Aktywne Wpisy

Jamniki2 +70
Ale mam niemiłosierną bekę ze znajomków, co kupili na samym szczycie etf na sp500 bo miało ciągle rosnąc i zwrot ,,większy niż z nieruchomości" oczywiście połowa już sprzedała ze stratą po obsuwie 5% i p---------e typu ,,wole zainwestować w firmie, przynajmniej nie p-------e jak tu" XDDD ostatnio sp500 mega modny się zrobil, macie jakieś historie nowych inwestorów? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeden przed zakupem nawet mówił, ze on
Jeden przed zakupem nawet mówił, ze on

reseted +1
Rozwiazanie wykopkow z komentarzy? WARSZAWA TO NIE MIASTO DLA KUCHARZY I PROJENTANTEK, CO TY ZA TAKA PENSJE CHCESZ W NAJDROZSZYM MIESCIE W POLSCE MIESZKAC?
Smutlem czytajac te komentarze, serio. Naprawde. Bo co ma powiedziec sprzataczka ktora urodzila sie w Warszawie? Co ma powiedziec kierowca smieciarki mieszkajacy na terenie Warszawy? Co ma powiedziec pracownik socjalny (przypominam: pensja minimalna) albo pracownik w Lidlu na kasie?
Wiadomo, wykop.pl powie zeby przebranzowil sie na programiste albo niech stawia biznes, ale uwaga: takie zawody jak sprzataczka, pani w Lidlu, pan kierowca smieciarki rowniez sa potrzebne. I co, tacy ludzie nie maja miec mozliwosci zakladac rodziny? A potem sie dziwimy ze Polska ma taka demografie jaka ma i placzemy jak to wali nam sie system emerytalny.
Ludzie majacy 'prostsze' zawody tez potrzebuja gdzies mieszkac, rozwijac sie, miec dzieci.
Najlepiej obrazuje to wykres w zalaczniku. Zobaczcie jak PRZESRANE mamy w Polsce jesli chodzi o ceny podstawowego dobra do zycia, jakim jest mieszkanie. A jak widac wykop.pl nie widzi w tym nic zlego i mowi, ze kucharz 6k to powinien wypierdzielac poza Warszawe. Ciekawe tylko kto takiemu programiscie ugotuje obiadek jak bedzie chcial isc do knajpy?
Mimo ze sam zarabiam tyle ile dwojka ludzi z tamtego wpisu i mieszkam w Wawie, to nie jest mi tez latwo, bo wiem jakie sa ceny mieszkan i ze jesli chcialbym miec tu swoje mieszkanie to musialbym wziac kredyt po same jaja zadluzajac sie na cale zycie i splacajac lichwiarskie oprocentowanie (gdzie przypominam mamy je najwyzsze w EU). A moje zarobki to chyba top 5% Polakow. Co ma zrobic pozostale 95%?
#nieruchomosci #shitwykopsays
źródło: chlew obsrany
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
@twardy-zawodnik: Model ekonomiczny w jakim postanowiono rozwijać nasz kraj zakłada, że takie zawody w stolicy będą wykonywać tylko i wyłącznie imigranci, którzy będą mieszkać w
@twardy-zawodnik: czekaj, czekaj. Tutaj w temacie rozmawiamy o pojedynczym przypadku, a nie o inżynierii społecznej. I ten pojedynczy przypadek nie musi wobec siebie stosować logiki pt. "jak ja nie zostanę kierowcą śmierciaki, to
@twardy-zawodnik: No według wykopków ma nic nie mówić tylko pogodzić się z losem albo spadać.
Wzrost cen nieruchomości spowodował pojawienie się kilku absurdów. Tak jak piszesz, tubylców, np. z Warszawy, Krakowa
@twardy-zawodnik: Just wyprowadź się tam gdzie taniej i dojeżdżaj do roboty 1,5h w jedną stronę. Nie miej czasu na dzieci, rozwój, pasje, życie, cokolwiek. Idealny niewolnik.
Technopolis dla technokratów
@twardy-zawodnik: myślę że to samo co osoba która urodziłą się w byłym PGRze np. w Warmińsko-Mazurskim.
Od 20 lat głosujemy na polityków na pasku deweloperów i jesteśmy zaskoczeni, lol
Pozostałe 95% ma się wynieść do mniejszych miast i tam dalej biedować.
Taki sobie polska wybrala model ekonomiczny, że rozwój miast dobija do limitu i zaczynamy przechodzić w model ala nowy jork w którym jest 20% przemiał ludności rocznie.
Dla wszystkich takich wielkich panów z wykopu zrobiłbym taki eksperyment że zostawiłbym w Warszawie przez tydzień samych korpoklepaczy, programistów, i innych wielkich specjalistów ze szklanych korpo. Jestem ciekaw czy wytrzymałaby stolica tydzień zanim powstałyby hałdy śmieci, woda zaczęła by wybijać z kanalizacji - czy jak sam napisałeś, może większa tragedia - nikt by takiemu korpoludkowi nie przygotował i