Wpis z mikrobloga

#weganizn #wegetarianizm
Może mi ktoś wytłumaczyć jedną rzecz?
Weganie nie jedzą m.in jajek czy nie piją mleka krowiego. Ogólnie weganizm jest uzasadniany tym, że zwierzęta cierpią. Przecież jak się krowy nie wydoi to ona cierpi wtedy, a kury same znoszą jajka bo taka jest biologia, więc czym dla wegan jest uzasadniony brak jedzenia jajek i picia mleka?
  • 66
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Camuflash nie jestem weganinem, ale podejrzewam, że w przypadku krów to raczej nie zawsze tak było, że krowa cierpiała niewydojona, tylko ludzie zaczęli tworzyć rasy krów, które będą dawać więcej mleka i stąd ten problem. Coś jak krzyżowanie ras psów dla wyglądu, które teraz cierpią z powodu chorób.
Co do kur to też wymaga to hodowli i ich "zniewolenia", zwłaszcza w warunkach przemysłowych kury są trzymane w dramatycznych warunkach. Nie idziesz
  • Odpowiedz
@Camuflash Myślę, że to dość proste. Owszem, kura sama znosi jajka, ale gdyby ludzie ich nie jedli to by nie było kurzych ferm.
Krowę trzeba wydoić jak jest mleczna, ale żeby do tego doszło to musi cielaka urodzić. I tak w kółko.
Jem mięso, jajka, nabiał, ryba, ale rozumiem podejście wegan. I póki mnie nie atakują (a jeszcze się z tym nie spotkałem) nawet szanuję w jakiś sposób.
  • Odpowiedz
@Camuflash: Już tłumaczę jako weganka. Produkcja takich jajek wiąże się z gigantycznym okrucieństwem. Ty myślisz, że kury składają jajka to można im je zabrać i nic złego im się nie dzieje, no niestety nic bardziej mylnego. W hodowlach kur niosek samce są nieopłacalne i traktuje się je jako odpad, dlatego mieli się je żywcem zaraz po wykluciu (zobacz sobie macerowanie), z kolei samicom często podcina się dzioby, żeby sobie nie
  • Odpowiedz
@Camuflash sprzedam Ci ciekawostke, że kiedyś kury znosiły może 8 jaj rocznie w sezonie. Tak jak teraz gęsi czy gołębie. Człowiek je zmanipulował genetycznie, żeby zamiast tego nawet 350. (Czy to jeszcze jajka?) Dużo ludzi po zobaczeniu warunków w jakich takie kurki muszą żyć bierze na odraze i po prostu chce im się rzygać na widok jaj i mięsa.
Podobnie z krowami, nie dość, że zostały zmodyfikowane w podobny sposób, to
  • Odpowiedz
@Camuflash: cierpi bo odbiera jej się cielę które by to mleko spożywało (laktacja u krów tak sam jak i u ludzi występuje po porodzie), weganie chcą hodowlane populacje zwierząt po prostu wygasić przez zaprzestanie rozmnażania
  • Odpowiedz