Wpis z mikrobloga

do wszystkich, którzy tak robią - po co dajecie lewy kierunkowskaz na rondzie ? co kogo obchodzi dokąd jedziecie ? ważne żeby poinformować kiedy się z tego ronda zjeżdża. dzisiaj napotkałem takiego delikwenta - jedzie i miga tym lewym i zjeżdża, cały czas świecąc lewym. da fak ?
#zalesie #polskiedrogi
  • 215
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czerwony_ptak Jak czekam przed rondem i obserwuje auto nadjeżdżające, to patrzę czy pojawi się prawy kierunek czy nie, często pojawia się zbyt późno, albo wcale i to bardziej to tych ludzi należy mieć pretensje, natomiast jak widzę, że ktoś ma włączony lewy to wiem, że lepiej się nie w--------ć. Sam często daję lewy właśnie z tego samego powodu, lubię jeździć dynamicznie a jak mam włączony lewy to mi rzadziej ktoś wyskakuje.
  • Odpowiedz
@czerwony_ptak są ronda na których to faktycznie daje informacje innym. Takie ronda przez które jadąc "prosto" praktycznie nie skręcasz kierownica. Wtedy ktoś jadący z naprzeciwka nie widzi w ogóle twojego prawego kierunkowskazu. Ponadto nie działa automatyczne wyłączanie, bo ruch kierownica jest zbyt mały. Wtedy większość kierowców po prostu przejeżdża takie ronda nie wrzucając prawego. Wtedy lewy kierunkowskaz daje jasny sygnał że będę kontynuował przez rondo. Ot jedyne logiczne, faktycznie dajcie informacje
  • Odpowiedz
@spinaczczio: nie tylko Polacy. Chyba w każdym kraju tak jest. W Holandii, gdzie mieszkam też to występuje, może nie tak powrzechnie, ale jest. Do tego to właśnie Holendrzy uwielbiają wrzucać kierunek w lewo. Nie jest to takie złe, pod warunkiem, że odpowiednio wcześniej zmieni się kierunkowskaz z lewego na prawy
  • Odpowiedz
Kierunkowskaz daję tylko przy zmianie pasa ruchu i zjeździe ze skrzyżowania.

@komuchy: a na poniższej sytuacji byś włączył? Bo np na egzaminie musisz zawsze jak jest nakaz jazdy w prawo/lewo. Mimo że tam nie ma innej możliwości i jedziesz tak samo jak po rondzie w jednym standardowym kierunku (linie ciągle). Więc w tym przypadku interpretuje się przepisy tak że zmieniasz kierunek jazdy.

https://maps.app.goo.gl/An3chorN5k3XG4XN7
Kalan - > Kierunkowskaz daję tylko przy zmianie pasa ruchu i zjeździe ze skrzyżowania...

źródło: IMG_6294

Pobierz
  • Odpowiedz
rondo to w teorii droga prosta z kilkoma skrzyżowaniami w prawo

@Eremites: generalnie nie ma takiej teorii w przepisach. To wymysł i interpretacja ludzi.
To samo nie ma zastosowania do skrzyżowań z tabliczka T6a. Tam nic nie możesz prostować i jadąc prosto zjeżdżając z drogi z pierwszeństwem wręcz nie możesz użyć kierunkowskazu.
Np. W poniższym skrzyżowaniu jadąc drogą z pierwszeństwem musisz użyć kierunkowskazu. A jadąc po rodzie wokół nie możesz.
Kalan - > rondo to w teorii droga prosta z kilkoma skrzyżowaniami w prawo
@Eremites: ...

źródło: IMG_6295

Pobierz
  • Odpowiedz
nie włączył bym

@komuchy: no i na egzaminie miałbyś błąd. Ja też miałem taki błąd w podobnej sytuacji (zjazd jednojezdniowym „ślimakiem”) generalnie doszedłem do wniosku że użycie kierunkowskazu jest w takich przypadkach umowne, bo przepisy ścisłe nie definiują czym jest „zmiana kierunku”.Wordy też różnie uczą w różnych miastach.
  • Odpowiedz
@Piotrek6312 Nie ma prawego kierunku- jedzie nadal po rondzie. Rondo to nie choinka żeby machać raz lewo raz prawo. Kojarzysz takie duże rondo w Paryżu? Tam też wrzucisz kierunek w lewo?
  • Odpowiedz
@Fejteu Ludzie błagam Was. Czyli jak dajesz kierunek w lewo, to zgaduj zgadula co Ty chcesz zrobić. Skąd mam wiedzieć który zjazd dla Ciebie to jest skręt w lewo, przy wysokim rondzie? Jest takie duże rondo w Paryżu, chciałbym zobaczyć jak ktoś ciągnie po nim non stop na lewym kierunku xd
  • Odpowiedz
@Piotrek6312 Nie ma prawego kierunku- jedzie nadal po rondzie. Rondo to nie choinka żeby machać raz lewo raz prawo. Kojarzysz takie duże rondo w Paryżu? Tam też wrzucisz kierunek w lewo?

@krolwsi: Ale często nie jesteś w stanie zauważyć prawego kierunku. Wiem, że jesteś ekspertem, ale tak mnie uczyli na kursie, tak trzeba było robić na egzaminie i mi to osobiście ułatwia jazdę, więc nadal będę uważał, że lewy
  • Odpowiedz
@Piotrek6312 No rozumiem Twoje postrzeganie i ok na luzie. Mnie uczyli, że jak widzisz lewy kierunek na rondzie, tzn, że coś może ktoś odwalić i daje sygnał "uważajcie na mnie". Swoją drogą to nie znam osoby prywatnie, która by była uczona dawać kierunkowskaz w lewo.

Tobie może i ułatwia, ale reszcie co ogląda Twoja jazdę może nie do końca. Tak czy inaczej, najważniejsze by to bezpiecznie zrobić ;)
  • Odpowiedz