Wpis z mikrobloga

✨️ Jak radzić sobie z lękiem przed starzeniem się?
Jak sobie radzicie z tym, że to teraz macie peak swojego życia i będzie już tylko gorzej? Mam 35 lat, mam zdrowie, dobrą, lekką pracę, pieniądze, hobby, jakiś tam dalszych znajomych, dziewczyny nie mam bo wiadomo jak wygląda obecnie rynek dla fajnych facetów, hipergamia i te sprawy ale nawet już nie chcę, nie warto, generalnie żyje mi się jak pączek w maśle i jestem w tej chwili mega zadowolony.

Zaczyna mnie jednak prześladować myśl, że niestety jestem co raz starszy i może być tylko gorzej. Zdrowie w końcu się skończy, będę co raz mniej sprawny, możliwe że i w końcu w pracy nie będę mógł nadążyć za młodszymi bo jednak w mojej branży preferuje się młodych, rodzice też co raz starsi, możliwe że będzie trzeba się jakoś nimi zająć a znajomi mogą się wykruszyć bo związek czy dziecko.

No i właśnie czy macie takie myśli? Jak sobie z tym poradzić? Czy da się w ogóle? Jakieś książki filozoficzne? Jakiś psycholog? Nie chcę za 20 lat z utęsknieniem wspominać dzisiejszych czasów, chcę prowadzić co raz ciekawsze i lepsze życie, coś jak Makłowicz...

#filozofia #zwiazki #przemijanie #wykop30plus #wykop40plus

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: żyć tu i teraz (ale rozsądnie) i nie myśleć za dużo. Młodych jest za mało by mogli nas wszystkich zastąpić ( ͡~ ͜ʖ ͡°) Oczywiście warto się rozwijać i być elastycznym, zawsze jest łatwiej wtedy w życiu.
  • Odpowiedz
  • 9
@mirko_anonim jeżeli nie mieszkasz z rodziną lub nie masz oddanych przyjaciół, to samotność w końcu coś dopadnie, i to jest jedno z najgorszych przeżyć dla normalnego ludzia. Może moja opinia jest niepopularna na wykopie, ale dzieci to chyba najważniejsze co w życiu może spotkać człowieka. Małżeństwo, związek, niestety nie jest nawet w pierwszej trójce.
  • Odpowiedz
@saib75: Dzieci wyjada, zajma się swoim zyciem, zaloza swoje rodziny, beda rozwijac kariery i na odwal sie odwiedza rodzica raz na miesiac zeby uspokoić sumienie. Odpowiedni partner będzie z toba na codzień, będzie dzielił wspomnienia, zycie i troski dnia codziennego, a nie tylko wpadał od święta. Moja babcia miała sześcioro dzieci a jak przyszło co do czego to 99% czasu siedziała sama u siebie, wszyscy wiecznie zajęci i mieli na
  • Odpowiedz
  • 0
@pianinka prawda, ale masz szansę jak 2:10 w dowolnym związku, na udany, dojrzały, trwały związek. Jak będziesz w średnim wieku to zauważysz jak wiele związków nie przetrwało, a drugie tyle trwa z przyzwyczajenia i wugody
  • Odpowiedz