Aktywne Wpisy

#slubodpierwszegowejrzenia
PYTANIE DO CHŁOPAKÓW - inspirowanie komentarzami z facebooka po dzisiejszym odcinku z Laweciarzem
PYTANIE DO CHŁOPAKÓW - inspirowanie komentarzami z facebooka po dzisiejszym odcinku z Laweciarzem
Jesteś skazany na obecność/randkę z kobietą nie w Twoim typie. Co robisz?
- Jesteś dla niej lekceważący i chamski 3.7% (5)
- Zlewka totalna i byle wytrzymać do końca 15.6% (21)
- Proponujesz koleżeństwo 17.0% (23)
- Starasz się poznać, a nuż to fajny człowiek 48.9% (66)
- Nie jestem targetem pytania 14.8% (20)

lubie-sernik +1
Jakie macie nałogi? Ja mam palenie papierosów.

BMW, bardzo powszechny problem kondensacji w reflektorach, która to powoduje korozję i uszkadza całą lampę wraz z modułem sterującym.
Do mojego modelu, nowy całkowity unit, czyli lampa i dwa moduły to koszt dziesięciu tysięcy złotych, używany, w pełni sprawny w idealnym stanie, mogę kupić za nieco mniej niż połowę tej ceny.
...jest jednak jedno ale, po wymianie, część musi być zakodowana do samochodu, inaczej, mimo że w pełni sprawna, nie będzie działać.
i teraz:
BMW odmawia zakodowania części używanej, mimo to, że jest ona w pełni sprawna. Mogą zakodować tylko i wyłącznie nowy cały unit czyli kupioną u nich lampę wraz z dwoma nowymi modułami sterującymi
#motoryzacja #bmw #samochody #mechanikasamochodowa
@dwie_szopy_jackson: W sumie... Jakoś mnie to nie dziwi niezależnie od pieniędzy. Znam kilku mechaników, którzy też nie chcą nawet słyszeć o używanych częściach. I tu nie chodzi nawet o pieniądze, tylko o późniejsze problemy z Januszami.
Bo przecież Janusz kupił idealną używkę. W stanie lepszym niż nowa! I jak po miesiącu, dwóch czy trzech coś się rozkraczyło
@dwie_szopy_jackson: to super marka, nic tylko kupować
@dwie_szopy_jackson: "right to repair" to coś innego niż montowanie używanych części w samochodzie ¯\(ツ)/¯
Absolutnie powinno się wyrzucać używane sprawne produkty na śmietnik
@reaction_c: jeżeli nie mogą podpiąć części nieznanego pochodzenia to właściciel powienien mieć możliwość ją podpiąć i używać na własną odpowiedzialność a nie błagać ASO o zakodowanie
@__MadCat: a jak w żarówce spali się żarnik to też trzeba wymieniać całą żarówkę, a nie tylko żarnik. Idźmy z tym dalej
@dwie_szopy_jackson: Jaki jest sens kodowania reflektora? Czy np. fotel po wymianie też trzeba zakodować, bo nie będzie działać elektryczne ustawianie?
Komentarz usunięty przez autora
@reaction_c: przecież właśnie to "kodowanie w ASO" ma na celu też sprawdzenie czy część pochodzi z legalnego źródła,
sprawdzają oni z jakiego pierwotnie samochodu pochodzi dana część używana,
ASO nie zamontuje części która pochodzi z auta zgłoszonego jako kradzione albo z innymi
@Dalamar: nie martw się, nie grozi ci to