Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #pracait

Pewnie będziecie mnie nienawidzić, ale uważam że sporo osób, które zostały zwolnione nie powinny nawet pracować.

Przykłady ode mnie: data engineer, który nie zna Pythona; bazodaniowiec, który nie zna Redshifta, data scientist, który nie wie co to cuda. I wiele, wiele innych. I to nie byli juniorzy. Średnia wieku tych ludzi to 40 lat.
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesJoyce: trochę kocopoły gadasz bo to tylko frameworki które zmieniają się w czasie, nie każdy musi wszystko umieć. A Ty ogarniasz program Enterprise Architect? Pewnie nie, więc mogę powiedzieć że c--j z Ciebie a nie architekt. To tylko takie przykłady.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: nie każdy bazdoanowiec pracuje w Redshifcie, nie każdy data engineer korzysta aktywnie z Pythona (SQL wciąż może być ważniejszy), nie każdy data scientist musi znać się na GPU. Przyczepić się o byle gowno, kiedy nie zna się CV danej osoby jest bardzo łatwo
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Pełna zgoda z tobą, ale już się widze tagowe marudy zleciały i trzeba pchać narracje, że wszyscy w IT to eksperci i nikt się nie o-------a tylko haruje w sprintach xD
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: z pierwszą częścią się zgadzam, z drugą nie. Nie wiem co mają te technologie do tego o czym piszesz, bo to nie jest jakaś absolutna podstawa by je znać. Tak samo jak wymaganie od CRUDowca znajomości całego TCP nie jest czymś podstawowym, nawet jeśli używają tego codziennie.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce:

data engineer, który nie zna Pythona

A powiedz nam w jakim języku napisane są biblioteki przez nich używane? Bo ja znam firmy w których całe działy w tym temacie działają jedynie na
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Imo nietrafne porównanie technologiczne, ale mimo wszystko to nie jest niepopularna opinia, za dużo widziałem tego co się trzyma w "dobrych" firmach w polsce. Pasowałoby zastosować zasadę pareta, a top 20% wykonywałoby pracę swoją oraz bottom 80% bez żadnej zmiany w funkcjonowaniu firm.
  • Odpowiedz
ale już się widze tagowe marudy zleciały i trzeba pchać narracje, że wszyscy w IT to eksperci i nikt się nie o-------a tylko haruje w sprintach xD

@Bipolar-: jak to jest mieć nie mieć mózgu, komentować coś co ci do głowy przyjdzie i nie mieć refleksji, że to nie ma sensu? Musiałeś przeczytać dwa komentarze wyżej, nie zapaliła ci się lampka, że warto chociaż poprzeć czymś taki wysryw?

Nie wiem jakim cudem
  • Odpowiedz
@Zimm3man: HTTP/1 oraz HTTP/2 tak. HTTP/3 działa na QUIC który działa na UDP, a to HTTP/3 jest najnowszym standardem i pojawia się coraz częściej. Mi chodziło o to że ludzie z którymi pracowałem nie mieli kompletnie żadnej wiedzy co jest poniżej tego HTTP
  • Odpowiedz
@polskie-k0rpo: O kurde o HTTP/3 nie słyszałem. W sumie ciekawa sprawa z tym QUIC, że sobie UDP owrapowali, żeby naśladowało TCP i było lżejsze. Jak pamiętam to były problemy używać gRPC bo dużo rzeczy HTTP/2 nie obsługiwało :D, dzięki za info. A co do ludzi... Ja znam architektów co definiowali POST /api/{resourceID}/delete :D, albo używali PUT'a do tworzenia
  • Odpowiedz