Wpis z mikrobloga

Był sobie kiedyś taki Pan Edward Abramowski, który próbował wytłumaczyć przygłupim p0lakom, że wolność nie bierze się z romantycznych powstań ani z obietnic polityków, tylko z oddolnej współpracy. Spółdzielnie, samoorganizacja, solidarność – to miało wyrwać nas z folwarcznej mentalności. Ale Polacy go zakrzyczeli. Wolą pana nad sobą, byle dał ochłap i kazał wierzyć, że tak trzeba.

„Myślenie” nie zmieniło się do dziś. W PRL robotnik niby rządził, a w praktyce był niewolnikiem biurokratycznego folwarku. W latach 90. daliśmy się okraść pod hasłem wolnego rynku, bo nikt nie rozumiał, że prywatyzacja to tylko nowa forma akumulacji kapitału w rękach nielicznych. Dziś ta sama mentalność działa jak kiedyś: śmieciówki, strach przed upominaniem się o prawa, gadka o „roszczeniowości”, państwo traktowane jak łup przez partie, a pracownik jak petent, który ma być wdzięczny, że w ogóle istnieje.

Abramowski pokazywał alternatywę. Nie mesjanizm, nie p-----c, nie czekanie na wybawiciela, tylko wspólnota ludzi świadomych, że praca i życie mogą należeć do nich, a nie do elit. Gdyby Polacy to przyjęli, dziś bylibyśmy bliżej Skandynawii z silnymi związkami, spółdzielniami i kontrolą kapitału zamiast folwarku, gdzie janusz-biznesmen kupuje porsche, a jego ludzie robią za 20 zł na godzinę i boją się odezwać a o wszystkie krzywdy oskarżają najsłabszych.

Nic się nie zmieniło xD
#antykapitalizm #historia #ciekawostki #pracbaza #kolchoz #januszebiznesu
kamil-tumuletz - Był sobie kiedyś taki Pan Edward Abramowski, który próbował wytłumac...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 200
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kamil-tumuletz: Daj spokój, polak-chłop pańszczyźniany nie zrozumie, od lubi jak jest dymany, a puste słowo pochwały od jego pana wywołuje u niego reakcję jak słowa "dobry piesek" mówione do owczarka po aportowaniu piłeczki.
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz: Mam z tego to ze koles majacy w dupie swoich wspolpracownikow dostal bonusa za to ze jest w zwiazkach.

Jak mam zarzadzac zaloga skoro nie mam narzedzi do tego? Nie moge nagrodzic tego co sie stara i nie moge uwalic tego co oszukuje innych?

BTW kolesia uwalilem duzo lepiej niz przez odpisanie godzin. Nawet zwiazki nie pomogly bo kto mieczem wojuje od miecza ginie. Tak go ustawilem ze sam
  • Odpowiedz
@Keczupikczu +3
@Kibishi:
Nie.
Polak ma się słuchać urzędnika, albo klechy. Jeśli jeden, albo drugi nie powie mu co mu wolno, a co nie, to nie potrafi sam myśleć.
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz gdzie w europie masz socjaldemokrację? XD wszędzie panuje kapitalizm przeradzający się w korporacjonizm, nie wiem jak wygląda system gospodarczy na Ukrainie, jedyny kraj w którym panuje coś co można podpiąć to Rosja i widać jak im się dobrze wiedzie xD system ktory tak świetle promujesz w tym poście został wprowadzony na kubie za fidela castro, było równo do porzygu, taksiarz zarabiał tyle co lekarz, ciekawi mnie w którym miejscu jest
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz: Mam z tego to ze reszta widziala iz nie oplaci sie leciec w uja i warto pracowac.

Bo za prace jestem czlowiekiem. Za lecenie w uja dojezdzam. Do pracy przychodzi sie pracowac.

20 lat kariery zawodowej z 17 na stanowisku gdzie mam ludzi pod soba i przelozonych nademna. Zaden z moich podwladnych nie wspomina mnnie zle. Leb se daje ucic ze jakbym teraz spotkal na miescie jakiegos to sam
  • Odpowiedz
To sa ROZNE zwiazki dzialajace pod ta sama nazwa.

@gorzki99: Popatrz do ustawy o związkach zawodowych, poszukaj pod hasłem „międzyzakładowa organizacja związkowa” tam to znajdziesz. To częsta forma działania związków w mniejszych firmach i sektorze publicznym. Związek działający tylko w jednej firmie występuje tylko w tych największych.

W jakim Ty kraju zyjesz bo na pewno nie w PL :DD

W PL pensje zwiazkowcowi placi PRACODAWCA. Co wiecej - jak taki
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz: Czy Pan Janusz Korwin Mikke rządzi czy możne na przemian #pis i #po? Obydwie partie teraz prześcigają się w socjalistycznych dodatkach i podnoszeniu płacy minimalnej. Porównujesz nas do Szwecji i krajów skandynawskich które o wiele lepiej wyszły na II wojnie światowej. Dodatkowo Norwegia ma takie złoża ropy że nam to się nie śniło. Żyjesz w jakiejś iluzji że dobrymi chęciami zasypiemy dekady biedy i
  • Odpowiedz
@TypowyDaltonista: jest dość duża różnica między socjalizmem, a socjaldemokracja, ale po co tłumaczyć tlumokom, który pierwszy wysryw od ai biorą jak słowo święte. Kolega wyżej ci powiedział nawet czym ustroje socjaldemokratyczne sie charakteryzują.
  • Odpowiedz
„międzyzakładowa organizacja związkowa”

@Sabr: Dzieki tego mi brakowalo.

"2.  Przy ustalaniu liczby członków, o której mowa w art. 251 ust. 1, oraz prawa do zwolnienia z obowiązku świadczenia
  • Odpowiedz
@TypowyDaltonista @gorzki99
panowie broniący januszy, ale socjaldemokracja to nie socjalizm.
Wy widzicie subtelne różnice między uspołecznieniem środków produkcji a działaniami socjalnymi mającymi poprawić los ludzi działających w powszechnie uznawanym wolnym rynku?
No więc nie widzicie. Paruweczkowizm w stylu Misesa jest atrakcyjny bo ładnie i spójnie wygląda na papierze ale jest rownie ideologiczny jak komunizm. Wiecie dlaczego? Bo zakłada wolny rynek i jego samoregulacje jako cel sam w sobie i idee
  • Odpowiedz
@madero: A Szwecja ma złoża ropy? 5 milionowa Finlandia? Nie? Dania? To co ty gadasz? Łatwo wszystko zbyć że uga buga mają surowce naturalne ale to nie wszystko. Gdyby tak było to wiele krajów afrykańskich byłoby najlepszymi krajami do życia

Podnoszenie płacy minimalnej o 100 złotych jako socjalizm hardy - najlepsze xd Jak wyjaśnisz to że ciągle się chwalimy że pkb rośnie rekordowo o jak jakieś ochłapy się rzuca pracownikom
  • Odpowiedz
  • 14
@gorzki99 Wszystko jest spoko, dopóki firma dobrze prosperuje, a góra dzieli się zyskami z pracownikami. Niestety w większości przedsiębiorstw działa to tak, że zarząd wypłaca sobie jak najwięcej, a reszcie zostawia się tyle, by nie zmieniali za szybko pracy. Jak masz takich przełożonych nad sobą, to musisz opierać zespół na Areczkach, studentach i emigrantach.
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz:

tylko wspólnota ludzi świadomych, że praca i życie mogą należeć do nich, a nie do elit. Gdyby Polacy to przyjęli, dziś bylibyśmy bliżej Skandynawii z silnymi związkami, spółdzielniami i kontrolą kapitału zamiast folwarku, gdzie janusz-biznesmen kupuje porsche,

@kamil-tumuletz: O TY KOMUCHY ZOSTAW PANA JANUSZA
  • Odpowiedz