Wpis z mikrobloga

Może mi ktoś wytłumaczyć jak człowiek ma założyć rodzinę w tym p-------n kraju?
Po pierwsze develozjebusy budują głównie metraż 35-50 po drugie ceny takiego kurnika oscylują w granicach 1 mln.
Przecież ktoś, kto ustalił sobie tak wielką marżę chyba z-----ł barana w ścianę.

#nieruchomosci
  • 67
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szach-perski: Nie zauważyłeś że w ciągu rozwoju naszej cywilizacji zmieniają się też standardy? Równie dobrze trzeba było powiedzieć że w prehistorii wystarczyło klepisko z dachem zrobionym że skóry i nikt nie marudził xd
Za Hitlera ludzie zakładali rodziny nawet w 2 izbowych domach (gdzie w drugiej mieszkali rodzice meza/zony) dlatego że nie istniał powszechny system ubezpieczeń społecznych i twoją emeryturą były dzieci i wnuki, a nie że nikt nie gymasił
  • Odpowiedz
@szach-perski: tylko że wtedy posiadanie dziecka dawało realne korzyści, jak zabezpieczenie na starośc, albo pomoc przy gospodarstwie, obecnie posiadanie dziecka i wychowanie go w dobrych warunkach wymaga ogromnych pieniedzy i nakładu energii
  • Odpowiedz
@OddajButa123: Teraz też daje realne korzyści, tylko przez rozmycie tego i przeniesienie odpowiedzialności za wiele spraw na poziom państwa które "ma się zaopiekować" wydaje się, że kryzys demograficzny (i jego negatywne skutki ekonomiczne) to "nie moja sprawa, państwo ma się tym zająć, ja winny nie jestem"
  • Odpowiedz
  • 11
@Chicoxxx66 gówniany kraj i tyle, odklejona warstwa lordów i miliony biedaków robaków a pomiędzy nie ma nikogo więc nie ma kto dzieci robić. Osoby 40+ które się już dorobiły?
  • Odpowiedz
@tonawegla: ale ja nie wymagam 80 metrów tylko dwa/trzy głupie pokoje z ratą kredytu w wysokości 1500/2k miesięcznie. To nie są jakieś olbrzymie wymagania
  • Odpowiedz
tak samo jak ludzie zakładali rodziny za hitlera czy prl. Wtedy się dało a ludziom żyło się 1000 razy gorzej

@szach-perski: to trochę różnica w perspektywach. Wtedy żyło się z dnia na dzień i myślało inaczej. Wtedy ludzie marzyli, żeby ich dzieci żyły w świecie, gdzie Polak w końcu może myśleć o swoim życiu perspektywicznie, bo w końcu nastaną normalne czasy. To marzenie się spełniło, normalne czasy nastały, a wpis
  • Odpowiedz