Wpis z mikrobloga

Przecież to jest katastrofa.
I to nie ma znaczenia jaką osobiście masz opinię na posiadanie dzieci.
To co na obrazku spowoduje dramatyczną zapaść struktur państwa we wszystkich dziedzinach i dotknie to każdego.

#antykapitalizm #demografia #nieruchomosci #dzieci
MarksMialRacje - Przecież to jest katastrofa.
I to nie ma znaczenia jaką osobiście ma...

źródło: współczynnik-dzietności-według-województw-w-2023-v0-3uy0nsm4m6ee1

Pobierz
  • 403
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Państwo zamiast się drapać po głowie powinno pompować kasę w kampanię odwracającą trend obrzydzający wszystkich i wszystko co z dziećmi związane pokazując tylko negatywy.
  • Odpowiedz
@Marks_Mial_Racje: wystarczy wpuszczać po 200 tysięcy ludzi rocznie, aby Polska się nie wyludniała, a z tego co się orientuję to wpuszczamy więcej, więc nie będzie żadnej zapaści, a jeśli Ci się nie podoba różnorodność to pogadaj sobie z Trzaskowskim xD
  • Odpowiedz
  • 0
@irenicus30 Dokładnie. Tyle, że 15 lat temu się tym nikt nie przejmował, bo mieliśmy bezrobocie kilkanaście procent i mnóstwo chętnych do jakiejkolwiek pracy za 500 EUR/mies.

Skutki katastrofy demograficznej zaczynamy dopiero odczuwać. Apogeum będzie za 20 lat, gdy r/r z rynku pracy będzie znikać 600k ludzi, a wchodzić 300k. Rok rocznie będzie nam znikać w gospodarce miasto wielkości Szczecina.
  • Odpowiedz
Więcej g---o-kurniko-klatek o nazwie "nowoczesny apartament" za 30 lat kredytu,

"Mieszkania będą drożeć" - pytanie kto kupi te miliony mieszkań za 10-20 lat? ta jedna grafika wyjasnia - że zwyczajnie nie będzie komu ich kupować.
  • Odpowiedz
Ja powiem tak. Prawdą jest, że dziecko to wyrzeczenia, obowiązki, na początku nieprzespane noce, koniec beztroskiego żyćka. Więc jeśli młodzi mają z tego rezygnować niech dostaną zapewnienie, że gdy będą w związku małżeńskim z jednym dzieckiem państwo tak o nich zadba ułatwiając na wszelkie sposoby możliwość zbudowania sobie życia na poziomie trochę jak klasy średniej w Stanach. Fajny, niekoniecznie duży dom z 3 sypialniami na dużej działce pod miastem w spokojnej, zielonej
  • Odpowiedz
@Marks_Mial_Racje: Tak mamy problem z dzietnością wieszczący wymarcie narodu Polskiego, ale przynajmniej deweloper może budować 19metrowe klitki inwestycyjne, jest bogaty no i brakuje 2 milionów mieszkań ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Marks_Mial_Racje w Warszawie i Gdańsku największą dzietność i największe ceny nieruchomości.

Wniosek jest jasny. Trzeba dopłacać deweloperom, żeby ceny rosły. To jedyna nadzieja. Koło zamachowe gospodarki.
  • Odpowiedz
@Marks_Mial_Racje najpierw gadka że przeludnienie, spada przyrost to znów gadka że się wyludniamy. Skończmy patrzeć tylko na wskaźniki gospodarcze i nieustające naciski na wzrosty. Będzie mniej ludzi, niższa konsumpcja, niższa produkcja.
  • Odpowiedz
@Marks_Mial_Racje by decydować się na większą ilość dzieci, trzeba mieć stabilną sytuację mieszkaniową i zarobkową. A dziś nawet jeśli zarobki ok, to sytuacja mieszkaniowa to dramat.
  • Odpowiedz
coś czego Śląskowi nigdy nie zrobiono i 35 lat od transtormacji górnicy dalej pasożytują ma reszcie kraju

@PfefferWerfer: Śląsk to chyba widziałeś tylko na pocztówkach.

Zgodnie z danymi Państwowego Instytutu Geologicznego w roku 1990 funkcjonowało 70 kopalni węgla kamiennego. Natomiast na koniec roku 2019 w Polsce aktywnie działało 20 kopalni.

Liczba osób pracujących w górnictwie w roku 1990 wynosiła w zależności od źródła 388 tys. bądź 416 tys. Różnice te występują
  • Odpowiedz
@Marks_Mial_Racje: dziecko lub dzieci to jedno z największych poświeceń według mnie, zanim się zdecydowałem i decyzja została podjęta świadomie byłem pewien iż będziemy w stanie finansowo zapewnić dziecku byt oraz w razie potrzeby będzie mi miał kto pomóc, lecz okazało się że tej pomocy przez pierwsze 3 lata życia młodego dużo nie potrzebowaliśmy, ale zawsze dmuchałem na zimne. Patrząc na rodzinę i znajomych ludzie maja od 1 do 2och dzieci,
  • Odpowiedz
Tysiąc lat historii polski, wojny, zabory, rozbiory, ludobójstwa, przesiedlenia, nic nas nie pokonało. Do teraz, netflix, kondomy i tanie loty nas pokonały ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
przy największych boomach urodzin młodzi rodzice mieli jeszcze gorsze warunki bytu

@robvan:

Akurat kiedy rozpoczął się ostani boom urodzin, na przełomie lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych w Polsce odnotowano wzrost liczby oddawanych mieszkań (wtedy pobudowano ogromne osiedla z wielkiej
  • Odpowiedz