Aktywne Wpisy

Wyaderny +869
#swarzedz #ciekawostki
Kupiłem książkę w antykwariacie, a tam pomiędzy stronami "wiadomość w butelce" :D
Kupiłem książkę w antykwariacie, a tam pomiędzy stronami "wiadomość w butelce" :D
źródło: 20250928-201244-edit-20251010170209
Pobierz
TP53 +26
Zastanawiam sie czy nie przygarnąć 5 letniej kotki, ktora byla do tej pory bezdomna. Kotka po operacji uszka, odrobaczona, zaszczepiona. Co myslicie? Odnajdzie sie w mieszkaniu z 7 letnim dzieckiem? Wczesniej nie mielismy kota. To bylaby duza zmiana dla niej bo z obiezyswiata stala by sie niewychodzacym kotem. Podobno tulisinska i łasząca się.
#koty #kitku #pokazkota
#koty #kitku #pokazkota
źródło: 1000030658
Pobierz

Rozwiazanie wykopkow z komentarzy? WARSZAWA TO NIE MIASTO DLA KUCHARZY I PROJENTANTEK, CO TY ZA TAKA PENSJE CHCESZ W NAJDROZSZYM MIESCIE W POLSCE MIESZKAC?
Smutlem czytajac te komentarze, serio. Naprawde. Bo co ma powiedziec sprzataczka ktora urodzila sie w Warszawie? Co ma powiedziec kierowca smieciarki mieszkajacy na terenie Warszawy? Co ma powiedziec pracownik socjalny (przypominam: pensja minimalna) albo pracownik w Lidlu na kasie?
Wiadomo, wykop.pl powie zeby przebranzowil sie na programiste albo niech stawia biznes, ale uwaga: takie zawody jak sprzataczka, pani w Lidlu, pan kierowca smieciarki rowniez sa potrzebne. I co, tacy ludzie nie maja miec mozliwosci zakladac rodziny? A potem sie dziwimy ze Polska ma taka demografie jaka ma i placzemy jak to wali nam sie system emerytalny.
Ludzie majacy 'prostsze' zawody tez potrzebuja gdzies mieszkac, rozwijac sie, miec dzieci.
Najlepiej obrazuje to wykres w zalaczniku. Zobaczcie jak PRZESRANE mamy w Polsce jesli chodzi o ceny podstawowego dobra do zycia, jakim jest mieszkanie. A jak widac wykop.pl nie widzi w tym nic zlego i mowi, ze kucharz 6k to powinien wypierdzielac poza Warszawe. Ciekawe tylko kto takiemu programiscie ugotuje obiadek jak bedzie chcial isc do knajpy?
Mimo ze sam zarabiam tyle ile dwojka ludzi z tamtego wpisu i mieszkam w Wawie, to nie jest mi tez latwo, bo wiem jakie sa ceny mieszkan i ze jesli chcialbym miec tu swoje mieszkanie to musialbym wziac kredyt po same jaja zadluzajac sie na cale zycie i splacajac lichwiarskie oprocentowanie (gdzie przypominam mamy je najwyzsze w EU). A moje zarobki to chyba top 5% Polakow. Co ma zrobic pozostale 95%?
#nieruchomosci #shitwykopsays
źródło: chlew obsrany
Pobierz@szpongiel: XDD Czyli mówisz, że za komuny ludzie mieli lepsze warunki mieszkaniowe i dlatego wtedy była zastępowalność pokoleń, a teraz nie ma i naród
No i teraz niektórzy uciekają z Gdańska, bo za mało zarabiają żeby sobie kupić mieszkanie. Tak działa wolny rynek, masz słabą pracę to nie pchasz się do wielkiego miasta. Chyba nikt nie sądzi, że w Los Angeles albo w Londynie żyłby jak król pracując za średnią krajową. I tak samo jest w Polsce.
Na krótką metę, gdy nagle staje się tańszy. W dłużej perspektywie nic nie zmienia
@Bachal Czy ja wiem? Nie doznałem żadnego szoku w Jassach czy Klużu. Miasta jak miasta. Problem z Polakami odwiedzającymi Rumunię jest taki, że zazwyczaj oglądają Maramuresz i na jego podstawie wyrabiają sobie zdanie na temat całego kraju. To tak jakby wyjechać w Bieszczady i uznać, że
Nie żeby coś, ale ta mapa dotyczy mieszkań o dużych metrażach(100m2), w Polsce żyjemy na mniejszych. I nie jest to aż taka wada biorąc pod uwagę, że budujemy bardziej praktycznie niż np Holendrzy i w wielkiej płycie nie tracimy metrażu na wielki salon, tunele w przedpokoju czy jakieś schowki na miotły.
A co do tego, że jak nas nie stać to nie szukamy mieszkania w centrum Warszawy to fakt,