Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #java #programista25k #kryzysit #pracbaza

Normalny zawód: prosi o to by zamiast śmieciówki UZ/B2B dostać UoP z urlopami, L4, stabilnoscią

Programiści: sami rezygnują z cywilizowanej umowy UoP by dostać 2000zł więcej na śmieciówce B2B rezygnując ze stabilności zatrudnienia (Na UoP nieokreślony bardzo ciężko kogoś wyrzucić), odprawy płatnej 3x stawka miesięczna, 26 dni płatnego urlopu, 365 dni płatnego L4 w razie wu, emerytury, ochrony przed odpowiedzialnością za szkodę (na UoP max 3x pensja miesięczna, na b2b cały majątek)

Elita intelektualna xDD
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 36
Normalny zawód: prosi o to by zamiast śmieciówki UZ/B2B dostać UoP z urlopami, L4, stabilnoscią

@nad__czlowiek: bzdura, w każdym zawodzie, gdzie zarobki zaczynają są wyraźnie wyższe niż 2 próg, to ludzie zastanawiają się nad przejściem na B2B np. prawnicy.
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: a ja póki co jestem zadowolony z przejścia na b2b. Chyba najlepszą rzeczą jest to, że dostaję całość wypłaty i widzę ile płacę na ZUS/US/NFZ, a dodatkowo część rzeczy mogę wrzucać w koszty firmowe, dzięki czemu dużo rzeczy kosztuje mnie mniej, jak np. benzyna, naprawy auta, gry.
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: te 2k to w ciągu roku zmienia się w 24k a to już sporawa kwota, do tego czym wyżej tym więcej dla kogoś z doświadczeniem to są już różnice bliżej 60-80k rocznie.
  • Odpowiedz
@patatier z takiego, że jak twórca gier muszę być na bieżąco z trendami. Oprócz tego w koszta wchodzi telefon i abonament, w tym roku też poszło na nowy komputer, konsole. Za sam komputer miałem 2000 zł zwrotu. Na UOP nie dość, że dostajesz mniej to jeszcze nic sobie nie możesz odpisać od podatku.
  • Odpowiedz
  • 0
@zobq

to ludzie zastanawiają się nad przejściem na B2B np. prawnicy.

To wymóg ustawowy. Jako adwokat nie mogę pracować na umowie o pracę.
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: na uopie to przychodzi do ciebie menago z teczką, mówi że albo podpisujecie porozumienie stron bez okresu wypowiedzenia albo cię zwalniają zgodnie z kodeksem, ale wpiszą w świadectwo pracy wszystko co ma w tej teczce. I tyle zostaje z tej ochrony przed zwolnieniem xD
  • Odpowiedz