Wpis z mikrobloga

Ważę się codziennie od 8 miesięcy, bo jestem fanatykiem excela, ale też aby śledzić postęp cykli masy i redukcji. Przez ten czas z powodu wyjazdów nie udało mi się zanotować ok. 5% wyników.
Myślę, że wyraźnie widać kiedy podejmowałem decyzję o zmianie kierunku.
Waga waha się drastycznie z dnia na dzień zależnie od aktywności na siłowni i spożywanych posiłków ale trendy 7 dniowe są bardzo klarowne.
Zastanawiam sie natomiast czy takie cykle powinny być dłuższe? Robię to czysto amatorsko.

Wzrost 172 cm

#mikrokoksy #dieta #silownia #odzywianie #waga #odchudzanie
nilfheimsan - Ważę się codziennie od 8 miesięcy, bo jestem fanatykiem excela, ale też...

źródło: waga

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nilfheimsan:

Około 40–60% dorosłych Polaków nie rozumie konceptu „codziennego ważenia w celu uśrednienia danych i obserwacji trendu” – rozumianego jako logiczny proces eliminacji szumu i wychwytywania trendów.

Dolna granica (~40%) to osoby bez wystarczających kompetencji matematycznych, statystycznych lub logicznych.

Górna granica (~60%) uwzględnia tych, którzy teoretycznie potrafią, ale w praktyce myślą heurystykami i nie stosują tej wiedzy do rzeczywistości.
  • Odpowiedz
@nilfheimsan: przez cykl masz na myśli ilość próbek w średniej kroczącej?
Jeżeli tak to są wady i zalety krótszego/dłuższego okienka. Wadą krótszego jest to, że może bujać przez np. skoki w weekend, których nie będzie widać w piątek jak okienko to 4dni.
Wadą dłuższego okienka jest opóźnienie w reakcji na zmiany np. z wczoraj ("mocniej uśrednia się pomiar").
Ja korzystam z arytmetycznej średniej kroczącej z 7 dni i wykładniczej średniej,
  • Odpowiedz
no wlasnie miedzy innymi o to pytam, cykle powinny byc jak dlugie?

@nilfheimsan: nie chodzi o to że mają mieć jakąś konkretną długość a bardziej o to, że skoro po trzech miesiącach masy już musisz wchodzić na redukcję, to znaczy że zdecydowanie za dużo na niej wp*erdalasz. Jest to kontrproduktywne, bo w skali roku spędzasz na hamującej progres redukcji sześć miesięcy zamiast np trzech, a tempo progresu miesiącach masy jest
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust 1. Trzy miesiące to pełnoprawne okno adaptacyjne wystarczające na wzrost siły, hipertrofię i przyrost jąder komórkowych.

2. Naturalni nie rosną liniowo po ~10–12 tygodniach masa staje się coraz bardziej tłuszczowa, więc dłuższe cykle są często mniej efektywne.

3. Rotacja 3m masa / 1m redukcja utrzymuje efektywność biologiczną resetuje wrażliwość anaboliczną, pozwala iść dalej bez balastu.

4. Długa masa ≠ więcej mięśni. większość ludzi rośnie skokowo, nie liniowo. 3 miesiące dobrze
  • Odpowiedz
  • 0
1. Trzy miesiące to pełnoprawne okno adaptacyjne wystarczające na wzrost siły, hipertrofię i przyrost jąder komórkowych.

2. Naturalni nie rosną liniowo po ~10–12 tygodniach masa staje się coraz bardziej tłuszczowa, więc dłuższe cykle są często mniej efektywne.

3. Rotacja 3m masa / 1m redukcja utrzymuje efektywność biologiczną resetuje wrażliwość anaboliczną, pozwala iść dalej bez balastu.

4.
  • Odpowiedz