Wpis z mikrobloga

Przecież to jest katastrofa.
I to nie ma znaczenia jaką osobiście masz opinię na posiadanie dzieci.
To co na obrazku spowoduje dramatyczną zapaść struktur państwa we wszystkich dziedzinach i dotknie to każdego.

#antykapitalizm #demografia #nieruchomosci #dzieci
MarksMialRacje - Przecież to jest katastrofa.
I to nie ma znaczenia jaką osobiście ma...

źródło: współczynnik-dzietności-według-województw-w-2023-v0-3uy0nsm4m6ee1

Pobierz
  • 403
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie ważne jaką ustawę wprowadzą

@molochpl: nawet jak wprowadzą ustawę dwa mieszkania gratis dla każdego młodego Polaka to i tak nie będzie z tego dzieci. Dzieci pojawią się dopiero wtedy kiedy dla młodych osób będzie to opłacalne. A narazie nie jest bo np. kwestię opieki na starość i emerytur przejęło Państwo. A Państwo to nic innego jak społeczeństwo więc po co mam mieć dzieci, ileś tam lat luki w zarabianiu
  • Odpowiedz
@molochpl przy największych boomach urodzin młodzi rodzice mieli jeszcze gorsze warunki bytu czy w ogóle możliwości kupna nieruchomości. To nie tu leży problem.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: z z tego, co pamiętam, jeszcze 2-3 lata magicy-urzędnicy wyliczyli im wartość odtworzeniową mieszkań na poziomie Wawy albo i ciut wyżej :D A później na podstawie tego robią limity w programach dopłat :D
  • Odpowiedz
@Marks_Mial_Racje: W Polsce się po prostu mega c-----o zarabia, a oczekiwania i ambicje materialne mocno poszły do góry. To już nie lata 90 gdzie można narobić dzieciaków w małym mieszkaniu i żyć jak robak od wypłaty do wypłaty, a razie potrzeby brać na zeszyt u Pani Jadzi. Teraz ludzie chcą jako takiego komfortu finansowego. Alternatywą jest j---ć po 12h dziennie, ale wtedy jaki sens na zakładanie rodziny? Mnie tam wcale
  • Odpowiedz
  • 25
@Marks_Mial_Racje czeka nas biedna i ciężka przyszłość. Państwa UE powinny powstrzymać się chwilowo z działaniami proekologicznymi i w zamian skupić się na dzietności. Ale do tego trzeba trochę rozgarnięcia i chęci.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer byłem w zeszłym roku w okolicach Wilczego Szanca sobie pozwiedzać i to województwo wygląda jakby było świeżo po wojnie. Pusto, mnóstwo opuszczonych zabudowań i budynków przemysłowych
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: ja 2003 rok słabo pamiętam (ty pewnie też), ale mogę podziękować rodzicom że wyjechali na studia do wojewódzkiego i tam zostali. Dzięki temu zawsze miałem czyste buty, plecak i posiłek do szkoły.

• Odpowiedz
byłem w zeszłym roku w okolicach Wilczego Szanca sobie pozwiedzać i to województwo wygląda jakby było świeżo po wojnie. Pusto, mnóstwo opuszczonych zabudowań i budynków przemysłowych

@jarekkoval: Dokładnie tak - wyludnione wsie z budynkami które swoją drogą remontu nie widziały od czasów niemieckich xD, miasta też w dużej mierze pełne kamienic, jakichś prusackich czworaków dla żołnierzy czy kolejarzy, na tętniących kiedyś życiem osiedlach domów jednorodzinnych teraz masa pustostanów trzymanych bardziej
  • Odpowiedz
@Marks_Mial_Racje: Dolnośląskie stronk też. W zasadzie poza Wrocławiem i Zagłębiem Miedziowym jest kompletna zapaść. Takie ośrodki jak Wałbrzych czy Jelenia Góra jeszcze jakoś funkcjonują, ale zapaść zagląda w oczy. Inne albo ratuje bliskość Wrocławia (Świdnica np.) albo już w zasadzie zwinęły żagle (Kłodzko, Dzierżoniów, Lwówek - to już są kompletnie wymierające miasta). Region ratuje trochę turystyka, ale nie każde miejsce jest turystycznie atrakcyjne.
  • Odpowiedz