Wpis z mikrobloga

Dla mnie totalnie z d--y niezrozumiała jest niechęć polskiego społeczeństwa do wysłania wojsk na Ukrainę, razem z Niemcami, Brytyjczykami i Francuzami. Jak chcemy być silnym państwem to trzeba to pokazać i się angażować, rozpychać łokciami. Nie wysyłalibyśmy żołnierzy na wojnę, tylko celem stabilizacji. A jak ktoś idzie do wojska to nie po to, żeby siedzieć na jednostce i czekać na wczesną emeryturę, tylko żeby budować siłę państwa. A że nie chcemy to nam tym ostatnim spotkaniem z Trumpem pokazali co znaczymy. Żenada rodacy.
#polityka #ukraina #wojna
  • 83
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pozdroxxx666: u mnie wśród znajomych 30 latków jest taki trend że praktycznie każdy kogo znam poszedł do wojska.
Każdy też mówi że jak tylko będzie wojna to da cynk skąd idą i s-------a. Takie mamy wojsko. Kuj-pom here.
  • Odpowiedz
@plasq: nie no nie jest to tak, że nie rozumiem. Argumenty są za tym, żeby nie wysyłać. To nie jest przypadek, że sporo osób tak mówi, faktycznie kolejne prowokacje nam niepotrzebne.
Z drugiej strony zabawne jest, że zupełnie w debacie publicznej nie są prezentowane argumenty drugiej strony. A te też są niezłe. Przede wszystkim jeśli chcemy mieć większe wpływy i przestać tylko biadolić jak to Niemcy i Francją trzęsą UE
  • Odpowiedz
Nasze wojska na obcym terytorium do prosta droga do wciagniecia nas bezposrednio w konflikt.

@krzysztof5750: od tego są. Mają realizować cele Polski a nie unikać konfliktu. Lepiej zabijac ruski pod Kijowem niz pod Warszawa.
  • Odpowiedz
do armii poszli żeby wziąc na siebie obowiązek obrony swojego kraju, nie cudzego

@gaz_wieprzowy: kogo obronili w Iraku? W Afganistanie? W Kongu? Na wzgórzach Golan? Na Bałkanach?
  • Odpowiedz
@plasq: Jako zwolennik pomocy Ukrainie akurat rozumiem stanowisko polskiego rządu. Mamy 800km wschodniej flanki do ochrony i całą logistykę operacji do zabezpieczenia. To na naszych barkach leży obowiązek zadbania, by baćka nie wjechał na pełnej we flankę sił pokojowych na UA ani żeby "niczyje drony" nie rozwaliły lotniska w Jasionce. Niech wojsko dostarczy "stara unia", USA dopilnuje no-fly-zone i da rozpoznanie a my ogarniemy zabezpieczenie flanki i logistykę.
  • Odpowiedz
Mamy 800km wschodniej flanki do ochrony i całą logistykę operacji do zabezpieczenia. To na naszych barkach leży obowiązek zadbania, by baćka nie wjechał na pełnej we flankę sił pokojowych na UA ani żeby "niczyje drony" nie rozwaliły lotniska w Jasionce. Niech wojsko dostarczy "stara unia", USA dopilnuje no-fly-zone i da rozpoznanie a my ogarniemy zabezpieczenie flanki i logistykę.

@gregor40: czyli pilnowanie granicy to max możliwości armii 38mln kraju, która ma
  • Odpowiedz
Polski w ramach wypełniania obowiązków sojuszniczych w NATO i misji stabilizacyjnych ONZ

@gaz_wieprzowy: Irak to była napaść na kraj. To raz, dwa: w UA mamy wiecej interesów do realizacji niż w Kongu czy Afganistanie.
  • Odpowiedz
  • 1
@gregor40: Może mój wpis jest zbyt obrazoburczy, ale takich argumentów oczekuję, bo one mają sens, a w przestrzeni widzę tylko właśnie wpisy w stylu "Nie nasza wojna", "Chcesz to sam jedź umierać za banderę". Tak jak pan @Yahoo_ powiedział, nie istnieje jakaś sensowna dyskusja o tym, tylko piana na pyskach. I jeśli kogoś mój wpis uraził w swojej stanowczości to też przepraszam, ale tak jak napisałem, jak chcemy być
  • Odpowiedz
Irak to była napaść na kraj. To raz, dwa: w UA mamy wiecej interesów do realizacji niż w Kongu czy Afganistanie.

@Anakee: robimy to co chce USA licząc że w zamian pomarańczowy orangutan czy kto tam po nim będzie pomyśli o nas ciepło i (może) wyśle wojska na pomoc gdy będziemy tego potrzebować. To było, jest i będzie ważniejszy interes niż wejscie na ukraine.
  • Odpowiedz
rozumiem, że obrona kraju zacznie się dopiero jak drony poleca na Białystok i Lublin i zginą pierwsi ciwile? Tak jak zawsze w historii Polski? Ekstra pomysł ziomek.

@pozdroxxx666: pierwsi cywile już zgineli, z rąk ukrainskich, nikt nie przeprosił, nikt nie wypłacił odszkodowań.
  • Odpowiedz
robimy to co chce USA licząc że w zamian pomarańczowy orangutan czy kto tam po nim będzie pomyśli o nas ciepło i (może) wyśle wojska na pomoc gdy będziemy tego potrzebować. To było, jest i będzie ważniejszy interes niż wejscie na ukraine.

@gaz_wieprzowy: czyli Trump decyduje czy Wojsko Polskie będzie wysłane na Ukrainę?
  • Odpowiedz
Tyle. Reszta to bezplodna dyskusja. Rzad jest przeciw, ja jestem przeciw.

@depresyjnydziad:
Ja odnosze sie głównie do tego fragmentu autora watku:

Jak chcemy być silnym państwem to trzeba to pokazać i się angażować,
  • Odpowiedz