Wpis z mikrobloga

@maria_kiribati: Wbrew pozorom kobiety miały więcej praw w średniowieczu niż w kolejnyvch epokach- to jest czarny i zły mit średniowiecza, a walka o prawa kobiet to nie jest jakiś wykres wzrastający przez ostatnie dekady tylko wzloty i upadki historii cywilizacji.
  • Odpowiedz
  • 512
@djtartini1: Nie wiem jak z kobietami, ale ludzie ogólnie w Polsce mieli więcej praw w średniowiecze niż pod koniec I Rzeczpospolitej. Jako dzieciak się dziwiłem (ale teraz już nie), że były rozbiory. Szlachta a zwłaszcza magnateria się bawiła i kradła, a chłopi to byli cholernymi niewolnikami.
  • Odpowiedz
@Asd15: To prawda, jak kogoś to interesuje (tzw. życie i prawa chłopów, mieszczan, zwykłych ludzi) to polecam podcasty prof Kopczyńskiego na YT. Bardzo ciekawie opowiada. No i jeszcze jego prace naukowe, książki oczywiście.
  • Odpowiedz
@djtartini1: W średniowieczu kobiety miały więcej praw ale w Rzeczpospolitej. Poza tym te kobiety to szlachcianki, bo większość społeczeństwa była niewolnikami, np. chłopi czy pospólstwo mieszczańskie.
Na zachodzie to palono czarownice na stosach w tamtych czasach, a Polska była tolerancyjna i multikulturowa.
  • Odpowiedz
@PrankmeisterXD: uwielbiam wyciągnięcie jednej rzeczy. Miałem na myśli w średniowieczu rozwój kultury odkrycia itp. itd.(Błędnie zakładamy średniowiecze tylko do Europy) Ale jak się bawimy to dam przykład. Teraz mamy współczesność i aktualnie w 13 krajach muzułmańskich mamy karę śmierci za ateizm dla porównania w średniowieczu islam był bardziej tolerancyjny oraz wolny niż teraz i trzeba to pamiętać więc mówienie że te krają żyje w średniowieczu jest w pewien sposób błędnie
  • Odpowiedz
@Asd15

@djtartini1: Nie wiem jak z kobietami, ale ludzie ogólnie w Polsce mieli więcej praw w średniowiecze niż pod koniec I Rzeczpospolitej. Jako dzieciak się dziwiłem (ale teraz już nie), że były rozbiory. Szlachta a zwłaszcza magnateria się bawiła i kradła, a chłopi to byli cholernymi niewolnikami.

A potem wielkie zdziwko ze 90% chlopstwa w dupie miało powstania, jak car\krol im dał na własność ziemię.
  • Odpowiedz
  • 12
@Asd15

Co jest totalną bzdurą i elementem antynaukowej populistycznej chłopomani. Przede wszystkim nie było czegoś takiego jak polski chłop. Chłop na Żuławach był
  • Odpowiedz
@Asd15: Co do magnaterii ogółem zgoda, ale ze szlachtą to odleciałeś konkretnie. Znaczna większość szlachty była szlachtą zagrodową, różnej maści gołotą, ogólnie mówiąc biedakami, którzy jeśli jakiś swój kawałek ziemi posiadali, to musieli na niej harować jak zwykli wieśniacy.
A stwierdzenie, że chłopi to byli "cholernymi niewolnikami" to już naprawdę za duże uproszczenie i uogólnienie i zalatuje tu trochę prlowską narracją chłopomańską.
  • Odpowiedz
@Asd15: ale przyjdzie ci taki i powie że za szlachty to chłop mial dobrze bo nie musiał posiadać własnego domu na własność i nie musiał się martwic jakaś własnością xP
  • Odpowiedz
@Diamond-kun: No to jest już nadinterpretacja. Nie napisałem o matriarchacie, nie napisałem też, że w średniowieczu kobiety miały więcej praw niż dziś. Natomiast w średniowieczu generalnie miały więcej praw niż w późniejszym renesansie czy baroku (te palenie czarownic to właśnie kwestia Reformacji) to wszystko było też zróżnicowane od władzy na danym terenie. Jeden z ważniejszych tekstów nt praw kobiet, który przez setki lat nie miał odpowiednika to średniowieczny francuski poemat
  • Odpowiedz
ale przyjdzie ci taki i powie że za szlachty to chłop mial dobrze bo nie musiał posiadać własnego domu na własność i nie musiał się martwic jakaś własnością

@leeaxe: ale to prawda, w Polsce ciągle brakowało rąk do pracy i szlachta wręcz konkurowała między sobą w zapewnianiu warunków chłopom, żeby przyciągnąć osadników, bo po prostu ich majątek od tego zależał.
  • Odpowiedz
Wbrew pozorom kobiety miały więcej praw w średniowieczu niż w kolejnyvch epokach

@djtartini1: Pewnie jak byś miał rozwinąć tę myśl o konkretne przykłady to okazałoby się że tak, ale nie do końca
  • Odpowiedz