Aktywne Wpisy
Hurr durr ceny mieszkań spadają. Tymczasem rzeczywistość. Mieszkanie z lat 70 do generalnego remontu, bez miejsca parkingowego, z czynszem na poziomie 1000 zł miesięcznie sprzedane w 6 godzin od wystawienia ogłoszenia. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zadzwoniłem 30 minut po wystawieniu ogłoszenia i umówiłem się na oglądanie dzisiaj po pracy o godzinie 17. O 13 dostałem telefon, że już sprzedane za gotówkę. ¯\(ツ)/¯
#warszawa #nieruchomosci
Zadzwoniłem 30 minut po wystawieniu ogłoszenia i umówiłem się na oglądanie dzisiaj po pracy o godzinie 17. O 13 dostałem telefon, że już sprzedane za gotówkę. ¯\(ツ)/¯
#warszawa #nieruchomosci
źródło: 1000017021
Pobierz
Petsyk +1229

Wykres prognozowanych zmian średniej temperatury globalnej według projekcji IPCC z pierwszego raportu podsumowującego z roku 1990, oraz rzeczywiste jej zmiany z ostatnich 35 lat.
Oś pozioma: czas (lata). Oś pionowa: zmiana średniej globalnej temperatury względem roku 1990 (stopnie Celsjusza). Kolor czarny to projekcje z raportu IPCC, linia ciągła oznacza scenariusz BAU (Business as Ussual - biznes jak zwykle) z postępującym wzrostem emisji gazów cieplarnianych; linie przerywane B, C i D to scenariusze w których wdrożono redukcję emisji gazów cieplarnianych. Przykładowo, w scenariuszu D koncentracja dwutlenku węgla w atmosferze pod koniec XXI wieku osiąga poziom tylko 450 ppm, w scenariuszu BAU jest to aż 825 ppm. Linia koloru czerwonego pokazuje rzeczywiste zmiany temperatury zgodnie z europejską reanalizą ERA5 w latach 1980-2025 (ostatnia wartość jest szacowana w oparciu o dane do początku września).
Choć historyczne zmiany temperatury globalnej charakteryzują się, w odróżnieniu od „wygładzonych” projekcji IPCC, pewną zmiennością międzyroczną, i choć założenia scenariuszy nie odpowiadają perfekcyjnie rzeczywistej historii świata po roku 1990, trend wzrostowy ostatnich kilku dekad nie odbiega znacząco od prognozy opartej o scenariusz BAU.
Źródło: FAR Climate Change: Scientific Assessment of Climate Change (IPCC), dodatkowe dane: ERA5 (ECMWF, C3S).
https://naukaoklimacie.pl/wykres-na-dzis/jak-sprawdzaja-sie-prognozy-klimatologow-sprzed-35-lat?fbclid=IwY2xjawNIo11leHRuA2FlbQIxMABicmlkETBkMFM0eFc5d1k3cjhJcWVpAR6asVQLRAigoDL-CF8BdstSvBPez-s8maI_J41V13YEJQ7t00Vc77fmoK9DsQ_aem_VzO-VzF9hRh5HU_nRVdVzQ
#nauka #ciekawostki #klimat #gruparatowaniapoziomu #ocieplenie #temperatura #pogoda
źródło: 557595246_24587666720862669_1002950204086902927_n
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
@kopawdupeswiniom: od ok. 1918 do ok. 1942 wzrost był faktycznie drastyczny, 0.3*C na dekadę! Interesuje mnie jakie działania podjęto w tamtym okresie, o ile zmniejszono emisję gazów cieplarnianych, że udało się powstrzymać, a nawet cofnąć, globalne ocieplenie przez następne 40 lat.
Co sądzisz @biesy? @Retroop czy powinniśmy powtórzyć
W niektórych obszarach się pogorszy, w innych polepszy. Ogólnie wyjdzie na korzyść. Czyli strzeliłeś sobie w stopę, ale np. ta mapka dotyczy roku 2080 czyli poza zasięgiem mojego zainteresowania. Co wiecej, kolejne analizy są bardziej pesymistyczne, ale to twoim zadaniem jest to wszystko przejrzeć i oddzielić ziarno od plew i podać gotowe przykłady. Zrób prezentację ( ͡º ͜ʖ͡º)
https://en.wikipedia.org/wiki/Effects_of_climate_change_on_agriculture
źródło: temp_file6296597033927957360
PobierzProszę państwa, nastąpił incydent kałowy.
@StaryBieruta: człowieku, susza w Polsce nie ma nic wspólnego z globalnym ociepleniem, tylko masowym osuszaniem mokradeł, terenów podmokłych i generalną polityką w tej sprawie w Polsce.
To jak z tymi pożarami w Kanadzie i Australii, winę za które w mediach też zrzucano
Komentarz usunięty przez moderatora
Z takimi osobnikami dzielicie rzeczywistość.
@mqpm: wiedziałem, że "średnia globalna temperatura" to zbiór różnych metod pomiaru temperatury, które są później obrabiane matematycznie, ale o zmianie wysokości pomiarów akurat nie słyszałem. Zawsze coś nowego, muszę sobie sprawdzić.
@jukel
@85CmCCd5nK: True. Ale czy ja wiem, czy wykopowi eksperci się różnią zbytnio od rządowych/akademickich ekspertów?
Jak bardzo działania ekspertów poprawiły niską demografię w Polsce?
Niestety ale tutaj potrzebne są działania globalne: USA-EU-Chiny. A jak do tej pory to największym sabotażystą było USA, bo mieli swoje interesy związane z gazem łupkowym. Chiny są znacznie bardziej zagrożone pustynnieniem i brakiem wody niż USA więc zaczynają działać na poziomie centralnym (to że szczeble lokalne aparatu władzy leją na wytyczne i malują trawę na zielono to inna sprawa).
https://sklep-niezalezna.pl/pl/p/Zmiany-klimatu.-Polityka%2C-ideologia%2C-nauka%2C-fakty-prof.-Piotr-Kowalczak/1753
Trzeba coś zrobić z tą dezinformacją w internecie bo te pelikany też mają prawa wyborcze
Uzależnić "siłę" głosu od IQ?
Jak można nie mieć tak podstawowej wiedzy z lekcji geografii w podbazie i nie rozumieć co znaczy podniesienie średniej globalnej o jeden stopień?
Nie dziwne że wybierają nam alfonsów na
https://www.youtube.com/watch?v=h1jOqyjcO4g
W skrócie, niemal wszystkie kraje (poza USA) poczyniły znaczne kroki w tym kierunku. Możliwym jest, że neutralność emisji dwutlenku węgla zostanie osiągnięta do tego 2035 r. ale nie jest jeszcze całkiem pewne kiedy dokładnie. Jednak jest o co walczyć bo to będzie tylko znaczyło, że do tego czasu przestaniemy produkować nowe CO2, ale to już wyprodukowane tam zostanie.