Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#finanse #oszczedzanie #emerytura
Zupełnie poważnie zastanawia mnie jak niektórzy podchodzą do finansów i życia z tym związanego. Mam parę znajomych, we dwoje zarabiają okolice 20k miesięcznie, pracują zdalnie, są przed trzydziestką. Mieszkają w mieszkaniu 37 metrów, nie spłacają hipoteki, dzieci nie planują, na wakacje jeżdżą tylko na 2-3 dni bo „to szkoda pieniędzy”. Nigdzie nie wychodzą, nic nie kupują. Wszystko co im zostaje z wypłaty zbierają „na emeryturę”. Nie inwestują w różne aktywa, lecz wszystko wpłacają na IKE. Jaki jest wtedy cel życia, jeżeli mając możliwości podróżowania, korzystania z życia nic z tego nie robią? Nie chodzi o ból d--y, zupełnie poważnie pytam. Czy jest to normalne?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 181
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mając możliwości podróżowania, korzystania z życia nic z tego nie robią

@mirko_anonim: w zasadzie cały pomysł na "korzystanie z życia" jak tu przedstawiasz to podróżowanie. Nie ma większej niszczarki do kasy niż podróże, nie mam pojęcia co ludzie w tym widzą. Jedziesz gdzieś, wracasz, nic się nie zmienia poza tym, że masz o te 10k mniej.

Rozumiem jeszcze jechać gdzieś w jakimś rozwijającym celu, w związku z konkretną pasją której
  • Odpowiedz
  • 0
@Herubin: a kto mówi o wszystkich pieniądzach? Wy wykopki to tylko od skrajności w skrajność. Żyj jak menel albo toń w długach. Nie ma nic po środku xD
  • Odpowiedz
To nie jest do końca mądra strategia. Nigdy nie wiesz czy będziesz miał szansę skorzystać z tej jesieni życia. Komu wtedy zostawisz ten majątek który zgromadziłeś?

@buchowo: meanwhile: jak te 20k jest na JDG z minimalmymi składkami to to odrywanie będzie potrzebne na żarcie czegoś smaczniejszego od tynku ze ścian
  • Odpowiedz
zamiast teraz robić 3 razy Kanary do roku i pić latte z mlekiem sojowym wolą oszczędzać na jesień życia i wtedy odrywać kupony

@telemach20: no chyba że nie dożyją to wtedy powiedzą, kurde mogliśmy pić sojowe latte i robić Kanary 3x w roku
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak to k---a jest, że co na wykop nie wejdę, to oczywiście ,,milionerzy'' po pawie 10, albo ponad 10 tysięcy miesięcznie OBOWIĄZKOWO praca zdalna. Ja nie wiem, wam się nie nudzą takie baity i to z anonimów?

Wy wiecie jak wygląda życie przecietnego Polaka? No chyba, że na wykopie sama elita z Polski siedzi
  • Odpowiedz
c---a oderwiesz a nie kupony na tą jesień życia, bedziesz stary i zgrzybiały, tyle ci zostanie

@jozef-dzierzynski: ile masz lat? Chyba nie 50+ skoro ty tak piszesz i inni w tym samym stylu. Oj, będzie bolało tych "kolekcjonujących marzenia" w młodości które każdy wokół ma w dupie już teraz. Aż tacy wybitni żeby kogoś wasze wakajki interesowały to wy na pewno nie jesteście i nie będziecie. Ale ludzie się nie
  • Odpowiedz
@telemach20:
Tak zrobię: zburzę moje spichlerze, a pobuduję większe i tam zgromadzę całe zboże i moje dobra. I powiem sobie: Masz wielkie zasoby dóbr, na długie lata złożone; odpoczywaj, jedz, pij i używaj!
  • Odpowiedz
Tak.

Trzymaj się tych znajomych bo to mądrzy ludzie są.

@AlienStalker: Nie, taka skrajność nie jest mądra. Emerytury mogą nawet nie dożyć a nic z życia nie mają. Przecież przy takich zarobkach można żyć na poziomie i jednocześnie bardzo dużo
  • Odpowiedz
@mmtt rok jak miesiąc, 10 lat jak rok, nim się obejrzysz będziesz w wieku 50 lat robił bilans swojego życia
i mówił sam do siebie:
"Janusz Pawlacz, lat 50, nic w życiu nie osiągnął, nigdzie nie był, nic nie widział, nigdy nie żył."
  • Odpowiedz
@Leto_Atryda: ja miałam w rodzinie taka ciotkę. Biedna staruszka, taka sknera, cale życie mieszkała na koszt córki i zięcia. Cała kasę kitrala na koncie aż w końcu popadła w demencję i ktoś ją okradł. Samej emerytury miała 6k a utrzymywali ja z 30 lat xd. Nawet po śmierci zony, mieszkała u zięcia na chacie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Są ludzie, którzy nie lubią podróżować. Mój mąż stwierdził po 10 latach podróżowania, ze dla niego wszystko już wygląda tak samo i nie chce mu się latać :P
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja nie odkładam jakoś specjalnie na emeryturę bo i tak wiem że długo na niej nie będę (będe pracowaać pewnei do 70+) , ale poza tym i większym mieszkaniem wypisz wymaluj.

Mam tam jakieś pasje, drobny kanał na YT, teraz zacząłem studia o których kiedyś marzyłem, ale oszczędzam z 90% pieniędzy i nie wiem co z nimi robić. Nawet na święta chciałem kupić sobie scyzoryk jakiś porządny i latam
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to jacyś mormoni czy inni asceci? Jeszcze to IKE xD. Żyje się tu i teraz, przez 30/35 lat może się tyle wydarzyć: choroba i śmierć, wojna, hiperinflacja, inne niespodziewane rzeczy. Sens może jeszcze mieć kupno ziemi (działki) i sprzedaż przed emeryturą. Nie mówię, aby żyć ponad stan, ale rozsądne wydawanie pieniędzy jest całkowicie ok. Zresztą, dla mnie to jakieś ułomy: nie mają żadnych marzeń, które chcieliby realizować? Nie chcą
  • Odpowiedz