✨️ Dlaczego niektórzy przybierają na wadze mimo większego jedzenia?Ⓘ Znajomy do mnie na wakacjach, czemu wyglądam normlanie a jem więcej od niego i on jest gruby. W kawiarni wziąłem jednego rogalika więciej i na kolację dokładkę sobie wziąłem. Gdy wyszliśmy na spacer zwiedzać okolice to on siedział w domu. Mówię "genetyka i nic się z tym zrobić nie da", na co drugi kolega, że anon ćwiczy mogę zjeść więcej i nie widać po nim a ty nic nie robisz. Mi się nie chce z ludźmi dyskutować na ten temat czemu jedni są szczuplejsi. #silownia #dieta #mikrokoksy
Znajomy do mnie na wakacjach, czemu wyglądam normlanie a jem więcej od niego i on jest gruby.
@mirko_anonim: Zapewne podjada, pije niezdrowe napoje. Zasada jest prosta - spożywasz więcej niż potrzebujesz = tyjesz. No i na odwrót oczywiście ʕ•ᴥ•ʔ
@Przypadkowy: Przecież zatrzymanie wody to nie przytycie. Tak samo jak masz zaburzenia to np. jesz o te 5% mniej niż osoba bez zaburzeń więc równanie jest prawdziwe
Tak, istnieje kilka sytuacji, w których człowiek może spożywać mniej kalorii, niż wynosi jego zapotrzebowanie energetyczne, a mimo to przybierać na wadze. Poniżej wyjaśniam, kiedy i dlaczego może to się
- Problemy z tarczycą: Niedoczynność tarczycy (hipotyreoza) spowalnia metabolizm, co może prowadzić do przybierania na wadze mimo niskiego spożycia kalorii, ponieważ organizm zużywa mniej energii.
Dalej nie czytam. Przecież o to właśnie chodzi, że twoje zapotrzebowanie jest niskie bo masz niedoczynność tarczycy więc masz spowolniony metabolizm ergo spożywasz za dużo jeśli tyjesz
@Przypadkowy: nie ma, powtarzam nie ma takiej sytuacji, w której spożywasz mniej kalorii, niż BMR i z tego tyjesz... to wszystko wymienione po prostu wpływa na to powyższe plus pośrednio na dodatkowe wydatki organizmu. Czyli po prostu nie jest się w deficycie, bo jest on niedoszacowany
✨️ Autor wpisu (OP): @Marian_Pe @femboy69 przeczytajcie do końca nie pierwszą część xd niżej jest napisane, że inny kolega wyjaśniał iż ja ćwiczę a ten gruby nie xd
@mirko_anonim: @femboy69 dokładnie ja zawsze byłem chudy, a wrecz przeciwnie bo cwicze i wiecej jem i tyje (masa) xD Ale dla mnie nie problem zrzucić kilka kg
Znajomy do mnie na wakacjach, czemu wyglądam normlanie a jem więcej od niego i on jest gruby. W kawiarni wziąłem jednego rogalika więciej i na kolację dokładkę sobie wziąłem. Gdy wyszliśmy na spacer zwiedzać okolice to on siedział w domu.
Mówię "genetyka i nic się z tym zrobić nie da", na co drugi kolega, że anon ćwiczy mogę zjeść więcej i nie widać po nim a ty nic nie robisz. Mi się nie chce z ludźmi dyskutować na ten temat czemu jedni są szczuplejsi.
#silownia #dieta #mikrokoksy
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
@mirko_anonim: Zapewne podjada, pije niezdrowe napoje. Zasada jest prosta - spożywasz więcej niż potrzebujesz = tyjesz. No i na odwrót oczywiście ʕ•ᴥ•ʔ
@mirko_anonim: nie ma czegoś takiego jak genetyka. Są choroby. A poza chorobami są dieta i ruch wpływające na bilans kaloryczny.
@femboy69: to równanie nie jest naprzemienne. tyjesz =/ spożywasz więcej niż potrzebujesz
@smieszek321: dlaczego nie? Kortyzol może powodować, że odkłada ci się tkanka tłuszczowa na brzuchu.
@smieszek321: grok uważa inaczzej:
Tak, istnieje kilka sytuacji, w których człowiek może spożywać mniej kalorii, niż wynosi jego zapotrzebowanie energetyczne, a mimo to przybierać na wadze. Poniżej wyjaśniam, kiedy i dlaczego może to się
Dalej nie czytam. Przecież o to właśnie chodzi, że twoje zapotrzebowanie jest niskie bo masz niedoczynność tarczycy więc masz spowolniony metabolizm ergo spożywasz za dużo jeśli tyjesz
@Przypadkowy: ile kcal organizmowi dostarcza gram tlenu? Ile dostarcza gram wody?
Niedługo już całkowicie przestaniecie myśleć samodzielnie.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
@mirko_anonim: Nie trzeba ćwiczyć, aby być chudym ꈍωꈍ
Ale dla mnie nie problem zrzucić kilka kg