Wpis z mikrobloga

ostatnio gadałem z wujkiem co całe życie jeździł w PKS tirem, miał trasy do Iraku, Libanu - tego typu
mówi że w tamtych czasach czyli w latach 90 zarabiał 1500-2000$. A teraz najlepsze, mówi:
Łukasz ja ten dom co teraz siedzisz kupiłem za jedną wypłatę za 1500$ XD

ten dom teraz pewnie jest warty z 600-800k w centrum miasta powiatowego z ładną działką

tyle warte jest p---------e grażyn i januszy żeby kupić działke

#nieruchomosci #tir
  • 98
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lukasz-lux:
Mój wujek gdzieś w latach 90 zaciągnął kredyt na budowę domu - nie znam dokładnej kwoty, ale raczej nie jakiś niesamowicie duży bo budowa była prowadzona systemem gospodarczym, sam dom jednak spory - parter na pomieszczenia gospodarcze, piętro mieszkalne i 2 piętro też w pełni mieszkalne. Jak zaczęła szaleć inflacja to sprzedał 2 byki i spłacił całość.

Mniej więcej w tym samym czasie moim rodzice kupili od dalszej rodziny,
  • Odpowiedz
Łukasz ja ten dom co teraz siedzisz kupiłem za jedną wypłatę za 1500$ XD

@lukasz-lux: to już chyba nie były lata 90.
Za tyle kupowało się dom w latach 80 za PRL.
Na początku lat 90 to już trzeba było miec $15k (chociaż oczywiście zależy jaki
  • Odpowiedz
@lukasz-lux wujcio ja sobie popije to niezłe bajki opowiada. 1500$-2000$ w peerelowskim PKSie, hahaha. Nawet jakby go na księżyc wystrzelili tym tirem to nie dostałby takich pieniędzy. Chyba, że mu się po 0,75 coś pomyliło i podał ci swoje roczne zarobki.
  • Odpowiedz
jedna wypłatą splacil kredyt hipoteczny jak przyszla denominacja

@drogba90: A co ma denominacja do wcześniejszej spłaty kredytu? Tu raczej przyczyną była inflacja- gość wziął kredyt w setkach tysięcy a po chwili zarabiał miliony.

@lukasz-lux Twój wujek pewnie jeździł tirem jeszcze w czasach komuny. Wtedy miesięczna pensja w Polsce to było koło 20$. Łatwo więc było zarobić na zachodzie w jeden dzień tyle co w Polsce w miesiąc.
  • Odpowiedz
na początku lat dziewięćdziesiątych za 150 $ pięcioosobowa rodziną żyła wygodnie 3-4 miesiące.

@Prawdziwy_Oponiarz: Średni kurs dolara z 1990 roku to 10000 zł
Przeciętne wynagrodzenie około 1,5 mln zł czyli $150 to była wtedy średnia pensja.
Nie żyło się za nią szczególnie wygodnie nawet przez miesiąc, nie mówiąc o
  • Odpowiedz
@President_Hubert zarobki kierowców w PKS którzy jeździli na trasach międzynarodowych były holendarnie wysokie. Ale też było bardzo ciężko się tam dostać nie każdego można było by tam puścić.
To że kierowcy międzynarodowi w tamtych latach za roczna wypłatę kupowali domy to fakt nie mit. Przemyt kwitł nie było tak jak teraz że sobie każdy mógł wyjechać na zachód a co ważne nie było przelewów internetowych. Robota mega odpowiedzialna. Dość często kierowcy
  • Odpowiedz
@lukasz-lux w 89 w czasach hiperinflacji, gdyby przeniesc pensje dzisiejsza 30k netto z ta sama sila nabywcza etc, stac by bylo na kupno 600m2 w warszawie lub 200 fiatow 126p Za jedna pensje:D
  • Odpowiedz