Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #java #programista25k #kryzysit #pracbaza

POV: Bezrobotna, ulana, wiecznie naburmuszona, niemiła, sfrustrowana żonka programisty CRUDiarza kontraktora B2B idzie do roboty

A wy sie ze mnie śmialiście, że programiści niby nie kredytują się pod korek? xD To proste obliczenia

4k netto UoP + 24k netto b2b (minus podatki, darmowy urlop, brak L4) = 4k + 18k na rekę = 22k netto

wkład własny 700k
nieruch 2mln

kredyt na 1,3 mln przy obecnym RRSO 7-8% wyjdzie jakieś 2,8 mln (1,3mln kapitał, 1,5 mln odsetki) - razem ratka 9000 zł miesięcznie przez 30

9000 / 22 000 = 41% procent budżetu domowego xD czyli definicja kredytu pod korek bo kredyt powinien stanowić max 20-25% budżetu

pomyślcie tez co się stanie gdy kontrator ulegnie jakiemu wypadkowi i żonka z pensją 4000 będize musiała bulić ratę 9000zł ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
nad__czlowiek - #programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #java #programist...

źródło: 8db7a300e94a1c6586ddf76afb4168209736d2019d6f79c89241427fa86b5362

Pobierz
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nad__czlowiek: to jest serio samobojstwo budowac sie za taka kase w kuj-pom, gdyby facet byl milionerem z wlasnym kolchozem, a nie wyrobnikiem to rozumiem. W Bydgoszczy I Toruniu jest problem z firmami IT, a te ktore sa maja spore problemy finansowe i potrafila redukowac dzialy o 30-40% xD
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: ja wiem że to troche zepsuje narracje, ale tego kredytu to on chyba chce z 800k, bo druga połowe ma ze swojego wkładu, liczenie całej kwoty kredytu jako coś co się będzie na pewno płacić też bez sensu, bo chyba w histori to się nigdy nie wydarzyło

a kredyt na 800k przy 18k na reke to pewnie nawet tutaj jest uznawane za "bezpieczny" pułap
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Ja się zastanawiam po co mu chata za 2 duże bańki ;) Wiem, że niektórzy lubią "duże" rzeczy ale kończy się to tak, że w domu 300m+ używasz kurna 2 pokoje, a na piętro nawet nie wchodzisz bo Ci się niechce...
  • Odpowiedz
  • 14
@bartekppp: oj to musiałbyś przeczytac mój poprzedni wpis

na bank to jego żonka w 100% zarządza "wspólnym kontem" ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

masz też inny przykład @stepenwolf

zakompleksiona żonka 4k netto której nie wyszło w życiu chce życ ponad stan by się poczuć lepszą od innych bab, typowe dla kobiet
nad__czlowiek - @bartekppp: oj to musiałbyś przeczytac mój poprzedni wpis

na bank to...

źródło: step

Pobierz
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Z taką żonką to może nie doczekać do końca budowy bo ona będzie "niecierpliwa", że w 6 miesięcy jeszcze nie gotowe. Zostanie chłop z kredytem, niedokończoną budową i pewnie z alimentami o ile będą dzieciory. Chatę sprzeda za bezcen skończoną albo i nie i kupi se mieszkanie i będzie klepał koda.
  • Odpowiedz