Wpis z mikrobloga

Muszę przyznać, że dawno mi nie było cieplutko na serduszku jak patrzeć na dupnięcie banki IT w Polsce ( ͡º ͜ʖ͡º)

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Kryzys-w-branzy-IT-Firmy-zwolnily-tylko-w-tym-roku-juz-ponad-100-tys-osob-Jak-jest-w-Polsce-8786298.html

" Rynek wyraźnie się ochłodził

Z kolei w tym roku już ponad 350 firm technologicznych zwolniło co najmniej 100 tys. pracowników i te liczby wciąż rosną."

P.S. nie cieszą mnie zwolnienia, cieszy mnie unormowanie zarobków #programista15k , jednej z najbardziej arogancich grup społecznych zaraz za lekarzami i prawnikami.

Teraz zostaje czekac na #nieruchomosci upadające i rozwalające se ten głupi ryj( ͡ ͜ʖ ͡)
  • 111
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

polaczek się cieszy, że profesja która wyciąga miliardy złotych rocznie zachodniego kapitału i wydaje go w Polsce w końcu pada. Na pewno nie będzie to miało wpływu na jego życie xD

@WyjmijKija: spokojnie, te miliardy wracają z powrotem za zachód poprzez zakupy zagranicznych samochodów oraz domów i mieszkań u deweloperów z żymianskim kapitałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Som-siad: dobry bejt. Sporo programistów30k się złapało. Nie możesz mówić serio, bo nikt nie jest tak głupi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@Ogau to nie jest tak że zwolnia wszystkich. Dobrych programistów nie tkna. Poleca udawacze cwaniaczki i inne elementy. I to jest właśnie to co cieszy. Jestem za dużymi zarobkami ale za idącą za tą wiedzą i doswiadczeniem
  • Odpowiedz
@Som-siad: Czy ty masz w ogóle rozum i godność człowieka? xD Branża IT to czysty zysk dla kraju. Koszty dla środowiska prawie zerowe. Zużycie energii i surowców zaniedbywalne. A do kraju wpływają DZIESIĄTKI MILIARDÓW rocznie, które następnie są wydawane na miejscu i nakręcają koniunkturę. Dzięki nim więcej pracy mają stolarze, budowlańcy, kucharze, kelnerzy, mechanicy itd.

Wedle Janusza Piechocińskiego PL wykesportowała w 2023 usług IT za 65mld zł. To tyle co
szasznik - @Som-siad: Czy ty masz w ogóle rozum i godność człowieka? xD Branża IT to ...

źródło: Screenshot 2025-01-07 at 19-47-37 (1) Janusz Piechociński w serwisie X „W 2023 Polska sprzedała za granicę usługi IT za 65 mld PLN czyli więcej niż Japonia Korea Południowa czy wszystkie państwa Afryki razem (prawie[...]

Pobierz
  • Odpowiedz
@Som-siad:

Typie, niezależnie od tego czy lubisz programistów czy nie, to jest grupa, która jak już wspomniano wyciąga kasę z zachodu i wydaje ją w Polsce.

Kompletne przeciwieństwo np. takiego górnika, który ciągnie kasę z budżetu i lobbuje za brakiem transformacji energetycznej.
  • Odpowiedz
@Som-siad jesteś komunistą, jeśli chcesz wyrównywać place. Rynek decyduje o pensjach, gdyby programowanie było łatwe, jak spawanie, to zarobki też byłyby inne. To, że rynek był przegrzany to fakt, teraz się mocno schłodził, i dobrze, stawki się urealniają. Programowanie jest relatywnie trudne, zobacz jak wielu jest tutaj sfrustrowanych programistów po kursach, którzy nie mogą zdzierżyć kolejnego dnia w pracy, w której nie zarabia się już kokosów za nicnierobienie. Jeśli uważasz, że
  • Odpowiedz