@mirko_anonim: Tak, jest to normalne, po prostu są realistami i nie wierzą w państwo z kartonu, które nie zabezpieczy im emerytur aby żyć na godnym poziomie. Są po prostu mądrzejsi jak większość i zamiast teraz robić 3 razy Kanary do roku i pić latte z mlekiem sojowym wolą oszczędzać na jesień życia i wtedy odrywać kupony.
@mirko_anonim: może im wystarcza proste życie. Większość ludzi lubi sobie dogodzić ale nie każdy. Są tacy co wręcz czerpią przyjemność z odmawiania sobie. Może w domu mieli też biednie, lub rodzice bardzo oszczędzali, wtedy wydawanie może też budzić lęk. Jeśli masz z nimi dobry kontakt to zapytaj, jeśli cię to rzeczywiście interesuje, a nie tylko chciałbyś im narzucić jakiś inny styl myślenia.
@mirko_anonim: jedni lubią grać na skrzypeczkach, a inni jak im skarpetki śmierdzą. To co dla Ciebie jest "korzystaniem z życia", dla innych nie musi tym być. Lubią widocznie "bezpieczeństwo" i zaglądanie na konto. Ja też lubię zaglądać na konto gdzie hoarduję kasę, jak Sknerus McKwacz, co sobie pływał w skarbcu ( ͡°͜ʖ͡°)
@Tagliacozzo: następny oderwany od rzeczywistości. cała masa ludzi żyje i za 5k miesięcznie. 20k i to bez kredytów to jest w cholerę kasy i znaczna większość Polaków w życiu tyle zarabiać nie będzie.
@mirko_anonim: ktoś Cie w ciula robi. Limit IKE dla dwóch osób to 46k co przy ich zarobkach daje jakies 4 miechy (skoro tak oszczędzają). Reszte pewnie przepalają w kasynach i dobrze się bawią.
@Tagliacozzo: jak sensem twojego życia jest wydawanie dużych ilości hajsu dla samego wydawania, to powodzenia. wtopisz w coś hajs, stracisz wszystko i będzie magik
@bukszpryt: A kto powiedział że wydaje duże ilości hajsu? życie jest po prostu drogie. Sam kredyt czy tam wynajem z resztą opłat to okolice 4-5k PLN. A gdzie reszta?
@mirko_anonim: Zależy jak definiujesz "normalne". Dla mnie jest to zwyczajnie głupie. Abstrahując od tego czy owej emerytury dożyją to koszty opieki w starzejącym się społeczeństwie bardzo szybko przepalają się przez ich oszczędności.
@telemach20 fajnie będą odrywać te kupony chyba w kolejkach do lekarza. Zostawienie sobie przeżycia młodości na jesień życia to najgorszy możliwy wybór, świat inaczej smakuje jak jest się młodym.
@mirko_anonim: Dodam od siebie mój punkt widzenia. Z żoną mamy razem w okolicach 19k i mam podobne podejście. Co prawda mamy kredyt. ale to ledwo 900zł miesięcznie. Z mojej wypłaty odkładam połowę na konto oszczędnościowe + giełda/IKE. To że teraz jest dobrze i nie musimy się martwić o kasę nie znaczy że w przyszłości będzie tak samo. Jeśli jest szansa już teraz zapewnić sobie w miarę stabilną przyszłość, to czemu
@bobryikaczki bardziej chyba chodzi o to, że pakowanie wszystkiego w oszczędności też nie jest najmądrzejsze. Trzeba znaleźć złoty środek między zabezpieczeniem się, a smakowaniem życia, gdy jest się młodym
@mirko_anonim: sa po prostu oszczedni, wlasnie moga miec troche zaszczepione myslenie po rodzicach. Moj tato mial podobnie, cale zycie oszczedzal na cos. Jednym to pasuje a innym nie.
Dla mnie to zadna zycie, przesiedziec najlepsze lata zycia, bo emerytura. Co jezeli do niej nie dozyja? Co jezeli do emerytury, ktores sie rozchoruje / ulegnie wypadkowi i z jakiegos powodu bedzie uzmiemionym. Zycie jest tak nieprzewidywalne, ze poswiecanie wszystkiego co jest
Trzymaj się tych znajomych bo to mądrzy ludzie są.
Jeśli ktoś zarabia 2x średnią to nie musisz się o nich martwić.
Jeśli masz z nimi dobry kontakt to zapytaj, jeśli cię to rzeczywiście interesuje, a nie tylko chciałbyś im narzucić jakiś inny styl myślenia.
20k i to bez kredytów to jest w cholerę kasy i znaczna większość Polaków w życiu tyle zarabiać nie będzie.
@bukszpryt: No żyje, ale co to za życie?
Dla mnie to zadna zycie, przesiedziec najlepsze lata zycia, bo emerytura. Co jezeli do niej nie dozyja? Co jezeli do emerytury, ktores sie rozchoruje / ulegnie wypadkowi i z jakiegos powodu bedzie uzmiemionym. Zycie jest tak nieprzewidywalne, ze poswiecanie wszystkiego co jest