Wpis z mikrobloga

myślałem się uczyć nowego frameworka next js - bo umiem tylko backend, ale jak pomyślałem o tym że w branży IT jest kryzys i poświęcę tylko masę czas bez żadnych wymiernych korzyści i nic mi to nie da, bo już teraz masę ludzi ma problem znaleźć pracę, czuję zdemotywowanie ()

#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #pracbaza
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ksiega_dusz: małymi kroczkami się rybek zmienia, ale wątpię by wrócił do hydepark jak 5 lat temu. Wraca też wszechstronność, czyli be z fe, devops z doświadczeniem dev(z dużym naciskiem na to drugie). Czasy klepania samych manifestów dla k8s się kończą, tak samo jak skupienie się na jednej części tylko
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: akurat frontend ai ogarnia. Ale warto znać framework, żeby rozumieć co się dzieje i interweniować gdzie trzeba. No chyba, ze chcesz robic cos nietypowego.

edit, next js - SSR

HERE WE GO AGAIN xD
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: do prototypowania wszystkie, co akurat jest pod reka. Powiedzmy mam juz jakies restowe api, wrzucam botowi do kontekstu, zeby mi zrobil UI w wybranej technologii do tego definiujac funkcjonalnosci (np. w postaci use caseow). Wymagania niefunkcjonalne (glownie usability) tez dosc dobrze lapie. Zadziwiajaca czesto da cos dzialajacego. Tylko to jest prototyp i im wiecej wymagan dajesz, tym mniej koherentny zlepek dostajesz w kolejnych iteracyjach, tutaj twoj wklad, analiza kodu,
  • Odpowiedz