Wpis z mikrobloga

do wszystkich, którzy tak robią - po co dajecie lewy kierunkowskaz na rondzie ? co kogo obchodzi dokąd jedziecie ? ważne żeby poinformować kiedy się z tego ronda zjeżdża. dzisiaj napotkałem takiego delikwenta - jedzie i miga tym lewym i zjeżdża, cały czas świecąc lewym. da fak ?
#zalesie #polskiedrogi
  • 215
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

no w prawo to normalne, dajesz innym do zrozumienia "uwaga, zjeżdżam najbliższym zjazdem"

@czerwony_ptak: a lewym dajesz znać "uwaga, omijam wszystkie najbliższe zjazdy, nie zastanawiaj się czy mi wjechać tylko grzeczne czekaj"
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak: to zależy, na minirondach gdzie są 3 zjazdy odpalenie kierunku w lewo nieco usprawnia ruch, bo od razu wiadomo kto gdzie jedzie, na "zwykłych" rondach to nic nie poprawia, ale nie wiem czemu miałoby kogoś triggerować
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak: a lewym dajesz znać "uwaga, omijam wszystkie najbliższe zjazdy, nie zastanawiaj się czy mi wjechać tylko grzeczne czekaj"

@cat_tea: ten sam znak dajesz bez żadnego kierunku, lewym wprowadzasz zamieszanie czy ci się nie pomyliło
  • Odpowiedz
@eragonn14 bo sądy (przynajmniej niektóre) w odróżnieniu od interpretacji przepisów "na chłopski rozum" wiedzą gdzie jest źródło prawa. I w tym przypadku jest to konwencja Wiedeńska z 1968, z którą nasze krajowe przepisy muszą być zgodne, a która tłumaczy jazdę po rondzie w sposób jaki opisał to @CREATE_USER
  • Odpowiedz
  • 29
@czerwony_ptak tez uczono mnie tego na kursie, było to 12 lat temu. Szybko doszedłem do wniosku że to bez sensu z małym wyjątkiem - rondo jak na pic rel, typowy placek na środku krzyżówki który tylko zmienia pierwszeństwo przejazdu. W tej sytuacji jadąc główna drogą gdzie 90% aut jedzie prosto w jasny sposób określasz ze zamierzasz skręcić w lewo i auto z naprzeciwka ma więcej czasu na zatrzymanie się.
hiro95x - @czerwony_ptak tez uczono mnie tego na kursie, było to 12 lat temu. Szybko ...

źródło: temp_file8127116056218242030

Pobierz
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak bo nie jest to jasne, z jednej strony sygnalizujemy skręt przed skrzyżowaniem a rondo jest skrzyżowaniem i ruchu okrężnym, z drugiej zjeżdżasz z pasa na samym rondzie i dajesz sygnał prawy
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak: bo jak tego nie robię to ludzie wpieprzają się pod maskę? Jak włączę lewy to przynajmniej nie mają złudzeń, żeby nawet nie próbować. Zmieniam na prawy jeden zjazd wcześniej i jest Francja elegancja.
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak: już Ci odpowiadam: robię tak na małych rondach, gdzie widać każdy czekający na wjazd samochód, dzięki czemu inni wjeżdżający na rondo znają moje zamiary. Kierunkowskazy służą do tego, żeby komunikować swoje zamiary innym kierowcom i właśnie w tym celu ich używam.
  • Odpowiedz