Wpis z mikrobloga

#weganizn #wegetarianizm
Może mi ktoś wytłumaczyć jedną rzecz?
Weganie nie jedzą m.in jajek czy nie piją mleka krowiego. Ogólnie weganizm jest uzasadniany tym, że zwierzęta cierpią. Przecież jak się krowy nie wydoi to ona cierpi wtedy, a kury same znoszą jajka bo taka jest biologia, więc czym dla wegan jest uzasadniony brak jedzenia jajek i picia mleka?
  • 66
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Camuflash: Jak nie jesz jajek to nie ma popytu i kury nie cierpią w klatkach.
Co do krowy to ona daje mleko jak urodzi młode, zupełnie jak człowiek i inne ssaki. Dlatego sztucznie się je zapładnia, po porodzie odbiera cielaka i go zabija. Albo podaje się hormony, przez to krowa cierpi.
  • Odpowiedz
@Marktrel299: Tylko weganie nie postulują wymarcia wszystkich zwierząt, tylko żeby zaprzestać je hodować. Nie ma opcji żeby zwierzęta, które ludzkość z-----a genetycznie były super szczęśliwe.
  • Odpowiedz
@666-666: A zwierzęta na wolności które walczą każdego dnia o przetrwanie, bo albo muszą upolować inne dzikie zwierzę żeby nie zdechnąć z głodu albo muszą uważać w każdej sekundzie, żeby ich drapieżnik nie upolował są szczęśliwe? Kto to zmierzył i w jaki sposób??
  • Odpowiedz
Bo człowiek zoptymalizował proces

@Desire22: wszystkiego i to nie tylko zwierzeta na tym cierpia, ludzie tez, my tez do pewnego stopnia jestesmy jak to bydło dojone dla maksymalizacji zysku, jakbysmy żyli naturalnie troche wiecej głodowania i walki o przetrwanie by bylo ale nie bylo by tego zycia w tej pustej bezcelowej masie i masą depresji wywołanych wg mnie paradoksalnie zbyt wysokim poziomem życia
  • Odpowiedz
@Marktrel299: Oczywiście, że nie są szczęśliwe, ale ogół wegan nie postuluje ich wymarcia. Poza tym wedle moich obserwacji całkiem niemała część wegan chce się rozmnażać, co również przeczy temu, że twierdzisz że weganie to tak naprawdę antynataliści, kiedy antynatalistów wśród wegan jest mało
  • Odpowiedz
Żeby krowa dawała mleko musi być cały czas zapładniana. Mleczna krowa to co słyszałem jest w stanie przeżyć do 6 porodów później umiera, gdzie krowa waszego dziadka żyje od 15 do 20 lat to w Polsce średnio mleczna krowa życie 5lat. Żywot krowy mlecznej jest dość krótki, więc to jest po prostu dla krów praca niewolnicza. Dlatego weganie nie chcą jeść produktów mlecznych
  • Odpowiedz
@Camuflash: ja się pytam, czemu skoro nie jedzą mięsa i produktów zwierząt, w marketach żarcie z roślin noszą nazwy potraw mięsnych? Niech to się nazywa placek z soczewicy czy inny ciul niż kotlet. Hipokryzja.
  • Odpowiedz
@Camuflash: pewnie juz milion osob to napisalo ale no przede wszystkim chodzi o sposob hodowli a w kwestii krow to wiem z pierwszej reki bo moj ojciec jest rolnikiem i sam na wsi mieszkalem. Ogolnie w mniejszych miejscowosciach hodowanie krow nie wyglada jak na tych ladnych ogromnych farmach co pokazuja w tv xd
  • Odpowiedz
@Camuflash przy mleku może chodzić o to że ona ma mleko tylko w połogu, wiec za zapladniane in vitro, potem szybko odstawia się cieleta
Trafilam kiedyś w necie na coś co się cielakom zakłada na nos, cos kurna z gwoździami, co ma mu uniemożliwić samozadajanie, i zmusza go na przejście na paszę. Plus zolte sery ścina się podpuszcza, która uzyskiwalo się z zolodkow. Do tego krowy, tak jak kurczaki, są hodowane i
  • Odpowiedz