Wpis z mikrobloga

mirki, *rwa mać, *ujnia z grzybnią, żonka dała się oszukać na blika, rano zbombardowali ją telefonami z warszawskich numerów, Provident Polska że niby coś z kartą wyciekło, pieniądze są w niebezpieczeństwie, trzeba przelać na inne konto, potem dzwoni policja, sam komendant, że to prawda, pismo o wszczęciu postępowania przychodzi na whatsapa, komendant nawet zadzwonił na kamerkę, nawinął makaron na uszy, cały czas siedział na linii, żona zbaraniała bo strach, ważny pośpiech itp, pobrała całą kasę (facet powiedział jak zwiększyć limity) i ... wpłaciła we wpłatomacie na blika, pobierała po 1k, wpłacała w paru transakcjach po ok 3.5k, najgorsze, że to nie była tylko jej wypłata ale dodatkowo nasze oszczędności na ferie/wakacje/remont, łącznie lekko ponad 19k, pytała czemu ma wpłacać gotówkę którą już pobrała, gościu odpowiedział ze to znaczone nominały i będzie miała problemy jak będzie nimi płacić itp, normalnie tak nawinął makaron na uszy że szok, sam gdybym nie siedział w IT i nie był gościem gościem od cyber w swojej robocie to pewnie tez bym dał się zbałamucić, piszę dla przestrogi, powiedzcie swoim mniej zorientowanym bliskim, ostrzeżcie ich, my nic nie możemy już zrobić, szczególnie przy naszej policji, żonie powiedzieli od razu ze tego jest od groma i są nikłe szanse, bo to jakby oddała pieniądze do ręki, poza tym akurat nie ma gościa który przyjmuje takie zgłoszenia i żeby przyjść jutro, a wiadomo jak to u nich, możesz nawet dać wizerunek z peselem i adresem zamieszkania nawet pokazać ukradziony rower u niego w chacie to powiedza ze sory Batory, umarzamy bo nie znaleziono sprawcy #oszustwo #socjotechnika #przestroga
maniel - mirki, *rwa mać, *ujnia z grzybnią, żonka dała się oszukać na blika, rano zb...

źródło: image

Pobierz
  • 813
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mateo353: Miras "troche" wiosen juz na karku mam. I cale zycie wychodze z takiego zalozenia:
Jak mi ktos pomoze to ja zrobie 3x wiecej zeby mu pomoc. A jak i ktos robi pod gorke to ja zrobie 10x wiecej zeby go udupic (nawet jesli to oznacza ze ja bede stratny). I poki co dobrze na tym wychodze :P

Ale mialem kiedys taka sytuacje:
Wchodze do sklepu a jakas kobita pyta mnie czy bym
  • Odpowiedz
@BenAli ta analogia nie ma sensu - ja nie mówię o wyrzuceniu telefonu do kibla, a nie odbieranie OBCYCH numerów. Trafną analogią byłoby co najwyżej nie wsiadanie do OBCEGO auta, a normalne korzystanie z własnego czy z usług znajomego kierowcy.
  • Odpowiedz
Jeszcze jedno, nigdy nie rozumiem logiki ludzi, którzy uważają, że jakieś ich oszczędności w wysokości 20/50/100/200 k byłyby warte zachodu jakiejś specjalnej jednostki i zaangażowania Państwa aby je cudownie uchronić. Nie rozumiem dlaczego ludzie w to wierzą, że ochrona ich oszczędności z jakiegoś powodu jest ważna.

@Nadia_ tez tego nie rozumiałem, ale kiedyś zrozumialem i sie tym z Tobą podzielę.
Ludzie to j----i egoiści. Jeśli to nie ściema, to możesz byc
  • Odpowiedz
Też miałem podobną sytuacje w zeszłym roku. Najpierw telefon czy chcę potwierdzić pożyczkę od providenta - jak zapytałem jaką pożyczkę, to powiedzieli mi, że przekażą sprawę do mojego banku i się rozłączyli.
Po kilku minutach zadzwonił 'bankowiec' i mówi że system zarejestrował prawidłowy login i hasło na moje konto z innego miasta więc to zostało zatrzymane.
Następnie chciał moich danych od identyfikacji, ale najpierw chciałem potwierdzenia, że naprawdę dzwonił z banku i
  • Odpowiedz
  • 4
ta analogia nie ma sensu - ja nie mówię o wyrzuceniu telefonu do kibla, a nie odbieranie OBCYCH numerów. Trafną analogią byłoby co najwyżej nie wsiadanie do OBCEGO auta, a normalne korzystanie z własnego czy z usług znajomego kierowcy.

@Kremufka2137 A jak jest obcy kierowca autobusu?

Nie ma sensu to strach przed nieznanymi numerami. I co zrobi ktoś jak odbierzesz? Zje Cię? Lol
  • Odpowiedz
bo takie wałki zmieniają scenariusz co pół roku.

@Mateo353: no ich scenariusz tak ale nie mu dużo rzeczy którymi mogą podejść, a 90% to blik wpłata lub do łapy. Wystarczy żeby ludzie zawsze sobie przypominali, że nie wolno nigdzie wysyłać ani dawać kasy na telefon od kogoś, łącznie z bankiem i policja. Jak dzwoni bank i policja, można oddzwonić na znane numery i po kilku sekundach wszystko jest jasne. Trzecia
  • Odpowiedz
mnie zastanawia co innego - kazali nam podawać dane personalne i przy kupnie nowej karty trzeba też dane podawać - no to mam nadzieję, że przy próbie takiego oszustwa- bardzo szybko namierzyli złodziei? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz