Wpis z mikrobloga

do wszystkich, którzy tak robią - po co dajecie lewy kierunkowskaz na rondzie ? co kogo obchodzi dokąd jedziecie ? ważne żeby poinformować kiedy się z tego ronda zjeżdża. dzisiaj napotkałem takiego delikwenta - jedzie i miga tym lewym i zjeżdża, cały czas świecąc lewym. da fak ?
#zalesie #polskiedrogi
  • 215
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

We Włoszech z kolei, w ogóle mają w dupie jakiekolwiek sygnalizowane na drodze:)

@ever-green: Jak trochę pojeździłem po włoskich miastach też przestałem kierunkowskazu na rondach używać. Co 10 metrów rondo, odechciewa się sygnalizowania czegokolwiek :P
  • Odpowiedz
Jeżeli mam rondo z dwoma pasami, które ma 4 zjazdy i skręcam w lewo (domyślnie 3 zjazd) to oczywiście że daje kierunek w lewo a na zjeździe kierunek w prawo, informacja dla osób za mną żeby nie nie próbowały wyprzedzić mnie prawą stroną.

@Notabene: A jeśli masz rondo z trzema pasami, 5 zjazdami to co wtedy robisz? Jedziesz drugim wewnętrznym pasem z lewym kierunkiem i jak ma interpretować to osoba
  • Odpowiedz
- zjeżdżasz 3 zjazdem lub zawracasz to dajesz lewy. Ja się

@Maly_Jasio: @czerwony_ptak: Jak mnie uczono to były dwie opcje. Ta popularniejsza na drodze czyli wrzucasz prawy kierunek przed zjazdem i ta rzadziej używana, gdzie lewy wrzucasz na rondzie, ale potem przed zjazdem też przełączasz się na prawy kierunek, by zasygnalizować, że zjeżdżasz.
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak: chyba kiedyś tak uczono, że jak chcesz jechać ostatnim zjazdem to dajesz lewy, a jak już skręcasz to prawy. Nie wiem w sumie jaki to sens, bo skąd inni mają wiedzieć skąd wjechałeś xD
  • Odpowiedz
@spinaczczio: brak kierunkowskazu przy zjeździe z ronda. Dodałbym do tego:

- z-----------e na granicy swojego gruza tak, że nie potrafią zmieścić się w swoim pasie przez co musisz lekko kontrować, żeby się nie otrzeć
- ścinanie zakrętów na krzyżówce. Częsta sytuacja: masz kierunkową zieloną strzałkę i mógłbyś się włączyć do ruchu, ale ludzie którzy mają zielone tak ścinają zakręt, że nie możesz nawet podjechać do swoich linii, żeby to zrobić. Tak jakby
  • Odpowiedz
Bo Polacy generalnie nie potrafią jeździć po rondach

@spinaczczio: Polacy ogólnie nie potrafią jeździć ale może nie przez brak znajomości przepisów czy też olewanie przepisów ale raczej przez brak umiejętności socjalnych w czasie prowadzenia auta.
Takiego kierowce nie interesują inni uczestnicy ruchu, na rondzie kierunkowskazy nie włączy bo jemu to nie potrzebne, w korku stanie 8 metrów za innym autem bo nie chce mu sie podjechać, na światłach stoi pierwszy
  • Odpowiedz
@radziuxd: Też jestem z Łodzi i też przez nie często jeżdżę ( ͡° ͜ʖ ͡°) I uważam, że właśnie to rondo jest idealnym przykładem gdy wrzucanie lewego kierunkowskazu ma sens - będąc dokładnie w miejscu w którym zrobione jest zdjęcie i widząc samochód migający lewym kierunkowskazem w miejscu gdzie zaznaczyłeś strzałką bez zastanawiania się wiesz gdzie to auto pojedzie.
  • Odpowiedz
Ja robiłem kat A 2 lata temu i kazali mi włączać lewy kierunkowskaz.

@cwlmod: tak, na rondach z oznaczonymi kierunkami. Jak jakiś instruktor na "zwykłym" rondzie bez strzałek uczył Cie włączać kierunkowskaz w lewo to napisz jaka to szkołą żeby przestrzec innych od takich ludzi
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak:

jedzie i miga tym lewym i zjeżdża, cały czas świecąc lewym.

To idiotyzm, ale potrafię sobie wyobrazić przypadek, gdzie mignięcie 3x lewym kierunkowskazem jest przydatne na rondzie - np. gdy jest to rondo w postaci namalowanego czerwonego kółka o promieniu 1m, gdzie doskonale widać samochody jadące z przeciwka, a wiekszość ruchu jedzie prosto.
  • Odpowiedz