Wpis z mikrobloga

Posłuchajcie młode wilki, starego wilka który siedzi w szambie IT już prawie 2 dekady.
Jestem zafascynowany jak dobrze działa AI, a GPT-5 to już w ogole kosmos. Wczoraj skończyłem w 2 dni projekt który wcześniej bym robił 5 dni.
Do tego AI zrobiło mi świetne code review i samo naniosło poprawki.
Aktualnie nie widze miejsca dla juniorów. Jedyne co to mozesz zatrudnić takiego aby w przyszłości został mid/senior ale nie masz pewnosci ze jak złapie troche doswiadczenia to nie odejdzie.
U mnie w projekcie z początkiem roku ubyły 3 osoby i z 10 osób zrobiło sie 7.
Miały być rekturacje i szukanie nowych ale odkad dostalismy copilota to robota jest dowożona na czas. Nikt nie został zatrudniony a czuje, ze wkrótce zostaną odpalone 1-2 osoby.
Także polecam ścieżkę kariery w stylu lekarz,ogrodnik, prawnik, fryzjer, budowlaniec, elektryk bo te wszystkie white collar jobs zostaną zredukowane do minimum.
I nie mowie o samym programowaniu to sie tyczy praktycznie kazdej nogi w IT, devops, QA, analityk etc
No i poza AI oczywiscie musicie konkurować zarobkami z hindusami, ukraińcami, białorusinami, praktycznie cała wschodnią sciana.

#programista15k #programista40k #programowanie #praca #sztucznainteligencja #copilot #gorzkiezale
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesJoyce: Akurat sam GPT5 to inna liga. Jest dużo lepszy niż Gemini 2.5 Pro i Claude 4. Wie dużo więcej i lepiej ogarnia duży skomplikowany kontekst.
  • Odpowiedz
@ChlopakNaMedal: Albo jesteś trollem albo mitomanem, ewentualnie ignorantem. Gdybyś miał coś wspólnego z IT używałbyś Claude i to w wersji Opus 4.1 a nie zabaweczki dla plebsu do przerabiania obrazków w stylu Ghibili i projektowania ogródków działkowych.
  • Odpowiedz