Aktywne Wpisy

Ksiega_dusz +221
Dlaczego Izba Lekarska zawsze tak krytykuje zwiększenie limitu miejsc na medycynę i specjalizacje lekarskie
Dla porównania np nigdy nie widziałem by programiści informowali że bootcampy programistyczne mogą źle wpłynąć na branżę IT
#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #politechnikarzeszowska #politechnikawarszawska #
Dla porównania np nigdy nie widziałem by programiści informowali że bootcampy programistyczne mogą źle wpłynąć na branżę IT
#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #politechnikarzeszowska #politechnikawarszawska #
źródło: IMG_4022
Pobierz
S_T_A_L_K_E_R_ +631

POV: Bezrobotna, ulana, wiecznie naburmuszona, niemiła, sfrustrowana żonka programisty CRUDiarza kontraktora B2B idzie do roboty
A wy sie ze mnie śmialiście, że programiści niby nie kredytują się pod korek? xD To proste obliczenia
4k netto UoP + 24k netto b2b (minus podatki, darmowy urlop, brak L4) = 4k + 18k na rekę = 22k netto
wkład własny 700k
nieruch 2mln
kredyt na 1,3 mln przy obecnym RRSO 7-8% wyjdzie jakieś 2,8 mln (1,3mln kapitał, 1,5 mln odsetki) - razem ratka 9000 zł miesięcznie przez 30
9000 / 22 000 = 41% procent budżetu domowego xD czyli definicja kredytu pod korek bo kredyt powinien stanowić max 20-25% budżetu
pomyślcie tez co się stanie gdy kontrator ulegnie jakiemu wypadkowi i żonka z pensją 4000 będize musiała bulić ratę 9000zł ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
źródło: 8db7a300e94a1c6586ddf76afb4168209736d2019d6f79c89241427fa86b5362
Pobierz@nad__czlowiek: przecież to jest p---------e. Jak jesteś biedny i po spłacie raty zostaje ci na jedzenie to tak powinieneś liczyć, ale jak zarabiasz 100k i masz pewną robotę to spokojnie możesz wziąć kredyt z ratą 50k, bo co innego, jak po spłacie zostaje ci 50k, a co innego,
poza tym to jest B2B - OPTYMISTYCZNIE bierzesz 2-4 tygodnie wolnego bezpłatnego w roku na L4
co jak nie będziesz mógł pracować przez pół roku? Zamiast zarobić 24k netto b2b x 12 miesięcy zarobisz 24x netto b2b x 6 miesięcy czyli 120k na rekę po podatkach, a samych rat masz 108 tysięcy, plus 1000zł
mam nadzieje, że w-----e się na ryj
@nad__czlowiek: idąc taką logiką to można dojść do wniosku, że 99% zakredytowanych jest pod korek, bo przecież zostaje im 10k po racie albo i mniej. Struktura budżetu liczona procentowo to bezsens, bo pewna kwota (uznajmy 5k) idzie bezdyskusyjnie na konsumpcję, rachunki etc. Budżet powyżej tego to nie "pod korek", bo nadal daje elastyczność.
@kuroszczur: w polsce to chyba ten programista xDDD + będzie ładowany po same kulen alimentami.
@kuroszczur: rozwód nie bierze się z kredytem
@ViniciusZunior: Nie wiem dlaczego, ale ITowcy mają jakąś manię wielkości i wydaje im się, że jak dużo zarabiają to znają się na wszystkim i we wszystkim są dobrzy :)
@nad__czlowiek: @bartekppp: Najlepsze jest to, że takie żonki chcą uchodzić za specjalistki w budowach domu i zarządzaniu kiedy realnie jedyne co potrafią stwierdzić to "podoba mi się" lub "nie podoba mi się". Znam kilka historii gdzie właśnie parki o mniej więcej takich podziałach zarobkowych budowały dom i
@ViniciusZunior: Czy ten kryzys jest z nami w pokoju? Bo osobiście widzę raczej problem braku osób do pracy niż braku stanowisk. Jakoś dziwnym trafem u mnie wezmą kogokolwiek kto ma choć minimalne pojęcie o programowaniu układów FPGA albo zna się na R&D algorytmów i ich