Wpis z mikrobloga

ostatnio gadałem z wujkiem co całe życie jeździł w PKS tirem, miał trasy do Iraku, Libanu - tego typu
mówi że w tamtych czasach czyli w latach 90 zarabiał 1500-2000$. A teraz najlepsze, mówi:
Łukasz ja ten dom co teraz siedzisz kupiłem za jedną wypłatę za 1500$ XD

ten dom teraz pewnie jest warty z 600-800k w centrum miasta powiatowego z ładną działką

tyle warte jest p---------e grażyn i januszy żeby kupić działke

#nieruchomosci #tir
  • 98
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@lukasz-lux mój dziadek przyjechał na mazurska wioskę, przeszedł się drogą, wygrał dom i się wprowadził. Do jeziora ma 20 metrów. I 2,5ha działki.
Za 0 PLN. Fajne lata 60-te.

Co Ty porównujesz czasy?

Za 50 lat jakiś taki jak ty napisze tu, że my fajnie mieliśmy, bo kredyt tylko na 20 lat a metr kosztował 1 średnią krajową, nie to co teraz, w 2075, metr za 6 średnich
  • Odpowiedz
@lukasz-lux: ja pamiętam jak mi babcia mówiła, że dostała premię w pracy i nie wiedziała co zrobić z pieniędzmi. Mogła kupić działkę 5000 mkw nad samym jeziorem albo kurtkę dla mojej mamy na studia jak chodziła. To jej kupiła kurtkę, bo mówiła, że te działki to drogo były, dwa lata wcześniej ktoś znajomy kupował w tamtej okolicy za dwa wagony fajek taką działkę i stwierdziła, że potanieją xD
  • Odpowiedz
  • 2
@drogba90 nie tylko Twoj kierownik. I nie dominacja, tylko taka mega inflacja była, a kredyt nie był przeliczany.
U ojca na wsi ktoś kupił chatę, zapłacił tyle, że jego dzieci miały kredyt spłacać.
Potem jego rata wynosiła tyle co butelka wódki. Samej opłaty przy okienku więcej miał, niż ta rata.

Denominacja obcinała jedynie zera, nie zmieniała wartości pieniądza. 1995 :) pamiętam osobiście
  • Odpowiedz
Za 50 lat jakiś taki jak ty napisze tu, że my fajnie mieliśmy, bo kredyt tylko na 20 lat a metr kosztował 1 średnią krajową, nie to co teraz, w 2075, metr za 6 średnich krajowych.

@vartan: w 2075 to przy tej demografii beda domy za złotowke.
  • Odpowiedz
@lukasz-lux Potwierdzam, to mogło być jak najbardziej możliwe. W rodzinie mam przykład, gdzie za kilka miesiący pracy opiekunki do weteranów wojennych w USA kobieta kupiła sobie działkę, ma dom swój, dom dla córki i basen. Kilka domów tam tak wygląda. W szkole średniej nauczali angielskiego i rosyjskiego. Tak się złożyło fortunnie, że właśnie angielskiego nauczali. I cyk, do Stanów, praca parę lat, i teraz jest babcia która ma dwa domy, ogromną
  • Odpowiedz
@lukasz-lux: u mnie podobnie, wujek za pracę w pgrze, wynosił łajno, przeprowadzał osobiście inseminację kupił sobie willę na żoliborzu i mieszkanie w sky tower zanim jeszcze powstało
  • Odpowiedz
@President_Hubert to jak jesteś taki cwany to nie płać nic i każ pracownikowi przewieźć przykładowo 70tys euro które jest średnio legitne. Jak chajs zniknie to nawet nie masz gdzie iść się poskarżyć bo to chajs z lewizny. Mało to na 40 tonach historii okradania firm przez zorganizowane grupy kierowców. Ostatnio słyszałem że modne jest zakładanie firm wydmuszek dla okradania amazona, RTV euro AGD . Przedstawiasz niby legitne auto z niby legitnym
  • Odpowiedz
@drogba90 denominacja nie miała z tym nic wspólnego, ona niczego nie zmieniała w tej kwestii. Spłacił kredyt wcześniej dzięki hiperinflacji, która sprawiła, że bardzo mocno wzrosła mu pensja, a nie została uwzględniona w stopie procentowej
  • Odpowiedz
  • 0
@Martwy_stwor w teorii piszesz w sensie, w praktyce 20-40 lat temu nie było chyba takiego parcia na mieszkania, ubyło nas 2 miliony a coraz większe zapotrzebowanie jest.
2075 to już w sumie nie będzie mnie obchodziło :)
  • Odpowiedz