Wpis z mikrobloga

Chyba właśnie byłem świadkiem końca kariery pewnego lessera u mnie w zespole xD

Pracuje u nas w projekcie kilka miesięcy młody tester. Ogólnie od dnia pierwszego się obija i nie żeby w jakiś sprytny sposób - bezczelnie i bez skrupółów. Do tego stopnia, że nasz Lead zarekomendował nieprzedłużania mu okresu próbnego. Niestety, moja łaskawa firma postanowiła dać mu dodatkowe 2 miesiące na poprawę 'performance' więc wciąż się z nim użeramy.

Miał jeden jedyny tydzień gdzie nienagannie robił wszystko co musiał, po czym wrócił do poprzedniego stanu.
Kilka ostatnich dni to był luźny sprint bo dużo osób poszło na urlop. Byłem ja, wspomniany QA, jeden dev i PO. I tak sobie każdy robi na spokojnie dzień po dniu co musi robić, ograniczając się do krótkiego daily żeby szybko powiedzieć jak leci.

Wspomniany QA dostał przed urlopem deva build do testowania nowego feature. I tak dzień w dzień, cztery dni z rzędu, słyszymy od niego 'Testing in progress, so far so good, need to check few more things but looking ok'. Po dwóch dniach byłem lekko zdziwiony bo feature mały i bym przewidywał raczej jakieś 4h na testy a nie dwa dni, ale nie moja broszka więc się nie odzywam.

4tego dnia wrócił lead i na spotkaniu ponownie krótkie - 'Just finishing up testing, looks allright, will add comment'.

W połowie dnia lead postanowił rzucić okiem na featurea żeby sprawdzić jedną rzecz i zonk - feature kompletnie nie funkcjonuje ( ͡° ͜ʖ ͡°) I nie, że w jakiś skomplikowany sposób - miałeś kliknąć A żeby pojawiło się B i to nie działało. 4 z 5 acceptance criteria niespełnione. Okazało się, że nie wszedł jakiś merge i feature rzeczywiście jest, ale dosłownie nie działa.

Pyta więc młodego jakim cudem 4 dni nad tym siedzi nie zgłaszając żadnych uwag, a ten się zaczął wić jak żmija twierdząc, że 'Yyyy it used to work for me'. Potem zmienił taktykę, że jednak patrzył na złego builda (chociaż ten jeden jedyny miał tą funkcjonalność) a na końcu stwierdził, że 'Don't know what is going on, need to check it will let you know' i od 2 godzin się nie odzywa xD

Co śmieszniejsze, lead ma na dzisiaj zaplanowane spotkanie z typiarą z HRów w celu omówienia sytuacji chłopaka ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jak chcecie mogę Was zawołać za tydzień - dwa jeśli sprawa się rozwiąże.
Jak nie to pie**le i zaczynam robić na 5 procent ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#pracbaza #pracait #programista15k #bekazpodludzi
  • 147
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 9
Jak oskarek jest na UOPie to powodzenia. Pytanie teraz - kto jest tutaj głupi? ( ͡º ͜ʖ͡º)

@szefczyk: Oskarek bo 15.09 kończy mu się druga umowa
  • Odpowiedz
  • 8
Tester testerem, ale nie macie żadnych testów po swojej stronie, żeby takie problemy wcześniej wyłapać?

@groman43: W normalnych przypadkach tak, to był powiedzmy 'eskprymentalny' build zrobiony lokalnie
  • Odpowiedz
@ATAT-2: pamiętam twoje wpisy jak pisałeś o podobnych problemach z innymi świeżakami w firmie i jedyne co mogę powiedzieć to to, że i w tym przypadku dopuszczacie do masy krytycznej zamiast przeciwdziałać i poprawnie zarządzać ludźmi. Chciałbym wiedzieć co to jest za firma żeby przypadkiem nigdy tam nie trafić.
  • Odpowiedz
  • 4
@whoru: W naszym zarzadzaniu nie ma nic zlego bo juz nie jeden swiezak, ktorego wdrazalismy, teraz u nas pracuje dlugi czas, kilku na nowych stanowiskach po awansach.

Problemem jest firma ktora naciska na zatrudnianie mlodych studentow bez doswiaczenia zeby ograniczac koszty pomimo naszych sygnalow ze to nie dziala. A w powyzszym przypadku - chec unikniecia ponownego procesu rekrutacyjnego (i ponownie - generowania kosztow) i sugerowanie, zeby jednak dac mu druga
  • Odpowiedz
  • 27
Bo później wychodzą kwiatki typu ktoś musi że siedzi na czym kilka dni i okazuje się że nie ma dostępu.

@JanPawelDrugiLechWalesaPierwszy: w jednej z poprzednich firm testowalismy przegladarke internetowa na urzadzeniach mobilnych w ramach dodatkowego projektu (w innym biurze) i typek po 2 dniach zagadal o haslo do wifi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ATAT-2: ja bym takiego wywalił instant, nienawidze takiego podejścia. To samo miałem, jak poprzednia firma wymysliła, ze zoutsorsuje zespol hindusów, wiekszych kłamców na temat swoich skilli i progresu w zadaniach to chyba nie ma.

Jak oskarek jest na UOPie to powodzenia.

@szefczyk: umowa z definicji jest zawierana pomiedzy conajmniej dwoma stronami i obie strony są zobowiązane do wywiązywania się z obowiązkow wynikających z postanowien w umowie. "Oskarek" się
pastaallacarbonara - @ATAT-2: ja bym takiego wywalił instant, nienawidze takiego pode...

źródło: 66028da8ec0d6

Pobierz
  • Odpowiedz
@ATAT-2: przypomina mi to lessera co miałem w projekcie, który testował przez 5 dni ficzura po czym okazało się, że dev zrobił literówkę we fladze i nie dało się go testować xD (ponoć była to jego druga taka wpadka i go w------i). Typ w ogóle jakiś dziwny był, aspołeczny ale uznałem, że po prostu taki sobie jest
  • Odpowiedz
  • 4
Mam przeczucie graniczące z pewnością, że dla Oskarka jesteście jedynie płatnikiem zus a on sam robi gdzieś indzie na b2b ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@ArchaicznyTaboret: Patrząc na jego podejscie i ogarnecie jestem prawie przekonany ze nie ma to miejsca. ale kto wie, moze wali w uja w 3 innych firmach
  • Odpowiedz
@ATAT-2: nie obchodzi mnie to, nie czerpie radości z takich historii, zawiść staram się żeby była mi obca bo to główny problem narodu żyjącego w kraju który kocham, nie da się pozbyć tych zawistnych i interesujących się wszystkim tylko nie sobą Polaków więc przynajmniej można im mówić tak ja Tobie że zajmij się swoją pracą, a nie zachowujesz się jak byś był czyimś szefem, płacą Ci za to? Czy tak
  • Odpowiedz