Aktywne Wpisy

Zmorka +107
dawek29 +14
Wynajmuję pokój w mieszkaniu. Wąż od pralki nie jest podłączony - trzeba wsadzać go do kibla. Wczoraj źle go wsadziłem, on musiał wylecieć I zalał mieszkanie... ja ogarnąłem dopiero, gdy sąsiad z dołu zaczął dzwonić do drzwi. Niestety u sąsiada zalało pokój, są zacieki. W sumie nie gadałem jeszcze nawet z właścicielem, bo to zdarzyło się o północy. Strasznie się stresuję. Co wy sądzicie - będę musiał bulić?
#wynajem #
#wynajem #

Wykres prognozowanych zmian średniej temperatury globalnej według projekcji IPCC z pierwszego raportu podsumowującego z roku 1990, oraz rzeczywiste jej zmiany z ostatnich 35 lat.
Oś pozioma: czas (lata). Oś pionowa: zmiana średniej globalnej temperatury względem roku 1990 (stopnie Celsjusza). Kolor czarny to projekcje z raportu IPCC, linia ciągła oznacza scenariusz BAU (Business as Ussual - biznes jak zwykle) z postępującym wzrostem emisji gazów cieplarnianych; linie przerywane B, C i D to scenariusze w których wdrożono redukcję emisji gazów cieplarnianych. Przykładowo, w scenariuszu D koncentracja dwutlenku węgla w atmosferze pod koniec XXI wieku osiąga poziom tylko 450 ppm, w scenariuszu BAU jest to aż 825 ppm. Linia koloru czerwonego pokazuje rzeczywiste zmiany temperatury zgodnie z europejską reanalizą ERA5 w latach 1980-2025 (ostatnia wartość jest szacowana w oparciu o dane do początku września).
Choć historyczne zmiany temperatury globalnej charakteryzują się, w odróżnieniu od „wygładzonych” projekcji IPCC, pewną zmiennością międzyroczną, i choć założenia scenariuszy nie odpowiadają perfekcyjnie rzeczywistej historii świata po roku 1990, trend wzrostowy ostatnich kilku dekad nie odbiega znacząco od prognozy opartej o scenariusz BAU.
Źródło: FAR Climate Change: Scientific Assessment of Climate Change (IPCC), dodatkowe dane: ERA5 (ECMWF, C3S).
https://naukaoklimacie.pl/wykres-na-dzis/jak-sprawdzaja-sie-prognozy-klimatologow-sprzed-35-lat?fbclid=IwY2xjawNIo11leHRuA2FlbQIxMABicmlkETBkMFM0eFc5d1k3cjhJcWVpAR6asVQLRAigoDL-CF8BdstSvBPez-s8maI_J41V13YEJQ7t00Vc77fmoK9DsQ_aem_VzO-VzF9hRh5HU_nRVdVzQ
#nauka #ciekawostki #klimat #gruparatowaniapoziomu #ocieplenie #temperatura #pogoda
źródło: 557595246_24587666720862669_1002950204086902927_n
PobierzPrzeczytaj ze zrozumieniem "retardzie".
Mam to w dupie co się stanie, interesuje mnie to, że mnie już nie będzie zanim planeta zacznie na serio płonąć, a dalej to zmartwienie dla natalistycznego motłochu.
Wpisz se w google: "Climate Change Impacts on Agriculture and Food Supply".
A tymczasem Singapur będzie wypalony do piachu, będą szalone mrozy przez kilka dni i tak się to wyrówna do tego 1°C (ale to się już nie przebija)
No tak, myślisz że się uchowasz? Będziesz się kręcił jak chomik w kołowrotku walcząc z klimatem, po czym padniesz xD
Poniekąd tak będzie, ale kiedy dokładnie, jak, przebieg tych zjawisk.
@biesy: Już nie mówiąc o tym, że w Europie może być wręcz przeciwnie, gdyby coś się stało z Prądem Zatokowym.
Nawet już się dzieje, cyrkulacja AMOC fluktuuje w wyniku dopływu słodkiej wody (ale nie z lodowców tylko z opadów), dlatego szkoda, że zaniechano kolejnej odkrywki węgla brunatnego na zastępstwo Bełchatowa.
Może i tak nie uratujecie klimatu, ale przynajmniej będziecie siedzieć w zimnie.
Uzasadnij.
@biesy: on i 35 idiotów którzy dali mu plusa. Witamy na wykopie xD
Oczywiście zero argumentów.
Poza tym, zaznaczając rok 2060 na wykresie zapomniałeś, że mnie już wtedy na 90% nie będzie ( ͡º ͜ʖ͡º)
Komentarz usunięty przez moderatora
Eko-nataliści powinni samodzielnie walczyć (płacić na to) z klimatem.