Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#finanse #oszczedzanie #emerytura
Zupełnie poważnie zastanawia mnie jak niektórzy podchodzą do finansów i życia z tym związanego. Mam parę znajomych, we dwoje zarabiają okolice 20k miesięcznie, pracują zdalnie, są przed trzydziestką. Mieszkają w mieszkaniu 37 metrów, nie spłacają hipoteki, dzieci nie planują, na wakacje jeżdżą tylko na 2-3 dni bo „to szkoda pieniędzy”. Nigdzie nie wychodzą, nic nie kupują. Wszystko co im zostaje z wypłaty zbierają „na emeryturę”. Nie inwestują w różne aktywa, lecz wszystko wpłacają na IKE. Jaki jest wtedy cel życia, jeżeli mając możliwości podróżowania, korzystania z życia nic z tego nie robią? Nie chodzi o ból d--y, zupełnie poważnie pytam. Czy jest to normalne?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 181
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim napewno mają jakiś cel tylko ty go nie znasz, może zbierają po cichu kasę aby kupic dom z ogrodem albo otworzyć jakiś biznes ale niekoniecznie chcą aby wszyscy o tym wiedzieli?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie, to nie jest normalne. Napiszę na swoim przykładzie. Rodzice oboje po studiach, ojciec marynarz, matka chemiczka. Ojca nie było 2/3 czy nawet 3/4 roku. Matka pracowała w laboratoriach całe życie. Razem nigdzie nie jeździli, bo on miał tego dosyć. Nigdy nie byłem z rodzicami na żadnych wakacjach. Pracowali tak do emerytury, matka po przejściu na emeryturę dowiedziała się, że ma białaczkę i zmarła nieco ponad rok później. Ojciec
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Też mam takich znajomych i jeszcze oszczędzili na mieszkaniu - mieszkają od lat w wynajętej klitce mimo że stać ich było na dom ale bali się kredytu. Już by ich ten wynajem spłacił. Natomiast maja duużo na funduszu emerytalnym.
Nie wiem na c--j im to jak będą płacić do końca życia za wynajem no i czy będą mogli na starość powiedzieć że żyli pełnią życia?
Jeżdżą starym autem jednym.
  • Odpowiedz
@kontra: przy stopie oszczędności 50% do fire dojdziesz w 16,4 lata. Dwa limity IKE i IKZE to teraz 46k rocznie, czyli jakieś 4k miesięcznie. Do zrobienia jak żyją oszczędnie i mają te 23,6 lat
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: olej jakąkolwiek odpowiedzialność i plany Miras. Umów nie czytaj, kredytuj się pod korek, a w razie problemów drzyj mordę ile wlezie.
Tak działa ten kraj. Za te 20-25 lat emerytów będzie więcej niż pracujących i to oni (my) będą w tym kraju decydować.
Po co ci teraz odkładać pieniądze, jak jest spora szansa, że weźmie je rząd lub inflacja.
Ludzie nie czytali umów frankowych - zyskali.
Ludzie nie czytali
  • Odpowiedz
przy oszczędzaniu i inwestowaniu w etf ~15k miesięcznie będą w stanie w 10 lat odłożyć ~2.5mln pln. Skumulowaną inflację za 10 lat można przypuszczać ~34%(USA)

@terkaterka: Nie wiem skąd wziąłeś liczby. Ja pamiętam z książki Iwucia, gdzie prezenetował swoją zdywersyfikowaną strategię i wyliczał wg. danych historycznych zysk powyżej inflacji, który wyszedł mu jakoś 4.76%. Przy założeniu takich zysków, znajomi odkładając 15k miesięcznie uzbierają w 10 lat 2183000. 4.76% z 2183000
  • Odpowiedz
Zarówno wydawanie CZĘŚCI pieniędzy jest OK, zarówno oszczędzanie WSZYSTKIEGO jest ok. Ot po prostu co dana osoba jest w stanie zaryzykować. Bo może się wydarzyć że umrzesz w wieku 40-50 lat, to się raczej nie nacieszysz tym hajsem na starość. Może być tak że będziesz schorowany i bez sił by korzystać z tego hajsu. A możę być tak że idealnie 50-60 cyk latasz po świecie.

Ja raczej jestem zdania że jednak warto
  • Odpowiedz
@telemach20:

wolą oszczędzać na jesień życia i wtedy odrywać kupony.

Niby tak ale nie każdy dożyje jesieni życia a spadek przejmie rodzina bo dzieci nie będę mieć i wyjdzie na to że pracowali na kogoś obcego całe życie. Dlatego trochę też trzeba korzystać moim zdaniem bo życie bardzo zmienne jest.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: @AlienStalker @telemach20
A ja uważam inaczej, to jest nienormalne
Wez se wyobraz że za jakiś czas zginą w wypadku samochodem i co im z tego życia było? Tylko udręka, oszczędzanie i h-j wielki, zero wspomnien/doznań/doswiadczen, tylko zbierać żeby za kilkadziesiąt lat mieć za co zyc?
Gorzej jak umrzesz w trakcie zbierania jak pisałem wyżej
Bez sensu takie życie

• Odpowiedz
@mirko_anonim: ale tak szczerze powiedziawszy, to co w ich życiu jest nie tak?

nie gonią za konsumpcją dla konsumpcji i już jest źle? To was nieźle wytresowały te korporacje.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: a co to znaczy 'normalne'? Każdy ma swój plan na życie, swoje cele, obawy. Żyją swoim życiem. Skoro zastanawiasz się jaki mają sens życia i są na tyle dobrymi znajomymi, że się przejmujesz ich losem, dlaczego nie zadasz im tego pytania? Chyba, że nie są wcale tak dobrymi znajomymi i za mało zajmujesz się swoim życiem, a za bardzo życiem innych.
  • Odpowiedz
Nie inwestują w różne aktywa, lecz wszystko wpłacają na IKE.

@mirko_anonim: Nie wpłacają wzystkiego na IKE ponieważ tam można wpłacić maksymalnie 26k na głowę.
  • Odpowiedz