Wpis z mikrobloga

do wszystkich, którzy tak robią - po co dajecie lewy kierunkowskaz na rondzie ? co kogo obchodzi dokąd jedziecie ? ważne żeby poinformować kiedy się z tego ronda zjeżdża. dzisiaj napotkałem takiego delikwenta - jedzie i miga tym lewym i zjeżdża, cały czas świecąc lewym. da fak ?
#zalesie #polskiedrogi
  • 215
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czerwony_ptak: w sumie to nie wiem czemu jest to uważane za debilne, na rondach o małym promieniu czasami po prostu nie widać czy kierowca jadący z naprzeciwnego wlotu wrzucił kierunek w prawo i ma zamiar zjechać czy jednak będzie robił nawrotkę lub zjazd na trzecim/dalszym wylocie. Jest jasno zasygnalizowane - jadę w tamtym kierunku i c--j. Mi to tam wisi czy ma włączony przynajmniej wiem, że dany kierowca jest świadomy
  • Odpowiedz
po co dajecie lewy kierunkowskaz na rondzie ?

@czerwony_ptak: po to, żeby się odróżnić od takich, którzy z ronda zjeżdżają w ogóle nie włączając kierunku :)

Tak, wiem, że to bez sensu i nie ma żadnego umocowania w PoRD, ale szanuje ich, bo gdy stoję przed rondem i widze nadciągającego po rondzie typa z włączonym lewym kierunkowskazem, to mam pewność co się dzieje. Zaś nadciągający bez kierunkowskazu to jest czysta
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak: Odpowiedź na swoje durne pytanie masz właśnie w tym pytaniu. Zacytuję "co kogo obchodzi dokąd jedziecie?". Na prawdę nie interesuje cię kto gdzie jedzie? xD Myślałem, że to podstawowa rzecz, żeby sygnalizowac swój zamiar ( ͡° ͜ʖ ͡°) Lewy kierunek to bardzo pomocna rzecz, ale na małych lub średnich rondach. Na dużych, wielopasmowych nie ma to znaczenia.
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak o tak, uwielbiam k---a jazdę po rondach w Polsce. Tutaj przykład ronda, które pokonuje codziennie. Ci jadący z zaznaczonego miejsca nie wrzucają żadnego kierunkowskazu, ani w lewo, że skręcają, ani w prawo, że zjeżdżają. Rosyjska ruletka. (°°
radziuxd - @czerwony_ptak o tak, uwielbiam k---a jazdę po rondach w Polsce. Tutaj prz...

źródło: 1000032265

Pobierz
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak: ja z tych co dają w lewo. Wiem że nie trzeba ale ja wolę dać innym użytkownikom ruchu jak najwięcej informacji o swoich zamierzonych manewrach bo niestety ale kierowcy to debile i trzeba myśleć za nich. Jak nie dawałem w lewo a np. zjeżdżałem tym trzecim zjazdem to jeden, drugi, trzeci wjeżdżali mi na rondo, a ci co już nie powinni czyli czwarty i piąty też, bo dopiero zobaczyli
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak: Ten kierunkowskaz się daje po to żeby wjechać na pas wewnętrzny ronda, jest to zmiana pasa ruchu, więc trzeba go włączyć. Ważne jest to szczególnie przy rondach turbinowych
  • Odpowiedz
@puexam: Takich rond w Łodzi jest mnóstwo i to one stanowią największy problem. Na innym, notabene jeszcze mniejszym rondzie, jak nie dam lewego kierunkowskazu to notorycznie mi się w---------ą przed maskę z prawej strony. xD
  • Odpowiedz