Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #pracait #pracbaza

Jak w tej branży ma być dobrze, kiedy dookoła pełno frustratów i desperatów? Po raz kolejny spotkałem się z sytuacja, gdzie klepacz-zakolak uprawia auto biczowanie na retrospektywie. W kolumnie "bad / could be better) wrzuca komentarz, że mógł zamknąć więcej tiketów i z tego powodu musi poprawić swoją organizację pracy.

Tresura przez scrum masterów jak widać działa. Zakolaki sami się piętnują.

Ta branża to mem.
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ArchaicznyTaboret: To nie tylko IT - ilu ludzi znam to zawsze trafi się taki "ja się nie znam tak naprawdę", "jak tak o tym mówisz, to mam wrażenie że się nie nadaję/wiesz lepiej ode mnie".

Kulturowo i edukacyjnie zakorzenione samobiczowania i auto-poniżenie.
  • Odpowiedz
@pwone: Nie, nie ma tego w dupie. Regularnie robi nadgodziny i zadania ponad oczekiwania, bo jest zakredytowanym zakolakiem-pasjonatom, który panicznie boi się utraty pracy a jego kod to metafizyka i spotkanie z najwyższym.
  • Odpowiedz
@xfin: ja tam zawsze mówię że się nie znam bo w innym przypadku by mnie z------i spotkaniami, wiadomościami i innym gównem. Dzisiaj chłop się pyta o pomoc to cisza na łączach bo o ile naprawienie mu tego zajmie 5 minut o tyle wytłumaczenie zajmie 5h

Dlatego u mnie zawsze pada
- nie kojarzę, nie pamiętam
- zarobiony
- napotkałem nieprzewidziane problemy
  • Odpowiedz
@ArchaicznyTaboret: tacy najlepsi są którzy n--------a jak p------i. Niestety częściej spotkałem się z tym że ich kod to nie metafizyka/spotkanie z najwyższym tylko jakiś wysryw kału zlepiony na ślinę z chata gpt ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@piotrlionel: Ale ja nie mówią o gadce z kolegą w trakcie pracy, tylko o normalnych rozmowach między znajomymi albo raportach na podsumowanie przed np/ podwyżką ¯\(ツ)/¯

Naprawdę są ludzie, którzy z niewiadomego dla mnie powodu muszą się uniżyć i sami zrugać przed własnym szefem/decyzyjnym czy innym przełożonym.
  • Odpowiedz
@piotrlionel nie zdziw się jak potem przy zwolnieniach będziesz jako pierwszy do w-------a bo g---o wiesz xD
Ew przy podwyżce płaku płaku czemu xyz dostał 15% więcej niż ja przecież jest głupszy, tylko że xyz dobrze żyje z ludźmi i nie siedzi z zadartym nosem co to nie on xD

Ja pracuje jako wsparcie techniczne rok i widzę jaka jest różnica w korpo podejściu do mnie pomocnego ziomka co ma wiedze,
  • Odpowiedz
@ButtHurtAlert: może tak, może nie ( ͡° ͜ʖ ͡°). Kto powiedział, że z managementem źle żyje? Kto powiedział, że z end userami źle żyje?

Ja tylko kręcę nosem na półmózgów z którymi czasem muszę pracować - i nie chodzi o znajomość języka/technologii bo od tego jest dokumentacja i googiel. Chodzi o elementarny brak myślenia przy rozwiązywaniu problemów/planowaniu użycia istniejącej technologii lub skorzystaniu z czyjejś rady.

Na
  • Odpowiedz
@piotrlionel: Żyć z menago / klientem na dobrych warunkach a umizgiwać się i poniżać to coś zupełnie innego, czego te zakolaki nie rozumieją. Ogarnięty menago zawsze bardziej doceni kogoś asertywnego i socjalnie przystosowanego niż zakolaka-frustrata co na każde skinienie kłania się w pas xD
  • Odpowiedz
@ArchaicznyTaboret: a najważniejsze to robić minimum za które klaszczą uszami. Raz na jakiś czas dać 5% więcej żeby "pokazać" starania. Zawsze mnie zastanawiają ludzie którzy wcześniej kończą tematy i proszą się o kolejne zadania xD.
  • Odpowiedz