Wpis z mikrobloga

Wlasnie czytam sobie wpis Mirka o tym, jak rozwaza emigracje bo za pensje kucharza i projektantki w Warszawie nie stac go na mieszkanie (link: https://wykop.pl/wpis/79958765/obserwuj-mirkoanonim-ehh-nie-napisze-niczego-odkry/strona/1 )

Rozwiazanie wykopkow z komentarzy? WARSZAWA TO NIE MIASTO DLA KUCHARZY I PROJENTANTEK, CO TY ZA TAKA PENSJE CHCESZ W NAJDROZSZYM MIESCIE W POLSCE MIESZKAC?

Smutlem czytajac te komentarze, serio. Naprawde. Bo co ma powiedziec sprzataczka ktora urodzila sie w Warszawie? Co ma powiedziec kierowca smieciarki mieszkajacy na terenie Warszawy? Co ma powiedziec pracownik socjalny (przypominam: pensja minimalna) albo pracownik w Lidlu na kasie?

Wiadomo, wykop.pl powie zeby przebranzowil sie na programiste albo niech stawia biznes, ale uwaga: takie zawody jak sprzataczka, pani w Lidlu, pan kierowca smieciarki rowniez sa potrzebne. I co, tacy ludzie nie maja miec mozliwosci zakladac rodziny? A potem sie dziwimy ze Polska ma taka demografie jaka ma i placzemy jak to wali nam sie system emerytalny.

Ludzie majacy 'prostsze' zawody tez potrzebuja gdzies mieszkac, rozwijac sie, miec dzieci.

Najlepiej obrazuje to wykres w zalaczniku. Zobaczcie jak PRZESRANE mamy w Polsce jesli chodzi o ceny podstawowego dobra do zycia, jakim jest mieszkanie. A jak widac wykop.pl nie widzi w tym nic zlego i mowi, ze kucharz 6k to powinien wypierdzielac poza Warszawe. Ciekawe tylko kto takiemu programiscie ugotuje obiadek jak bedzie chcial isc do knajpy?

Mimo ze sam zarabiam tyle ile dwojka ludzi z tamtego wpisu i mieszkam w Wawie, to nie jest mi tez latwo, bo wiem jakie sa ceny mieszkan i ze jesli chcialbym miec tu swoje mieszkanie to musialbym wziac kredyt po same jaja zadluzajac sie na cale zycie i splacajac lichwiarskie oprocentowanie (gdzie przypominam mamy je najwyzsze w EU). A moje zarobki to chyba top 5% Polakow. Co ma zrobic pozostale 95%?

#nieruchomosci #shitwykopsays
twardy-zawodnik - Wlasnie czytam sobie wpis Mirka o tym, jak rozwaza emigracje bo za ...

źródło: chlew obsrany

Pobierz
  • 77
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@afuera ale czemu uważasz że to pasożytnictwo? Normalna sytuacja, że jeśli zyskują nieruchy na wartości lub spłacają za siebie raty, to ludzie tam mrożą kapitał.
Rozumiem sprzeciw dla wejścia dużych landlordów i funduszy kontrolujących tysiące mieszkań, ale akurat to że szarak inwestuje w drugie mieszkanie, to chyba sytuacja normalna. Nienormalne jest że system podatkowy to promuje.
  • Odpowiedz
Model ekonomiczny w jakim postanowiono rozwijać nasz kraj zakłada, że takie zawody w stolicy będą wykonywać tylko i wyłącznie imigranci, którzy będą mieszkać w korporacyjnych mieszkaniach na wynajem i zmieniać się co kilka lat. Kapitalizm nie zakłada bogacenia się i normalnego życia plebsu.

@Cozzie: niezły odlot
  • Odpowiedz
@StdPtr Przeciez tak jest z kazda europejska stolica, bo kazdy chce w niej mieszkac, no moza poza Bulgaria i jakas inna Rumunia, wiec nie wiem czemu sie dziwicie. Co wy myslicie, ze w Londynie, Berlinie czy Amsterdamie mieszkania kupuja kucharze i kasjerki? Nie, tam na mieszkanie nie stac czesto nawet programistow 15k. Rozwiazaniem nie jest obnizenie cen nieruchomosci tak zeby kasjerka w zabce mogla sobie kupic 4 pokoje na Zoliborzu, ale
  • Odpowiedz
@twardy-zawodnik a ja uważam, że wyjechanie na zachód bo tam jest łatwiej to stereotyp, który już się skończył. Sam siedzę prawie 3 lata w DE i w kwietniu wracam do Polski, bo mogę tutaj dobrze żyć. Nawet więcej - uważam, że pod wieloma względami w Polsce jest lepiej i nie mamy się czego wstydzić!
  • Odpowiedz
@twardy-zawodnik: I jak zawsze szury z nieruchomości muszą podawać jakieś zmanipulowane g---o. Chętnie bym poznał wartości dla mapy, szczególnie że w Polsce rynek wynajmu mieszkań 100 metrowych nie istnieje poza domami pod hotel pracowniczy lub wynajem dla prezesów bo ludzie którzy potrzebują takiej powierzchni budują sobie dom a nie go wynajmują.
  • Odpowiedz
@Herubin:

Chętnie bym poznał wartości dla mapy, szczególnie że w Polsce rynek wynajmu mieszkań 100 metrowych nie istnieje

Ty ale to jest cena m2 przeliczona do 100 m2 na potrzeby mapy i porównania z pensją, a nie koszt wynajmu stumetrowych mieszkań xD
  • Odpowiedz
@PiotrFr: No to tym bardziej chętnie bym zobaczył wyliczenia bo te wyniki są tak bardzo z d--y, że nie wiem jak ktokolwiek myślący może brać to na poważnie.
  • Odpowiedz
@Szalom a gdyby ci wszyscy korpoklepacze wyjechali to komu by te śmieci wywozili? XD Gospodarka oparta na wywozie śmieci? Miasta to specyficzny konstrukt, zawsze będą młodzi przyjezdni próbujący swoich sił. Obecna patologia wynika z tego, że ludzie inwestują w betonowe złoto ORAZ mamy tabuny wiecznych dzieci, które nie chcą pogodzić się z tym, że nie mają już 22 lat i trzeba przewartościować priorytety. Dostęp do najnowszych hype klubów nie jest prawem
  • Odpowiedz
@twardy-zawodnik: neuropki wala konia do zachodu jednocześnie oburzając się że przykładowa sprzątaczka mogłaby zarabiać niewiele mniej niż programista. Śmieszy potrójnie bo zapominają o tym że w tym samym zachodzie zarobki są turbo płaskie w porównaniu do cebulandii i np w takiej Norwegii wlasnie ta sprzątaczka bez większych trudności kupi np nowe auto z salonu xD
  • Odpowiedz