Przecież to jest katastrofa. I to nie ma znaczenia jaką osobiście masz opinię na posiadanie dzieci. To co na obrazku spowoduje dramatyczną zapaść struktur państwa we wszystkich dziedzinach i dotknie to każdego.
ja 2003 rok słabo pamiętam (ty pewnie też), ale mogę podziękować rodzicom że wyjechali na studia do wojewódzkiego i tam zostali. Dzięki temu zawsze miałem czyste buty, plecak i posiłek do szkoły.
@pamareum: Ja nie miałem tyle szczęścia i spędziłem w powiatowej umieralni czas aż do końca szkoły średniej i tydzień po maturze już byłem w samolocie za granicę xD
Ale biedy nie miałem bo ojciec należał do kasty prywaciarzy i wiązał
@PfefferWerfer: Ahh mój ukochany powiat piski ( ͡°͜ʖ͡°) naprawdę tej ziemi było lepiej jakby anektowały ją z powrotem Niemcy bo gorzej na pewno nie będzie ( ͡°͜ʖ͡°) ja bym jeszcze doliczył wypychanie lokalsów przez wykup gruntów na domki letniskowe przez warszawiaków. @kilo-bravo: Nie ma tak dobrze, b. NRD jest analogicznej sytuacji.
@EgzeQTroll: Niestety, od czekania nic się nie zadzieje. Wiem, że i tak nie masz na to wpływu i ja też, ale czasem trzeba olać "czekanie" i po prostu pójść do przodu cokolwiek to oznacza :-)
Ahh mój ukochany powiat piski ( ͡°͜ʖ͡°) naprawdę tej ziemi było lepiej jakby anektowały ją z powrotem Niemcy bo gorzej na pewno nie będzie ( ͡°͜ʖ͡°)
100% zgody, ale bez połączenia zaplecza i powrotu Królewca ten region nie ma żadnego sensu - infrastruktura i geografia skazuje go na powolną śmierć. A decyzje zarządu województwa tylko pogarszają sytuację (umiejscowienie lotniska godzinę od Olsztyna pośrodku niczego bez żadnej drogi
@Klimbert: Myślę że emerytura jest zbyt odległą perspektywą i ludzie w wieku w którym mogą mieć dzieci się nią nie przejmują, bo przecież i tak nie wiedzą czy w ogóle jej dożyją ani jak będzie wyglądała sytuacja ekonomiczna państwa. Myślę że nie tyle nie opłacają się dzieci, co raczej stałe związki hetero. Po rówieśnikach widzę masę małżeństw kończących się rozwodem po jednym roku, również masę ludzi którzy zbliżając się do
Wtf z tagami? XD Co ma do tego antykapitalizm? Wróćmy do PRLu, na pewno głodni i biedni siedzący na dupie w fabrykach obywatele będą mieli w dzisiejszych czasach większą motywację do zakładania rodzin ( ͡°͜ʖ͡°)
To co się dzieje gospodarczo to jest jedynie jeden z czynników, nieruchomości czy radzenie sobie z przepływem pieniądza czy inflacją. Paradoksalnie w dzisiejszych czasach nie ma lepszej alternatywy do kapitalizmu, ot co najwyżej trochę podłubać
Myślę że emerytura jest zbyt odległą perspektywą i ludzie w wieku w którym mogą mieć dzieci się nią nie przejmują
@Flutter_M_Shydale: ok to teraz wyobraźmy sobie, że wysokośc podatków zależy od ilości dzieci, tzn. możesz się z nimi rozliczać wspólnie (tak jak teraz z żoną/mężem - dzielisz wspólny dochód na 2, w przypadku dzieci one też by się wliczały - 1 dziecko to dzielisz na 3, 2 dzieci to dzielisz
@Marks_Mial_Racje: nieironicznie problemem jest system, w którym aby mieć rodzinę trzeba zrezygnować z czasu na nią poświęcanego na rzecz zarabiania na jej utrzymanie. Dlatego nieironicznie czekam na 4-dniowy tydzień pracy i reformę opodatkowania zarobków
ja mam opinię że katastrofa miała miejsce już dawno co najmniej 15 lat temu teraz są tylko konsekwencje (które są nieurchronne i długoterminowe)
@irenicus30: można by rzec że jeszcze wcześniej. 15 lat temu to już była równia pochyła. Pierwszy widoczny objaw był wtedy gdy ostatni wyz demograficzny musiał wyjechać za granicę by godnie żyć. Model rodziny 2+2 był nie od utrzymania już na początku lat 90tych kiedy cała ekonomia lat
@loczyn: W „prawackich” pozostają starzy ludzie, którzy są konserwatywni i nie chcą zmian. Do „lewackich” zjeżdżają się młodzi ludzie, którzy poprawiają współczynnik dzietności
I to nie ma znaczenia jaką osobiście masz opinię na posiadanie dzieci.
To co na obrazku spowoduje dramatyczną zapaść struktur państwa we wszystkich dziedzinach i dotknie to każdego.
#antykapitalizm #demografia #nieruchomosci #dzieci
źródło: współczynnik-dzietności-według-województw-w-2023-v0-3uy0nsm4m6ee1
Pobierz@pamareum: Ja nie miałem tyle szczęścia i spędziłem w powiatowej umieralni czas aż do końca szkoły średniej i tydzień po maturze już byłem w samolocie za granicę xD
Ale biedy nie miałem bo ojciec należał do kasty prywaciarzy i wiązał
Ahh mój ukochany powiat piski ( ͡° ͜ʖ ͡°) naprawdę tej ziemi było lepiej jakby anektowały ją z powrotem Niemcy bo gorzej na pewno nie będzie ( ͡° ͜ʖ ͡°) ja bym jeszcze doliczył wypychanie lokalsów przez wykup gruntów na domki letniskowe przez warszawiaków.
@kilo-bravo:
Nie ma tak dobrze, b. NRD jest analogicznej sytuacji.
Te statystyki to jest właśnie szczęście i wybawienie.
źródło: 12.+birth+is+the+catalyst
Pobierz@EgzeQTroll: Niestety, od czekania nic się nie zadzieje. Wiem, że i tak nie masz na to wpływu i ja też, ale czasem trzeba olać "czekanie" i po prostu pójść do przodu cokolwiek to oznacza :-)
100% zgody, ale bez połączenia zaplecza i powrotu Królewca ten region nie ma żadnego sensu - infrastruktura i geografia skazuje go na powolną śmierć. A decyzje zarządu województwa tylko pogarszają sytuację (umiejscowienie lotniska godzinę od Olsztyna pośrodku niczego bez żadnej drogi
Teraz kiedy mam dwójkę, chciałbym mieć tylko jedno ʕ•ᴥ•ʔ
@976497: chyba też żyjesz?
To co się dzieje gospodarczo to jest jedynie jeden z czynników, nieruchomości czy radzenie sobie z przepływem pieniądza czy inflacją. Paradoksalnie w dzisiejszych czasach nie ma lepszej alternatywy do kapitalizmu, ot co najwyżej trochę podłubać
co by się nie działo, to przyjmuję na klatę, ale własnym dzieciom tego oszczędzę
@Flutter_M_Shydale: ok to teraz wyobraźmy sobie, że wysokośc podatków zależy od ilości dzieci, tzn. możesz się z nimi rozliczać wspólnie (tak jak teraz z żoną/mężem - dzielisz wspólny dochód na 2, w przypadku dzieci one też by się wliczały - 1 dziecko to dzielisz na 3, 2 dzieci to dzielisz
Jakim środkiem transportu? Dla pociągu szybciej jest z Ełku do Olsztyna niż do Warszawy
@EgzeQTroll: bez znaczenia
@irenicus30: można by rzec że jeszcze wcześniej. 15 lat temu to już była równia pochyła. Pierwszy widoczny objaw był wtedy gdy ostatni wyz demograficzny musiał wyjechać za granicę by godnie żyć. Model rodziny 2+2 był nie od utrzymania już na początku lat 90tych kiedy cała ekonomia lat