Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #java #programista25k #kryzysit #pracbaza

POV: Bezrobotna, ulana, wiecznie naburmuszona, niemiła, sfrustrowana żonka programisty CRUDiarza kontraktora B2B idzie do roboty

A wy sie ze mnie śmialiście, że programiści niby nie kredytują się pod korek? xD To proste obliczenia

4k netto UoP + 24k netto b2b (minus podatki, darmowy urlop, brak L4) = 4k + 18k na rekę = 22k netto

wkład własny 700k
nieruch 2mln

kredyt na 1,3 mln przy obecnym RRSO 7-8% wyjdzie jakieś 2,8 mln (1,3mln kapitał, 1,5 mln odsetki) - razem ratka 9000 zł miesięcznie przez 30

9000 / 22 000 = 41% procent budżetu domowego xD czyli definicja kredytu pod korek bo kredyt powinien stanowić max 20-25% budżetu

pomyślcie tez co się stanie gdy kontrator ulegnie jakiemu wypadkowi i żonka z pensją 4000 będize musiała bulić ratę 9000zł ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
nad__czlowiek - #programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #java #programist...

źródło: 8db7a300e94a1c6586ddf76afb4168209736d2019d6f79c89241427fa86b5362

Pobierz
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 11
9000 / 22 000 = 41% procent budżetu domowego xD czyli definicja kredytu pod korek bo kredyt powinien stanowić max 20-25% budżetu

@nad__czlowiek: przecież to jest p---------e. Jak jesteś biedny i po spłacie raty zostaje ci na jedzenie to tak powinieneś liczyć, ale jak zarabiasz 100k i masz pewną robotę to spokojnie możesz wziąć kredyt z ratą 50k, bo co innego, jak po spłacie zostaje ci 50k, a co innego,
  • Odpowiedz
@Ogau: od kiedy praca zdalna za 24k netto b2b w kryzysie w IT to pewna robota?

poza tym to jest B2B - OPTYMISTYCZNIE bierzesz 2-4 tygodnie wolnego bezpłatnego w roku na L4

co jak nie będziesz mógł pracować przez pół roku? Zamiast zarobić 24k netto b2b x 12 miesięcy zarobisz 24x netto b2b x 6 miesięcy czyli 120k na rekę po podatkach, a samych rat masz 108 tysięcy, plus 1000zł
  • Odpowiedz
@Wynoszony: Ciężko spłacić 1,5 bański w 5 lat zarabiając w tym czasie wg OPa ~1,3 mln ;) Pamiętaj, że taka żonka nie zgodzi się na pogorszenie warunków życia bo jest budowa. Ona musi żyć na POZIOMIE i nie godzi się żeby manicure była raz w miesiącu, a nie 3.
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: fajny śmieszkowy scenariusz sobie można dopisać, ale tak naprawdę to traficzne, że rodziny z dochodem 22 koła na miesiąc nie stać na budowę domu gdzie ich rodzice z zawodami operator tokarki i salowa w szpitalu pewnie w------i na wsi chałupę 200m2.
  • Odpowiedz
% procent budżetu domowego xD czyli definicja kredytu pod korek bo kredyt powinien stanowić max 20-25% budżetu

@nad__czlowiek: idąc taką logiką to można dojść do wniosku, że 99% zakredytowanych jest pod korek, bo przecież zostaje im 10k po racie albo i mniej. Struktura budżetu liczona procentowo to bezsens, bo pewna kwota (uznajmy 5k) idzie bezdyskusyjnie na konsumpcję, rachunki etc. Budżet powyżej tego to nie "pod korek", bo nadal daje elastyczność.
  • Odpowiedz
Kredyt na 30 lat i ratka 9000 przy pogłębiającym się kryzysie w IT gdzie prędzej czy później typa zastąpią hindusem albo AI to jakiś kamikaze xD

@ViniciusZunior: Nie wiem dlaczego, ale ITowcy mają jakąś manię wielkości i wydaje im się, że jak dużo zarabiają to znają się na wszystkim i we wszystkim są dobrzy :)
  • Odpowiedz
Z taką żonką to może nie doczekać do końca budowy bo ona będzie "niecierpliwa", że w 6 miesięcy jeszcze nie gotowe.

@nad__czlowiek: @bartekppp: Najlepsze jest to, że takie żonki chcą uchodzić za specjalistki w budowach domu i zarządzaniu kiedy realnie jedyne co potrafią stwierdzić to "podoba mi się" lub "nie podoba mi się". Znam kilka historii gdzie właśnie parki o mniej więcej takich podziałach zarobkowych budowały dom i
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek pro tip ludzie często nadplacaja kredyt i spłacają go znacznie wcześniej. Sam zamiast 20 lat spłacałem kredyt 4 lata. Fakt obecne ceny nieruchow są odrealnione ale często bez kredytu nigdy nie byłoby stać większości na mieszkanie/dom.
  • Odpowiedz
Kredyt na 30 lat i ratka 9000 przy pogłębiającym się kryzysie w IT gdzie prędzej czy później typa zastąpią hindusem albo AI to jakiś kamikaze xD

@ViniciusZunior: Czy ten kryzys jest z nami w pokoju? Bo osobiście widzę raczej problem braku osób do pracy niż braku stanowisk. Jakoś dziwnym trafem u mnie wezmą kogokolwiek kto ma choć minimalne pojęcie o programowaniu układów FPGA albo zna się na R&D algorytmów i ich
  • Odpowiedz