do wszystkich, którzy tak robią - po co dajecie lewy kierunkowskaz na rondzie ? co kogo obchodzi dokąd jedziecie ? ważne żeby poinformować kiedy się z tego ronda zjeżdża. dzisiaj napotkałem takiego delikwenta - jedzie i miga tym lewym i zjeżdża, cały czas świecąc lewym. da fak ? #zalesie #polskiedrogi
@czerwony_ptak: Bo Polacy generalnie nie potrafią jeździć po rondach. Nagminny jest brak stosowania kierunkowskazu przy zjeździe, strasznie mnie to triggeruje, bo takie zachowanie pokazuje wprost, że ma się w dupie innych.
@czerwony_ptak: ronda to w ogóle jest patologia, jedni dają w lewo, jedni w prawo, jedni w ogóle
najbardziej mnie wkurzają ci co nie dają w ogóle, ty hamujesz do 0 przed wjazdem na rondo bo ktoś już na nie wjechał przed tobą a debil zjeżdża pierwszym zjazdem bez kierunku
@czerwony_ptak: ja robiąc kurs 25 lat temu tak właśnie byłem uczony - zjeżdżasz 3 zjazdem lub zawracasz to dajesz lewy. Ja się z tego szybko wyleczyłem, bo to informacja puszczana w eter, ale niektórzy widać nadal ślepo tak robią
@Maly_Jasio: ci co stosują zasadę lewego kierunku na rondzie to są w większości starzy ludzie którzy kiedyś stosowali zasadę że przejeżdzając obok kościoła ściszają radio xDD
@Maly_Jasio: ja w zasadzie to nie pamiętam jak miałem nauczane, wiem, że na pewno słyszałem dwie opcje ale brak lewego kierunku jest wg mnie słuszny @KompletnieLosowyLogin: no w prawo to normalne, dajesz innym do zrozumienia "uwaga, zjeżdżam najbliższym zjazdem"
@czerwony_ptak: Interpretacje są różne. Ja robiłem kat A 2 lata temu i kazali mi włączać lewy kierunkowskaz. Osobiście włączam go tylko na rondach typu dekiel, gdzie faktycznie ta informacja jest pomocna, bo w zasadzie jedzie się jak na zwykłym skrzyżowaniu. Na dużym rondzie nie ma sensu
@czerwony_ptak: tak każą na kursach i egzaminie. Podjąłem na ten temat dyskusje to mi powiedzieli, że jak nie włączę to nie zdam. Tłumaczenie sprowadza się do tego, że masz obowiązek zasygnalizować kierunek jazdy przed skrzyżowaniem (skrzyżowanie w ruch okrężnym). To oczywiście debilizm.
Zależy kto ile jeździ i jakie jest rondo. Jeżeli mam rondo z dwoma pasami, które ma 4 zjazdy i skręcam w lewo (domyślnie 3 zjazd) to oczywiście że daje kierunek w lewo a na zjeździe kierunek w prawo, informacja dla osób za mną żeby nie nie próbowały wyprzedzić mnie prawą stroną. Jeżeli skręcam w prawo to daje kierunek w prawo żeby ten co wyjeżdża
@czerwony_ptak: @TrujZWykopem Mnie uczono, że jeśli nie ma wyznaczonych kierunków na pasach to dajemy tylko prawy przy zjeździe, a jak są strzałki to dajemy tak jak one prowadzą (jak na normalnym skrzyżowaniu, stoję na pasie do skrętu w lewo to daje lewy itp.). I zawsze miałem wrażenie, że to zamieszanie z interpretacją wynika z tego że są różne rodzaje rond właśnie.
@czerwony_ptak: Mnie uczyli na kursie prawa jazdy że tak trzeba. Dopiero jak nabrałem trochę doświadczenia jako kierowca zorientowałem się że to debilne.
@czerwony_ptak w wiochach zabitych dechami typu Szczeciniek albo Barlinek dalej tak uczą.
We Francji też, tam częściej używają lewego kierunku na rondach niż prawego. We Włoszech z kolei, w ogóle mają w dupie jakiekolwiek sygnalizowane na drodze:)
#zalesie #polskiedrogi
najbardziej mnie wkurzają ci co nie dają w ogóle, ty hamujesz do 0 przed wjazdem na rondo bo ktoś już na nie wjechał przed tobą a debil zjeżdża pierwszym zjazdem bez kierunku
@KompletnieLosowyLogin: no w prawo to normalne, dajesz innym do zrozumienia "uwaga, zjeżdżam najbliższym zjazdem"
Zależy kto ile jeździ i jakie jest rondo. Jeżeli mam rondo z dwoma pasami, które ma 4 zjazdy i skręcam w lewo (domyślnie 3 zjazd) to oczywiście że daje kierunek w lewo a na zjeździe kierunek w prawo, informacja dla osób za mną żeby nie nie próbowały wyprzedzić mnie prawą stroną. Jeżeli skręcam w prawo to daje kierunek w prawo żeby ten co wyjeżdża
sygn. akt II SA/Gl 888/16
sygn. akt I OSK 2025/18
Mnie uczono, że jeśli nie ma wyznaczonych kierunków na pasach to dajemy tylko prawy przy zjeździe, a jak są strzałki to dajemy tak jak one prowadzą (jak na normalnym skrzyżowaniu, stoję na pasie do skrętu w lewo to daje lewy itp.).
I zawsze miałem wrażenie, że to zamieszanie z interpretacją wynika z tego że są różne rodzaje rond właśnie.
@spinaczczio: Zapraszam do uk. Ujrzysz tu świetnie wyszkolonych kierowców których przerastają takie mini ronda nie mówiąc już o 2 czy 3 pasmowych.
We Francji też, tam częściej używają lewego kierunku na rondach niż prawego. We Włoszech z kolei, w ogóle mają w dupie jakiekolwiek sygnalizowane na drodze:)