Aktywne Wpisy

klaudia-hadalala +21
Dzisiaj sprzątałem u mamy na strychu. W rogu, za starymi nartami, stała szafa. Ta sama, którą mój ojciec przywiózł na początku lat 90. Nie ruszałem jej od lat. Pamiętałem, że skrywała skarby.
Otworzyłem drzwi i ten zapach. Kurzu, starych gazet i... magii.
• Kasety VHS opisane flamastrem: "Matrix bootleg", "Terminator 2 Polsat", "Wakacje 98". Czasem zastanawiam się, ile razy przewijałem ten "bootleg" ołówkiem, żeby oszczędzić baterie w walkmanie.
• Worek z klockami Lego. Ale nie
Otworzyłem drzwi i ten zapach. Kurzu, starych gazet i... magii.
• Kasety VHS opisane flamastrem: "Matrix bootleg", "Terminator 2 Polsat", "Wakacje 98". Czasem zastanawiam się, ile razy przewijałem ten "bootleg" ołówkiem, żeby oszczędzić baterie w walkmanie.
• Worek z klockami Lego. Ale nie
źródło: IMG_4156
Pobierz
lokomotyva +30
Oglądam skipujac tego gremlina z zatkanym nosem jak materiał komentuje o grach roku.
Polecam ogólnie każdemu zajrzeć aby się upewnić jak bardzo ten człowiek nie ma pojęcia, nie rozumie co w grach jest dobrego i jak bardzo odklejony jest w swoich opiniach.
W wiedźminie to najlepsze co było to gwint oczywiście gdzie ja jako naczelny fan Wieśka który czytał książki kilka razy grę przeszedłem 5 razy na 100% nawet w grze nie tknąłem
Polecam ogólnie każdemu zajrzeć aby się upewnić jak bardzo ten człowiek nie ma pojęcia, nie rozumie co w grach jest dobrego i jak bardzo odklejony jest w swoich opiniach.
W wiedźminie to najlepsze co było to gwint oczywiście gdzie ja jako naczelny fan Wieśka który czytał książki kilka razy grę przeszedłem 5 razy na 100% nawet w grze nie tknąłem

mówi że w tamtych czasach czyli w latach 90 zarabiał 1500-2000$. A teraz najlepsze, mówi:
Łukasz ja ten dom co teraz siedzisz kupiłem za jedną wypłatę za 1500$ XD
ten dom teraz pewnie jest warty z 600-800k w centrum miasta powiatowego z ładną działką
tyle warte jest p---------e grażyn i januszy żeby kupić działke
#nieruchomosci #tir
Mój wujek gdzieś w latach 90 zaciągnął kredyt na budowę domu - nie znam dokładnej kwoty, ale raczej nie jakiś niesamowicie duży bo budowa była prowadzona systemem gospodarczym, sam dom jednak spory - parter na pomieszczenia gospodarcze, piętro mieszkalne i 2 piętro też w pełni mieszkalne. Jak zaczęła szaleć inflacja to sprzedał 2 byki i spłacił całość.
Mniej więcej w tym samym czasie moim rodzice kupili od dalszej rodziny,
@lukasz-lux: to już chyba nie były lata 90.
Za tyle kupowało się dom w latach 80 za PRL.
Na początku lat 90 to już trzeba było miec $15k (chociaż oczywiście zależy jaki
źródło: IMG_3706
PobierzSpytaj wujka jak wyglądała jego droga do szkoły XD
@drogba90: A co ma denominacja do wcześniejszej spłaty kredytu? Tu raczej przyczyną była inflacja- gość wziął kredyt w setkach tysięcy a po chwili zarabiał miliony.
@lukasz-lux Twój wujek pewnie jeździł tirem jeszcze w czasach komuny. Wtedy miesięczna pensja w Polsce to było koło 20$. Łatwo więc było zarobić na zachodzie w jeden dzień tyle co w Polsce w miesiąc.
@Prawdziwy_Oponiarz: Średni kurs dolara z 1990 roku to 10000 zł
Przeciętne wynagrodzenie około 1,5 mln zł czyli $150 to była wtedy średnia pensja.
Nie żyło się za nią szczególnie wygodnie nawet przez miesiąc, nie mówiąc o
Komentarz usunięty przez autora
To że kierowcy międzynarodowi w tamtych latach za roczna wypłatę kupowali domy to fakt nie mit. Przemyt kwitł nie było tak jak teraz że sobie każdy mógł wyjechać na zachód a co ważne nie było przelewów internetowych. Robota mega odpowiedzialna. Dość często kierowcy