Wpis z mikrobloga

do wszystkich, którzy tak robią - po co dajecie lewy kierunkowskaz na rondzie ? co kogo obchodzi dokąd jedziecie ? ważne żeby poinformować kiedy się z tego ronda zjeżdża. dzisiaj napotkałem takiego delikwenta - jedzie i miga tym lewym i zjeżdża, cały czas świecąc lewym. da fak ?
#zalesie #polskiedrogi
  • 215
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czerwony_ptak: Bo Polacy generalnie nie potrafią jeździć po rondach. Nagminny jest brak stosowania kierunkowskazu przy zjeździe, strasznie mnie to triggeruje, bo takie zachowanie pokazuje wprost, że ma się w dupie innych.
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak: ja robiąc kurs 25 lat temu tak właśnie byłem uczony - zjeżdżasz 3 zjazdem lub zawracasz to dajesz lewy. Ja się z tego szybko wyleczyłem, bo to informacja puszczana w eter, ale niektórzy widać nadal ślepo tak robią
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak: Interpretacje są różne. Ja robiłem kat A 2 lata temu i kazali mi włączać lewy kierunkowskaz. Osobiście włączam go tylko na rondach typu dekiel, gdzie faktycznie ta informacja jest pomocna, bo w zasadzie jedzie się jak na zwykłym skrzyżowaniu. Na dużym rondzie nie ma sensu
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak: tak każą na kursach i egzaminie. Podjąłem na ten temat dyskusje to mi powiedzieli, że jak nie włączę to nie zdam. Tłumaczenie sprowadza się do tego, że masz obowiązek zasygnalizować kierunek jazdy przed skrzyżowaniem (skrzyżowanie w ruch okrężnym). To oczywiście debilizm.
  • Odpowiedz
@TrujZWykopem @czerwony_ptak @KompletnieLosowyLogin @Maly_Jasio

Zależy kto ile jeździ i jakie jest rondo. Jeżeli mam rondo z dwoma pasami, które ma 4 zjazdy i skręcam w lewo (domyślnie 3 zjazd) to oczywiście że daje kierunek w lewo a na zjeździe kierunek w prawo, informacja dla osób za mną żeby nie nie próbowały wyprzedzić mnie prawą stroną. Jeżeli skręcam w prawo to daje kierunek w prawo żeby ten co wyjeżdża
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak: @TrujZWykopem
Mnie uczono, że jeśli nie ma wyznaczonych kierunków na pasach to dajemy tylko prawy przy zjeździe, a jak są strzałki to dajemy tak jak one prowadzą (jak na normalnym skrzyżowaniu, stoję na pasie do skrętu w lewo to daje lewy itp.).
I zawsze miałem wrażenie, że to zamieszanie z interpretacją wynika z tego że są różne rodzaje rond właśnie.
  • Odpowiedz
Bo Polacy generalnie nie potrafią jeździć po rondach.

@spinaczczio: Zapraszam do uk. Ujrzysz tu świetnie wyszkolonych kierowców których przerastają takie mini ronda nie mówiąc już o 2 czy 3 pasmowych.
  • Odpowiedz
@casines

@czerwony_ptak w wiochach zabitych dechami typu Szczeciniek albo Barlinek dalej tak uczą.

We Francji też, tam częściej używają lewego kierunku na rondach niż prawego. We Włoszech z kolei, w ogóle mają w dupie jakiekolwiek sygnalizowane na drodze:)
  • Odpowiedz