Aktywne Wpisy
ksylen8 +350
Pierwszy raz w życiu go słucham dłużej niż 1 minute i jestem w szoku. Przecież to jest definicja populizmu... taki ściek się tam wylewa ze aż głowa boli... dla Amerykańców to już nie ma ratunku skoro go sobie wybrali - to wyrazny dowod na to ze społeczeństwo w pewnym momencie jak osiągnie jakiś punkt zaczyna się cofać w rozwoju
#trump
#trump

assninja 0
Taka opona to śmietnik czy jeszcze dać ją na jeden sezon? Ja bym chyba już utylizował ale może to tylko moje zwidy :D ma 3 lata, jakieś 60k przebiegu i jest w aucie z 500+ koni i zależy mi na bezpieczeństwie
Tam gdzie zielona kropka jest 2.16mm tam gdzie czerwona 4.69mm
#samochody #motoryzacja
Tam gdzie zielona kropka jest 2.16mm tam gdzie czerwona 4.69mm
#samochody #motoryzacja
źródło: image
Pobierz

![[SCAM ALERT] Projekt AI od Piotra Tymochowicza naciągający 50-70 latków](https://wykop.pl/cdn/c3397993/2eb5fdc4e343228495478ec80a15a4065a2ee655f1f241ef8715a47e9ef03dd9,q80.jpg)
#finanse #oszczedzanie #emerytura
Zupełnie poważnie zastanawia mnie jak niektórzy podchodzą do finansów i życia z tym związanego. Mam parę znajomych, we dwoje zarabiają okolice 20k miesięcznie, pracują zdalnie, są przed trzydziestką. Mieszkają w mieszkaniu 37 metrów, nie spłacają hipoteki, dzieci nie planują, na wakacje jeżdżą tylko na 2-3 dni bo „to szkoda pieniędzy”. Nigdzie nie wychodzą, nic nie kupują. Wszystko co im zostaje z wypłaty zbierają „na emeryturę”. Nie inwestują w różne aktywa, lecz wszystko wpłacają na IKE. Jaki jest wtedy cel życia, jeżeli mając możliwości podróżowania, korzystania z życia nic z tego nie robią? Nie chodzi o ból d--y, zupełnie poważnie pytam. Czy jest to normalne?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
Nie wiem na c--j im to jak będą płacić do końca życia za wynajem no i czy będą mogli na starość powiedzieć że żyli pełnią życia?
Jeżdżą starym autem jednym.
Tak działa ten kraj. Za te 20-25 lat emerytów będzie więcej niż pracujących i to oni (my) będą w tym kraju decydować.
Po co ci teraz odkładać pieniądze, jak jest spora szansa, że weźmie je rząd lub inflacja.
Ludzie nie czytali umów frankowych - zyskali.
Ludzie nie czytali
@terkaterka: Nie wiem skąd wziąłeś liczby. Ja pamiętam z książki Iwucia, gdzie prezenetował swoją zdywersyfikowaną strategię i wyliczał wg. danych historycznych zysk powyżej inflacji, który wyszedł mu jakoś 4.76%. Przy założeniu takich zysków, znajomi odkładając 15k miesięcznie uzbierają w 10 lat 2183000. 4.76% z 2183000
Ja raczej jestem zdania że jednak warto
@mirko_anonim: ale na IKE możesz mieć różne rzeczy kolego to ty wiesz?
@Ulic_Qel_Droma: bardzo mądry komentarz plus, chyba wielu nie zrozumialo co op miał na myśli
Niby tak ale nie każdy dożyje jesieni życia a spadek przejmie rodzina bo dzieci nie będę mieć i wyjdzie na to że pracowali na kogoś obcego całe życie. Dlatego trochę też trzeba korzystać moim zdaniem bo życie bardzo zmienne jest.
A ja uważam inaczej, to jest nienormalne
Wez se wyobraz że za jakiś czas zginą w wypadku samochodem i co im z tego życia było? Tylko udręka, oszczędzanie i h-j wielki, zero wspomnien/doznań/doswiadczen, tylko zbierać żeby za kilkadziesiąt lat mieć za co zyc?
Gorzej jak umrzesz w trakcie zbierania jak pisałem wyżej
Bez sensu takie życie
nie gonią za konsumpcją dla konsumpcji i już jest źle? To was nieźle wytresowały te korporacje.
@mirko_anonim: Nie wpłacają wzystkiego na IKE ponieważ tam można wpłacić maksymalnie 26k na głowę.