Wpis z mikrobloga

#mecz #mundial2026
Napisałem baita o tej rzekomej fladze polski na jednej z największych grup piłkarskich na Facebooku. Teraz cały Facebook czy tik tok jest zalany tym fejkiem bez żadnego uzasadnienia, a sama flaga nawet nie jest biało czerwona tylko niebiesko czerwona XDDD
To tylko pokazuje, że w internecie absolutnie nikt niczego nie weryfikuje
wiktor-wkpl - #mecz #mundial2026
Napisałem baita o tej rzekomej fladze polski na jedn...

źródło: 7799

Pobierz
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wiktor-wkpl: też to widziałem w każdym medium społecznościowym na jakie dziś wszedłem, wczoraj jak pisaliśmy i sprawdziłem później opisy na stronie producenta, federacji i UWAGA nie było ani słowa o Polakach lub legionach. Ale stwierdziłem też, że na pewno polskie pismaki nie są na tyle głupie i sobie to zweryfikują, myliłem się. Są ciut głupsi ( ͡° ͜ʖ ͡°) pozdrawiam serdecznie i miłego wieczoru
  • Odpowiedz
  • 64
@mmm_MMM: Również żadnej informacji nie znalazłem a profil ich reprezentacji nie odpisał. Poza tym faktycznie ten biały to tak naprawdę niebieski. Ale jestem z siebie dumny bo strollowałem tysiące ludzi w większości Januszów którzy serio myślą, że obcy kraj od tak sobie dał naszą flagę na koszulkę xd A ten przykładowy post wyżej wygenerowany w AI to kwintesencja głupoty
  • Odpowiedz
@wiktor-wkpl: @LamajHarma

Też się dałem wkręcić, tym bardziej, że historia niepodległości Haiti wiąże się nierozłącznie z Polską i przeciętny haitańczyk raczej kojarzy nasz kraj. Sam obraz uwieczniony na koszulkach nawiązuje do zdarzeń, w których Polacy brali czynny udział - w sensie do tego samego okresu historii, czyli lat 1803-1806.

Kiedyś wykopek poleciał na Haiti, żeby zrobić o tym
  • Odpowiedz
  • 45
@cyconiusz: Ja to wszystko wiem, czytałem o tych wydarzeniach. Tylko Polacy jak usłyszą, że ktoś w świecie ich docenia to im się myślenie wyłącza i lubią sobie sporo odpowiedzieć tak jak w tym przypadku.
  • Odpowiedz
@wiktor-wkpl: no, to ja ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ale trzeba przyznać, że tło historyczne pod baita miałeś doskonałe :D ai też już twierdzi, że to polska flaga, więc nawet redaktorzy szukający potwierdzenia bez głębszego researchu się złapią na halucynacje sztucznej "inteligencji"

Wyczuwam #thebestofmirko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Napisałem baita o tej rzekomej fladze polski na jednej z największych grup piłkarskich na Facebooku. Teraz cały Facebook czy tik tok jest zalany tym fejkiem bez żadnego uzasadnienia, a sama flaga nawet nie jest biało czerwona tylko niebiesko czerwona XDDD

To tylko pokazuje, że w internecie absolutnie nikt niczego nie weryfikuje

@wiktor-wkpl: Czytając twój wpis aż mi się przypomniało jak kiedyś trollowałem streamerów różnych co podobno nie wchodzą na wykop
  • Odpowiedz
@wiktor-wkpl: to jest zrabany design, co potwierdzają nawet haitanczycy na r/haiti na reddicie ;) dali jasny kolor, zeby tak jak mowisz nei przepadlo na tle niebieskiego koloru, to miala byc ich flaga z 1804 roku. Widać to doskonale na białej wersji koszulki. Nie tylko soszal media, prawicowe portale tez juz to postują ;)) https://wpolsce24.tv/sport/polska-jednak-zagra-na-mundialu-niezwykly-gest,81718
pastaallacarbonara - @wiktor-wkpl: to jest zrabany design, co potwierdzają nawet hait...

źródło: saddsadas

Pobierz
  • Odpowiedz
@KolegaPatryk: zapytałem w google co to za flaga na koszulkach Haiti i opowiedział całą historię polskiego udziału w niepodległości tego kraju, a jak zapytałem dlaczego na białej koszulce jest niebieski kolor to dopiero wtedy się ogarnął ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@wiktor-wkpl: takie fake news powinny być regularnie puszczane w obieg, najlepiej dotyczące prostych spraw łatwych do szybkiej weryfikacji przez przeciętnego Janusza i Grażynkę, typu flaga na koszulkach piłkarskich albo masło za free z biedry, jakieś imprezy patriotyczne albo cokolwiek na co ludzie łatwo by się łapali, ale szybko (w ciągu dnia, max dwóch) weryfikowali że to fake. Może po jakimś czasie zapaliłaby się im mini lampka w mózgu, że nie
  • Odpowiedz