Aktywne Wpisy

annlupin +5
macie wybrane horrory na jutro czy nie oglądacie se takich ugułem

anteniarz +1
#alkoholizm kurde 69 dni nie piłem i znowu. I znowu codziennie. Ja p------e. Co myślicie o wszywce?
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Celem jest postawienie teisty w fałszywym dylemacie:
- Jeśli odpowiesz: "Tak, może stworzyć taki kamień", przeciwnik powie: "Aha! Czyli nie jest wszechmocny, bo nie może go podnieść!".
- Jeśli odpowiesz: "Nie, nie może stworzyć takiego kamienia", przeciwnik powie: "Aha! Czyli nie jest wszechmocny, bo nie może go stworzyć!".
W obu przypadkach wygląda na to, że przegrałeś. Ale to pułapka, bo całe pytanie jest oparte na błędnym założeniu – że wszechmoc oznacza zdolność do robienia rzeczy, które są logicznym nonsensem. To tak, jakby pytać: "Czy wszechmocny Bóg może narysować Ci żonatego kawalera?". Każda odpowiedź "tak" lub "nie" wciąga cię w absurd. Prawidłowa odpowiedź to odrzucenie pytania jako wadliwego logicznie.
---
Ale można wykorzystać to wadliwe pytanie do ukazania, że Bóg już stworzył kamień, którego nie może podnieść. I go podniósł. :D
Już mówię jaka za tym stoi logika:
To sytuacja, gdy nie mamy standardowych dwóch stanów
0oraz1, ale mamy trzy stany, jak w komputerze kwantowym:0,1oraz0 i 1.- Kamień, którego Bóg nie uniesie: To stworzenie obdarzone prawdziwą wolną wolą, zdolne do odrzucenia swojego Stwórcy. Prawdziwa wolność oznacza, że Bóg nie może (bo by zaprzeczył darowi, którego udzielił) zmusić człowieka do miłości. W tym sensie "nie może go unieść" siłą.
- Jednoczesne uniesienie kamienia: Na krzyżu Bóg w osobie Jezusa Chrystusa "unosi" ten kamień – bierze na siebie konsekwencje ludzkiego buntu i zła. Czyni to nie przez przymus, ale przez ofiarną miłość. Jest to więc "uniesienie" o zupełnie innej naturze.
- "Trzeci stan" -
0 i 1: "Umarł, ale żyje" to doskonały przykład tego "trzeciego stanu" – Zmartwychwstanie, które przekracza naszą prostą logikę życia i śmierci.#przemyslenia #chrzescijanstwo #wiara #bog #jezus #biblia #milosc #grzech #bozyplan #wolnawola #zbawienie
ale to i tak pierdoły, takimi dylematami zachwycają się pryszczate 17letnie gimbusy xd
@NieDlaWykopka: co zatem oznacza "wszechmoc"?
Paradoks „czy Bóg może stworzyć kamień, którego nie może podnieść” dotyczy logicznej spójności koncepcji wszechmocy czyli pytania, czy możliwe jest istnienie bytu, który
Chciałabym jednak zaznaczyć, że mój wpis świadomie podzieliłam na dwie części:
1. Analizę logiczną – w której pokazuję, że samo pytanie jest błędnie sformułowane (jak "żonaty kawaler"). W logice to nie jest "ucieczka", ale normalna reakcja na paradoksy oparte na sprzecznych założeniach.
2. Refleksję teologiczną – zaczynającą się po wyraźnym oddzieleniu
---wizualnym oraz w tonie i treści, w której wykorzystałam paradoksCo do przykładu z „żonatym kawalerem”,
@NieDlaWykopka: Do odrzucania jako nielogiczne to raczej pytania z kategorii "co było przed wielkim wybuchem?" ;)
To pytanie powinno być takie: Czy żonaty kawaler może narysować kamień? Ponieważ elementem alogicznym nie jest tutaj rysunek, a jego autor. W pytaniu o boga i kamień nie chodzi o kamień, tylko o boga. To on jest nielogicznym
Analogoczne pytanie czy nieskończoność może ograniczyć się do skończoności. Jeśli dusza nie zna czasu, to czas jest podwymiarem i czas jej nie dotyczy.
Bóg nie jest wszechmocny w sensie nieskończonym. Bóg jest władcą wszechświata i ma nad nim pełną władzę, może zmieniać czas i przestrzeń, ale nie jest wszechmocny w sensie absolutnym.
Jego moc jest ograniczona przez jego nieskończone przymioty. Nieskończona sprawiedliwość uniemożliwia mu zbawienie wszystkich, nieskończona miłość potępienie, a niezmienność złamanie obietnicy lub zmianę przymiotów.
Bóg może wszystko co nie jest sprzeczne z jego doskonałością, ale wybrał
To pytanie ma sens tylko wtedy, gdy myślisz, że Bóg i to co tworzy jest oddzielne. Gdzie Bóg miałby stworzyć ten kamień? Jeżeli to co tworzy jest niezależne od niego (kamień który jest poza jego mocą) to wtedy istnieją dwa współzależne byty - Bóg i Nie-bóg - jeżeli istnieją dwa byty to pojawia się między nimi relacja. A relacja wymaga przestrzeni,