Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego niektórzy przybierają na wadze mimo większego jedzenia?
Znajomy do mnie na wakacjach, czemu wyglądam normlanie a jem więcej od niego i on jest gruby. W kawiarni wziąłem jednego rogalika więciej i na kolację dokładkę sobie wziąłem. Gdy wyszliśmy na spacer zwiedzać okolice to on siedział w domu.
Mówię "genetyka i nic się z tym zrobić nie da", na co drugi kolega, że anon ćwiczy mogę zjeść więcej i nie widać po nim a ty nic nie robisz. Mi się nie chce z ludźmi dyskutować na ten temat czemu jedni są szczuplejsi.
#silownia #dieta #mikrokoksy

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Znajomy do mnie na wakacjach, czemu wyglądam normlanie a jem więcej od niego i on jest gruby.

@mirko_anonim: Zapewne podjada, pije niezdrowe napoje. Zasada jest prosta - spożywasz więcej niż potrzebujesz = tyjesz. No i na odwrót oczywiście ʕʔ
  • Odpowiedz
Zapewne podjada, pije niezdrowe napoje. Zasada jest prosta - spożywasz więcej niż potrzebujesz = tyjesz. No i na odwrót oczywiście ʕʔ

@femboy69: to równanie nie jest naprzemienne. tyjesz =/ spożywasz więcej niż potrzebujesz
  • Odpowiedz
Bo kortyzol zawiera się juz w równaniu ("spożywasz więcej niż potrzebujesz")

@smieszek321: grok uważa inaczzej:

Tak, istnieje kilka sytuacji, w których człowiek może spożywać mniej kalorii, niż wynosi jego zapotrzebowanie energetyczne, a mimo to przybierać na wadze. Poniżej wyjaśniam, kiedy i dlaczego może to się
  • Odpowiedz
- Problemy z tarczycą: Niedoczynność tarczycy (hipotyreoza) spowalnia metabolizm, co może prowadzić do przybierania na wadze mimo niskiego spożycia kalorii, ponieważ organizm zużywa mniej energii.

Dalej nie czytam. Przecież o to właśnie chodzi, że twoje zapotrzebowanie jest niskie bo masz niedoczynność tarczycy więc masz spowolniony metabolizm ergo spożywasz za dużo jeśli tyjesz
  • Odpowiedz
@Przypadkowy: nie ma, powtarzam nie ma takiej sytuacji, w której spożywasz mniej kalorii, niż BMR i z tego tyjesz... to wszystko wymienione po prostu wpływa na to powyższe plus pośrednio na dodatkowe wydatki organizmu. Czyli po prostu nie jest się w deficycie, bo jest on niedoszacowany
  • Odpowiedz
@bartt345: zmienia przemianę materii. Swoją drogą w powietrzu jak najbardziej jest energia (tlen).

@Przypadkowy: ile kcal organizmowi dostarcza gram tlenu? Ile dostarcza gram wody?

grok uważa inaczzej

Niedługo już całkowicie przestaniecie myśleć samodzielnie.
  • Odpowiedz