdrowie #sterydy
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ojrzan88: jak wcześniej nie biegałeś, to zacznij od marszobiegów, są plany, ogólnie nie ma co się spieszyć, no i rozgrzewka przed i rozciąganie po treningu.
  • Odpowiedz
@ojrzan88: ilość kroków i siłownia nie ma żadnego, lub ma naprawdę minimalne przełożenie na bieganie. Bo przy bieganiu wysiłek dla nóg jest zdecydowanie większy nawet przy krótkim dystansie, niż przy chodzeniu.
Standardowo polecę plan "od zera do 1h ciągłego biegu" wpisz sobie w google i zacznij np. od 4 lub 5 progu.
  • Odpowiedz
@ojrzan88: w nogach jest tyle mięśni, że nawet trochę zmieniając technikę biegu może to inaczej pracować i standardowy dystans będzie czuć. Skoro zaczynasz to tym bardziej te mięśnie potrzebują treningu.

Przy okazji warto próbować poprawną techniką, są filmiki, choć nie jest łatwo to wyczuć i skopiować, ale coś się poprawi. Przed zawodami lepiej nie zmieniać, bo nowe ułożenie trzeba wytrenować.
  • Odpowiedz
@ojrzan88: Ja od siebie dodam, że dobrze jest się przyjrzeć jakie buty wybieramy do biegania. W gabinecie często się zdarza, że pacjenci wybierają obuwie ze zbyt małą lub ze zbyt dużą amortyzacją a to na prawdę ma duże znaczenie dla zmęczenia łydek. Szczególnie gdy podeszwa i amortyzacja jest zbyt cienka, to na początku potrafi prowadzić do szybkiego zmęczenia a nawet bólu podczas biegania. Można też sprawdzić siłę mięśnia trójgłowego łydki,
  • Odpowiedz
  • 0
@BialaJaskolka cześć. 20 wspięć zrobionych bez najmniejszego problemu, kiedyś ćwiczyłem łydki na siłowni. biegam na bieżni poliuretanowej w reebokach gy0155- są to buty do biegania. waga 73kg przy 170cm wzrostu, jak ma to jakieś znaczenie, a mimo to czuję w nogach po chwili biegania upadek mięśniowy
  • Odpowiedz
@ojrzan88: Hmm to wszystko wydaje się być w porządku jeśli chodzi o stosunek wagi do wzrostu, odpowiedniego obuwia i podłoża. Jeżeli dochodzi do upadku mięśniowego to jest jasny sygnał, że mięśnie nie są gotowe na taki wysiłek. W trakcie biegu lądujesz na pięcie czy przodostopiu? Możliwe, że łydki są niewystarczająco rozciągnięte przez co szybciej dochodzi do skurczu trójgłowego w trakcie ruchu wybicia się z podłoża a zgięcie grzbietowe stopy jest
  • Odpowiedz
  • 0
@BialaJaskolka nie zwróciłem kompletnie uwagi na co ląduje. jutro albo pojutrze na siłowni po treningu poroluje łydki i pójdę biegać zobaczymy czy coś to da. problem rzeczywiście może tutaj leżeć, bo dosyć często łapią mnie skurcze odkąd biorę testosteron. sprawdzę i dam znać
  • Odpowiedz
  • 0
@BialaJaskolka sorry za tak późny odzew, ale nie miałem czasu na trening, teraz jestem odrazu po i zaraz po treningu siłowym rolowałem łydki 4-5 minut na jedną i wczoraj bez biegania, ale rolowałem ok. 3 minuty na jedną nogę no i byłem na torze i bez zmian 3 minuty biegania, minuta marszu, 2 minuty biegania, minuta marszu i czuję taką pompę w łydkach, że ledwo idę, a tak to 0 zmęczenia.
  • Odpowiedz
Hmm to w takim wypadku ja bym Ci poleciła żebyś poszedł do dobrego fizjoterapeuty. Super by było, jeśli fizjo sam by był biegaczem, wtedy lepiej wczuje się w problem i Cię zrozumie. Na pewno jest na to jakieś proste rozwiązanie, czasami jedna wizyta potrafi wyjaśnić problem :)
  • Odpowiedz