Wpis z mikrobloga

@janekplaskacz: Najwięcej zadłużenia spłacane jest poprzez rolowanie 10 letnich obligacji, także jestem świadomy jak działa budżet, natomiast to, że PiS był c-----y to wiem, ale 3 rok rządów obecnej władzy powiększający tylko dziurę budżetową powinno każdego zastanawiać.
  • Odpowiedz
@Czolgowy_tank:

ale 3 rok rządów obecnej władzy powiększający tylko dziurę budżetową powinno każdego zastanawiać.

Wojna się już skończyła? Covid się już magicznie spłacił? Wydatki socjalne obcięte za przyzwoleniem PISu?
  • Odpowiedz
@Czolgowy_tank

@Dominias: Skąd wiesz, że tego też nie robią?

Wręcz odwrotnie cofają dług z PFR do budżetu żeby zmniejszyć odsetki jakie płacimy. W budzecie na 2025 chyba 30 mld deficytu to było odwrócenie ukrywania długu przez PiS.
  • Odpowiedz
@xqwzyts @Dominias @To_ja_moze_pozamiatam zadłużenie funduszy celowych, czyli to co było nazywane za poprzedniej władzy przez peowskich sekciarzy i polskojęzyczne media z zagranicznym kapitałem jako wyprowadzone poza budżet, od końca 2023 wzrosło o kilkadziesiąt mld zł. Dodatkowo szybko rośnie zadłużenie EDP, które uwzględnia zadłużenie tych funduszy, a mimo to za poprzedniej władzy spadało oprócz okresu covidowego, gdzie rosło, po czym spadło poniżej 50% PKB

@Szalom do KE, dług liczony
radonix - @xqwzyts @Dominias  @Tojamoze_pozamiatam   zadłużenie funduszy celowych, cz...

źródło: Bez tytułu333

Pobierz
  • Odpowiedz
Ja nie będę bronił PISu ale obecna sytuacja budżetowa jest tragiczna.

@Czolgowy_tank: urealniona*

Za pisu też taka była tylko jak nie wrzucisz w budżet kilkuset miliardów z d--y rozdanych na tarcze antycovidowe i inne fundusze sprawiedliwości to masz na papierze niski deficyt. Oni cały czas jechali na kreatywnej księgowości. PKP też zarżnęli choć na papierze
  • Odpowiedz
@Czolgowy_tank: bawi mnie że w tym wątku każdy normalny wie skąd "nagle" duży deficyt i potrafi wytłumaczyć dlaczego to dalej wina PiSu ale pisowcy potrafią jedynie kwiczeć coś o uśmiechniętej Polsce i uśmiechniętym czy demokratycznym deficycie xD
  • Odpowiedz