Aktywne Wpisy

DrJudym +202

mirko_anonim +42
✨️ Jak radzić sobie z wyzwiskami w rodzinie? Ⓘ
Ocencie sytuacje.
Ubieramy rano dziecko do żłobka. Ona ubiera lewy bucik, ja prawy, spieszymy się. Ona swój skończyła wcześniej i nagle zabiera się za mój ze słowami "daj to bo robisz jak nieudacznik". Słowo "nieudacznik" jest dla mnie jak płachta na byka. Nie chcąc wyzywać klepnąłem ją wierzchem dłoni o ramię. Nic jej się nie stało, kucała więc gdybym zrobił to mocno, to by
Ocencie sytuacje.
Ubieramy rano dziecko do żłobka. Ona ubiera lewy bucik, ja prawy, spieszymy się. Ona swój skończyła wcześniej i nagle zabiera się za mój ze słowami "daj to bo robisz jak nieudacznik". Słowo "nieudacznik" jest dla mnie jak płachta na byka. Nie chcąc wyzywać klepnąłem ją wierzchem dłoni o ramię. Nic jej się nie stało, kucała więc gdybym zrobił to mocno, to by
![I Krucjata. Jak rozpoczeły się wyprawy krzyżowe [Podcast historyczny]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/a55e4669a15da9d43e108105466074b3de4219c0d1720c3dfd4acc7d17b57716,q80.jpg)

źródło: 9b031bc4ade1786dbfa7694a53fc5c84e41df14693f5ad6e183433490142762d
PobierzNa zachodzie to palono czarownice na stosach w tamtych czasach, a Polska była tolerancyjna i multikulturowa.
A potem wielkie zdziwko ze 90% chlopstwa w dupie miało powstania, jak car\krol im dał na własność ziemię.
Co jest totalną bzdurą i elementem antynaukowej populistycznej chłopomani. Przede wszystkim nie było czegoś takiego jak polski chłop. Chłop na Żuławach był
źródło: 1000009878
PobierzA stwierdzenie, że chłopi to byli "cholernymi niewolnikami" to już naprawdę za duże uproszczenie i uogólnienie i zalatuje tu trochę prlowską narracją chłopomańską.
@Nowystaryziel: xD Dodatek "Po Pracy" do Gazety robotniczej z 12.02.1910 r.
źródło: 123
Pobierz@leeaxe: ale to prawda, w Polsce ciągle brakowało rąk do pracy i szlachta wręcz konkurowała między sobą w zapewnianiu warunków chłopom, żeby przyciągnąć osadników, bo po prostu ich majątek od tego zależał.
@djtartini1: Pewnie jak byś miał rozwinąć tę myśl o konkretne przykłady to okazałoby się że tak, ale nie do końca