Wpis z mikrobloga

Jak sprawdzają się prognozy klimatologów sprzed 35 lat?

Wykres prognozowanych zmian średniej temperatury globalnej według projekcji IPCC z pierwszego raportu podsumowującego z roku 1990, oraz rzeczywiste jej zmiany z ostatnich 35 lat.

Oś pozioma: czas (lata). Oś pionowa: zmiana średniej globalnej temperatury względem roku 1990 (stopnie Celsjusza). Kolor czarny to projekcje z raportu IPCC, linia ciągła oznacza scenariusz BAU (Business as Ussual - biznes jak zwykle) z postępującym wzrostem emisji gazów cieplarnianych; linie przerywane B, C i D to scenariusze w których wdrożono redukcję emisji gazów cieplarnianych. Przykładowo, w scenariuszu D koncentracja dwutlenku węgla w atmosferze pod koniec XXI wieku osiąga poziom tylko 450 ppm, w scenariuszu BAU jest to aż 825 ppm. Linia koloru czerwonego pokazuje rzeczywiste zmiany temperatury zgodnie z europejską reanalizą ERA5 w latach 1980-2025 (ostatnia wartość jest szacowana w oparciu o dane do początku września).

Choć historyczne zmiany temperatury globalnej charakteryzują się, w odróżnieniu od „wygładzonych” projekcji IPCC, pewną zmiennością międzyroczną, i choć założenia scenariuszy nie odpowiadają perfekcyjnie rzeczywistej historii świata po roku 1990, trend wzrostowy ostatnich kilku dekad nie odbiega znacząco od prognozy opartej o scenariusz BAU.

Źródło: FAR Climate Change: Scientific Assessment of Climate Change (IPCC), dodatkowe dane: ERA5 (ECMWF, C3S).

https://naukaoklimacie.pl/wykres-na-dzis/jak-sprawdzaja-sie-prognozy-klimatologow-sprzed-35-lat?fbclid=IwY2xjawNIo11leHRuA2FlbQIxMABicmlkETBkMFM0eFc5d1k3cjhJcWVpAR6asVQLRAigoDL-CF8BdstSvBPez-s8maI_J41V13YEJQ7t00Vc77fmoK9DsQ_aem_VzO-VzF9hRh5HU_nRVdVzQ

#nauka #ciekawostki #klimat #gruparatowaniapoziomu #ocieplenie #temperatura #pogoda
biesy - Jak sprawdzają się prognozy klimatologów sprzed 35 lat?

Wykres prognozowanyc...

źródło: 557595246_24587666720862669_1002950204086902927_n

Pobierz
  • 237
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kopawdupeswiniom: dzięki za poprawienie mnie, oraz podążając Twoim tokiem myślenia stwierdzam iż nikt nie potrzebuje poprawiania pisowni skoro i tak rozumiemy komunikat, Twoje starania o poprawny język są tak samo daremne jak staranie się o nadająca się do życia w przyszłości przestrzeń.
  • Odpowiedz
@Hubbabubbastyle

dzięki za poprawienie mnie, oraz podążając Twoim tokiem myślenia stwierdzam iż nikt nie potrzebuje poprawiania pisowni skoro i tak rozumiemy komunikat, Twoje starania o poprawny język są tak samo daremne jak staranie się o nadająca się do życia w przyszłości przestrzeń.

Nie chodziło o poprawienie pisowni bo jestem daleko od tego, ale właśnie o sens wypowiedzi.
  • Odpowiedz
Nadal nie rozumiesz, że uratowanie gatunku się nie wydarzy?

@kopawdupeswiniom: O nie! Straszne! W perspektywie miliardów lat całe życie na Ziemi zniknie. No kurczę, nic tylko usiąść i płakać. Ale mimo wszystko jednak pomyślę o moich dzieciach. Jeśli ma to być również twoim kosztem, to trudno. Już mówiłem - na taką ofiarę jestem gotów.

Zobacz sobie ceny prądu w taryfach dla firm i przestań wierzyć w
  • Odpowiedz
@Hi_Lo_Hi

O nie! Straszne! W perspektywie miliardów lat całe życie na Ziemi zniknie. No kurczę, nic tylko usiąść i płakać. Ale mimo wszystko jednak pomyślę o moich dzieciach. Jeśli ma to być również twoim kosztem, to trudno.

Typowe prymitywne zachowanie. Rozlałeś mleko to ścieraj, nie ja mam zasuwać bo ty się rozmnożyłeś, natalu.
Poza tym, gdybyś myślał o tym żeby istotom, które zrobiłeś nie stała się krzywda to byś ich nie
  • Odpowiedz
@axxamith:

Zostałeś urodzony do zycia w najlepszym do tego czasie. Jest nam tak dobrze że pewnym ludziom wydaje się ż e tak ma byc i im się nalezy przecież bo są!

Niezależnie od tego, w jakim czasie oddziaływania zjawiska życia dochodzi do urodzenia czującej istoty będącego następstwem zbędnego i szkodliwego działania polegającego na wymuszeniu jej egzystencji i tym samym narzuceniu jej potrzeb, należy się jej wszystko, co potrzebne do ich
  • Odpowiedz
@efilist: od gnostyków po antynatalistów... te same brednie. Wiesz że wszechświat tez nie ma sensu? Nic nie ma sensu. My go nadajemy. Atomy nie potrzebują sensu by istnieć. Wiesz co robić. Szeroiej drogi.
  • Odpowiedz
Wiesz że wszechświat tez nie ma sensu? Nic nie ma sensu. My go nadajemy.

@axxamith: no i go nadał, nadał mu etyczny etos wg którego każdy jest odpowiedzialny za swoje działania, a przedewszystkim za potrzeby stworzonych istot.

Można się nie zgadzać, ale co to ma wspólnego z bredniami?
  • Odpowiedz
@efilist: A. Faktem. B. Prawdą. C. Rzeczywistością. D. Brakiem urojeń. Ojejku. Może spróbujesz dać minusks. :((((((( mięso zjedz i nutellę szkodniku.
  • Odpowiedz
@Smokk: nawet jeśli nikt cię nie kocha, ani nie potrzebuje, wiedz, że mnie rozbawiłeś swoim wpisem i poprawiłeś mi dziś humor.

Dzięki, twoje życie ma znaczenie :)
  • Odpowiedz