Wpis z mikrobloga

• 54
no i co w tym zlego? janusz sobie zaplaci mniej podatkow i potem beke ma z takich jak ty, pozdro

@mocne-kwity: nie ma w tym nic złego, po prostu wydyma cię w dupala bo uczciwym byłoby obniżyć cenę towaru lub usługi skoro zapłaci mniej podatków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale tu chyba raczej niewidzialna parówka wolnego ryneczku nie ma zamiaru regulować niczego
  • Odpowiedz
  • 621
@PetalMindXd: przecież to są grosze, nigdy nie uwierzę że chodzi o prowizję.
Zawsze chodzi o to by mieć możliwość sprzedawania towaru lub usług bez paragonu lub faktury, zwłaszcza klientom, którzy nigdy nie biorą paragonów
  • Odpowiedz
@NaczelnyWoody: Paragon powinien być zawszę, jak nie dają paragonów to znaczy że na czarno robią i tyle, bo gdzie dowód że coś sprzedali i zarobili, no chyba że o czymś nie wiem i działa to inaczej, normalnie jak ktoś prowadzi działalność to jest wykaz utargu-ów np co roku czy tam kwartalnie i na podstawie utargów i też paragonów - rejestru w kasie odprowadza się podatek.
  • Odpowiedz
@Drake1: Skasujesz na kasie co drugiego lub co trzeciego klienta i elo, kto ci udowodni że nie skasowałeś reszty tylko opyliłeś jakąś usługę lub towar jeszcze bez faktury na lewo bez paragonu?
  • Odpowiedz
  • 50
Jak wali na podatkach, to zapewne wali tez na wyplatach czy ZUSie pracownikow

@pasta_alla_carbonara: wytresowane goje bronią jeszcze janusza bo myślą że jak biorą wypłaty w kopertce pod stołem to znaczy że im janusz płaci więcej i oddaje składki zusowskie pod stołem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@NaczelnyWoody: U prywatnych sprzedawców staram się płacić gotówką bo wiem, że tak preferują. ZAWSZE dostaję paragon. Nic mnie to nie kosztuje, a jeśli im pomaga to jak najbardziej. Już nie macie o co piany bić.
  • Odpowiedz
przecież to są grosze, nigdy nie uwierzę że chodzi o prowizję

@NaczelnyWoody: nie pierdołąch nie, ale pracowałem w sklepie gdzie marża na towarze to było 5%, branża budowalna więc średni rachunek za kilka-kilkanaście koła. Ot, zarabiało się na wolumenie.
0,2% prowizji to było dla nas za dużo i opcją była tylko gotówka lub przelew. Oczywiście wszystko było fakturowane, ale w tej branży ta prowizja jest serio znacząca.
0,2% prowizji od
  • Odpowiedz
@mocne-kwity: To jest złego, że potem ty jako etaciarz dostaniesz podwyżkę VAT na podstawowe produkty, albo składki zdrowotnej, czy zamrożenie progów podatkowych, żeby zwiększyć wpływy do budżetu. A na koniec jeszcze złożą wniosek o dofinansowanie i dostaną maxa, bo mają niskie dochody, a ty za to zapłacisz XD
  • Odpowiedz