Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#programista15k #pracbaza #programowanie #warszawa #pracait

Pracuje na UOP za 9000 netto w Trójmieście. Dostałem 20000 + VAT na B2B w Warszawie. Projekt mniej ciekawy i w obecnym miejscu pracy mogę się jeszcze dużo poduczyć przez rok. Zawijać się? Mam 3.5 roku expa. (NIE TO NIE BAIT) :)
Brak podwyżek od 1.5 roku poza tym spoko. Jak zmienie to czuje, że rozwojowo na przyszłość będę żałował. Jednakże jest coraz drożej...

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

🧙🏻 Prowadzę anonimowe mirko już 2 lata, ale nikt mi nie pogratuluje, bo jestem ze wsi. Wspomóż projekt

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 2
nowoczesny-marzyciel-42: Ja bym najpierw odpowiedział sobie na pytanie, czy chciałbyś zmienić Trójmiasto na Warszawę. Mieszkałem tu i tu, i do Warszawy bym już nie wrócił, ale do Trójmiasta chętnie (głównie mentalność ludzi + vibe).
20k na B2B to ok 15k na rękę na ryczałcie 12%, więc różnica prawie 2-krotna, ale za to tracisz przywileje UoP i musisz być gotowy na ewentualność, że popracujesz 3 miesiące, a potem projekcik zniknie i zaczniesz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeśli masz jakąś gwarancję że projekt nagle nie skończy się po 3 miesiącach z powodu braku finansowania czy tam czegoś innego, to bierz. ale w IT teraz nie ma pewniaczków, więc cholera wie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeszcze tak sobie przypomniałem, że na początku zeszłego roku miałem podobną wagowo propozycję - szansa przeskoku na stawkę 200zł/h, tylko że do firmy z azjatycką centralą ( ͡° ͜ʖ ͡°) no i jakieś certyfikaty musiałbym po drodze zrobić.
po dłuższym zastanowieniu postanowiłem odpuścić. pod koniec roku dowiedziałem się o dużych zwolnieniach w tej właśnie firmie, więc z dzisiejszej perspektywy nie żałuję decyzji.
  • Odpowiedz
@1Andrzejek123_: Sytuacja obecnie jest raczej średnia dla juniorów i midów. Cały rynek stoi, nie ma nowych projektów, więc są cięcia. Znalezienie pracy dla kogoś nowego w branży to już spory problem. Do tego propaganda AI, które w zasadzie jest dalej durne jak but i padają tezy że branża się kończy. Jak się światowy rynek ogarnie i znowu będą wielkie inwestycje, to zapotrzebowanie na ludzi wróci.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: pogadaj ze swoim pracodawcą obecnym, żeby u niego przejść na B2B.

Dla niego żadna różnica, czy zapłaci 9 na UOP, czy 18 na B2B.

Tak, wiem są ograniczenia przy przejściu z UOP na B2B, ale można je obejść. Oznacza to 100 000 oszczędności w ciągu roku.

Warszawa jest normalnym miastem, takim samym jak Trójmiasto. Jest nawet piękna plaża na Zawadach.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: i jeszcze jedno: każdy wybór to ryzyko i jakaś strata. Nikt nie przewidzi przyszłości. Zrób tak jak masz ochotę, tak jak czujesz. Kusi cię większa kasa – bierz i się nie zastanawiaj, tego się nie da przeanalizować kropka czy będziesz myślał nad tym dwa dni czy dwa miesiące to i tak niczego nie wymyślisz więcej.
  • Odpowiedz
jeśli masz jakąś gwarancję że projekt nagle nie skończy się po 3 miesiącach z powodu braku finansowania czy tam czegoś innego, to bierz. ale w IT teraz nie ma pewniaczków, więc cholera wie.

@advert: nie ma takiej gwarancji, a żaden rekruter ani pracodawca nie powie ci przecież ze jesteś królikiem doświadczalnym i jak nie wypali to ci podziękują i tyle :<
  • Odpowiedz