Aktywne Wpisy

Linnior88 +19
Z cyklu : filmy do których bym już nie podeszła drugi raz bo mi zryły psyche , a wy macie jakieś ? Szukam filmu po którym można się zalewac łzami (mogą być filmy o miłości albo poprostu jakieś bardzo smutne )
#film
#film
źródło: temp_file4719741167667821425
Pobierz
annlupin +3
ej jakie znacie muzyczki horrorowe takie

#finanse #oszczedzanie #emerytura
Zupełnie poważnie zastanawia mnie jak niektórzy podchodzą do finansów i życia z tym związanego. Mam parę znajomych, we dwoje zarabiają okolice 20k miesięcznie, pracują zdalnie, są przed trzydziestką. Mieszkają w mieszkaniu 37 metrów, nie spłacają hipoteki, dzieci nie planują, na wakacje jeżdżą tylko na 2-3 dni bo „to szkoda pieniędzy”. Nigdzie nie wychodzą, nic nie kupują. Wszystko co im zostaje z wypłaty zbierają „na emeryturę”. Nie inwestują w różne aktywa, lecz wszystko wpłacają na IKE. Jaki jest wtedy cel życia, jeżeli mając możliwości podróżowania, korzystania z życia nic z tego nie robią? Nie chodzi o ból d--y, zupełnie poważnie pytam. Czy jest to normalne?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
@mirko_anonim: w zasadzie cały pomysł na "korzystanie z życia" jak tu przedstawiasz to podróżowanie. Nie ma większej niszczarki do kasy niż podróże, nie mam pojęcia co ludzie w tym widzą. Jedziesz gdzieś, wracasz, nic się nie zmienia poza tym, że masz o te 10k mniej.
Rozumiem jeszcze jechać gdzieś w jakimś rozwijającym celu, w związku z konkretną pasją której
@buchowo: meanwhile: jak te 20k jest na JDG z minimalmymi składkami to to odrywanie będzie potrzebne na żarcie czegoś smaczniejszego od tynku ze ścian
@telemach20: no chyba że nie dożyją to wtedy powiedzą, kurde mogliśmy pić sojowe latte i robić Kanary 3x w roku
Wy wiecie jak wygląda życie przecietnego Polaka? No chyba, że na wykopie sama elita z Polski siedzi
@jozef-dzierzynski: ile masz lat? Chyba nie 50+ skoro ty tak piszesz i inni w tym samym stylu. Oj, będzie bolało tych "kolekcjonujących marzenia" w młodości które każdy wokół ma w dupie już teraz. Aż tacy wybitni żeby kogoś wasze wakajki interesowały to wy na pewno nie jesteście i nie będziecie. Ale ludzie się nie
Tak zrobię: zburzę moje spichlerze, a pobuduję większe i tam zgromadzę całe zboże i moje dobra. I powiem sobie: Masz wielkie zasoby dóbr, na długie lata złożone; odpoczywaj, jedz, pij i używaj!
@AlienStalker: Nie, taka skrajność nie jest mądra. Emerytury mogą nawet nie dożyć a nic z życia nie mają. Przecież przy takich zarobkach można żyć na poziomie i jednocześnie bardzo dużo
@telemach20: i dlatego zero dywersyfikacji tylko wpłacają na IKE? :D przecież to barany do strzyżenia tylko nieco inne
i mówił sam do siebie:
"Janusz Pawlacz, lat 50, nic w życiu nie osiągnął, nigdzie nie był, nic nie widział, nigdy nie żył."
Mam tam jakieś pasje, drobny kanał na YT, teraz zacząłem studia o których kiedyś marzyłem, ale oszczędzam z 90% pieniędzy i nie wiem co z nimi robić. Nawet na święta chciałem kupić sobie scyzoryk jakiś porządny i latam