Aktywne Wpisy
skeeto666 +25

fervi +390
CDA Premium na 90 dni czeka na Was ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Polska to bardzo fajny kraj i często zapominamy o tym. UE to zbiór często fajnych krajów - może nie tak jak Polska, ale nie można mieć wszystkiego ( ͡° ͜ʖ ͡°) Niestety od jakiegoś czasu słychać ględzenie, że Polska to syf, kiła i mogiła, Europa też i trzeba rozwalić to wszystko i liczyć, że może jakoś to będzie.
A ja
Polska to bardzo fajny kraj i często zapominamy o tym. UE to zbiór często fajnych krajów - może nie tak jak Polska, ale nie można mieć wszystkiego ( ͡° ͜ʖ ͡°) Niestety od jakiegoś czasu słychać ględzenie, że Polska to syf, kiła i mogiła, Europa też i trzeba rozwalić to wszystko i liczyć, że może jakoś to będzie.
A ja
źródło: obraz
Pobierz

Czy jest tu jakiś specjalista od #izrael? Kiedyś był na youtube taki milioner-coach z Krakowa Robert Gryn (ciekawe czy ktoś pamięta?) i pamiętam, że wspomniał w ramach inspiracji o Izraelu jako kraj start-upów i innowacji, z którego można brać przykład. Jako, że interesuje się #rozwojosobisty to postanowiłem posprawdzać. Na początek chatgpt podaje, że jest o wiele więcej startupów niż w Polsce (ciekawe). Zacząłem analizować pracę i profile na linkedinie i jestem zaskoczony. Mnóstwo firm izraeliskich z IT, finansów, fintechów czy jakieś zaawansowane medyczne. Nawet jeśli jest sporo firm amerykańskich (siedziba w USA) to założycielem jest Izraelczyk. Nawet przeglądając loso profile ludzi z Izraela mam wrażenie, że każdy specjalizuje się właśnie w IT, finansach lub medycynie.
Czy ktoś może mi powiedzieć skąd ten fenomen? Głównie mam na myśli porównanie do Polski gdzie mamy sporo ludzi wykształconych, duże zaplecze, większa gospodarka ale mam wrażenie, że marnujemy totalnie potencjał i nasz rynek to głównie zagraniczny kapitał.
#polska #gospodarka #ekonomia #biznes #praca #it #finanse #fintech #studia #polityka #pieniadze #hebrajski #technologia #nauka
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
@mirko_anonim: https://www.reddit.com/r/metahero/comments/165nffg/what_happened_to_rob_gryn/