Wpis z mikrobloga

Czy faktycznie pracując na B2B firma może na mnie wymuszać stałe godziny pracy? Chodzi o to że mam zabiegi medyczne np w środę o 14 i chciałbym kończyć pracę o 13:30 a potem nadrabiać w inny dzień czy wieczorem. Tak samo w jakiś dzień zaczynać później, albo kiedy będę chciał to pracować w sobotę.

W aktualnej firmie gdzie pracuję kontraktorzy mają wymuszone godziny pracy że muszą siedzieć między tzw. 7:30 a 17:30. Można zacząć pracę wcześniej ale potem jest pełne 8h. Jak to u Was wygląda z elastycznymi godzinami? Dzięki

#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #pracbaza
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ksiega_dusz: pewnie jeszcze "wynajmujesz" sprzęt i powierzchnię biurową od zleceniodawcy xD a tak w ogóle będąc na B2B podpadasz pod kodeks cywilny a nie kodeks pracy więc 7:30/17:30 to moim zdaniem najmniejsze Twoje zmartwienie
  • Odpowiedz
jak się zgadzasz to tak chociaż stałe godziny pracy mogą mieć znamiona pracy na umowę

@Catmmando: same stałe godziny pracy nie są znamionami pracy na umowę i nie ma takich wyroków sądów.
  • Odpowiedz
  • 0
@TurboDynamo: @mch0588 @Catmmando

Tak mi odpisało AI

Na gruncie polskiego prawa umowa B2B (czyli współpraca na podstawie umowy cywilnoprawnej między dwiema firmami) co do zasady nie podlega kodeksowi pracy, więc pracodawca–w sensie prawnym kontrahent–nie powinien narzucać Ci sztywnych godzin tak, jak w przypadku
  • Odpowiedz
czyli będąc na B2B mogę sobie w środę skończyć pracę o 13:30 i powiedzieć klientowi że w następny dzień nadrobię? Czy raczej mogę mieć za to problemy. Póki co nikt mi nie odpowiedzial konkretnie

@Ksiega_dusz: kodeks cywilny się kłania. Oczywiscie, że możesz "skończyć" o 13:30 a klient może Ci przywalić karę umowna za opóźnienie ( zapewne masz sporo roznych kar w umowie ;))))
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: chat gpt to nie jest autorytet w jakiejkolwiek dyskusji.
Nie ma wyroków mówiących że same godziny pracy 9-17 są stosunkiem pracy więc zgodnie z polskim prawem nie są. Tyle i aż tyle. Żadne lanie wody chata gpt tego nie zmieni.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: nikt Ci konkretnie nie odpowiedział bo nikt nie zna Twojej umowy. To wszystko zależy, generalnie zamawiający może oczekiwać Twojej dostępności w określonych godzinach, szczególnie jeśli jest to motywowane np. większą dostępnością osób z jego strony, z którymi współpracujesz, bo w sumie dlaczego nie? Wszystko zależy od tego jaką masz umowę podpisaną i na ile chcesz mieć dobre stosunki z drugą stroną. Nawet jeśli nie masz jakiegoś sztywnego zobowiązania w
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: powiedz że jako kontraktor nie pracujesz w ściśle określonych godzinach i jak będą cię naciskać to postrasz że ich p-----------z do ZUS że traktują kontraktora jak etatowca. To ci jeszcze będą musieli opłacić zaległe składki zus tak jakbyć na uop robił xD
  • Odpowiedz
Czy faktycznie pracując na B2B firma może na mnie wymuszać stałe godziny pracy?

@Ksiega_dusz: Nie, i jak wymusza to masz znamiona pracy na etat to jest generalnie karalne. Ja w żadnej umowie b2b nie spotkałem się z wymuszaniem godzin pracy, chociaż na jednej rozmowie typek tego żądał, ale tam nie skończyłem ostatecznie.

Na b2b to możesz sobie pracować teoretycznie od 6 rano do 10 i od 20 do 24. Wiadomo
  • Odpowiedz
  • 0
@tubkas12: No i takie podejście mi się podoba. Znajomy co na B2B pracuje mówił mi że robi kiedy chce, jedyne co to się wdzwania na spotkania. Mówił mi że nieraz całą niedzielę pracuje by w poniedziałek mieć „wolne”. Będę też walczyć o taki zapis.
  • Odpowiedz