Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#finanse #oszczedzanie #emerytura
Zupełnie poważnie zastanawia mnie jak niektórzy podchodzą do finansów i życia z tym związanego. Mam parę znajomych, we dwoje zarabiają okolice 20k miesięcznie, pracują zdalnie, są przed trzydziestką. Mieszkają w mieszkaniu 37 metrów, nie spłacają hipoteki, dzieci nie planują, na wakacje jeżdżą tylko na 2-3 dni bo „to szkoda pieniędzy”. Nigdzie nie wychodzą, nic nie kupują. Wszystko co im zostaje z wypłaty zbierają „na emeryturę”. Nie inwestują w różne aktywa, lecz wszystko wpłacają na IKE. Jaki jest wtedy cel życia, jeżeli mając możliwości podróżowania, korzystania z życia nic z tego nie robią? Nie chodzi o ból d--y, zupełnie poważnie pytam. Czy jest to normalne?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 181
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: To jest i nie jest rozsądne podejście. Z jednej strony warto inwestować/oszczędzać i mieć zabezpieczenie na przyszłość a z drugiej przez ostanie lata świat pokazuje, że ludzie wydający lekkomyślnie wychodzą na tym dobrze (osłony, social, nawet sama inflacja na drogich rzeczach typu mieszkania czy auta). Możliwe że za 15 lat ceny podróżowania odjadą i tyle sobie pojeżdżą, przez ostatnie 10-15 lat zakup możliwie dużego mieszkania za możliwie duży kredyt
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: takie życie nie ma sensu :p
W sumie to nie jest życie, a egzystencja niczym nie różniąca się od biedaka bez dostępu do wody, gdzieś pod moskwą ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
Jaki jest wtedy cel życia, jeżeli mając możliwości podróżowania, korzystania z życia nic z tego nie robią?

@mirko_anonim: nie musisz wydawać pieniędzy, żeby dobrze się bawić. Może interesują się sztuką, rzemiosłem, grają w gierki albo biorą n-------i? Drogie zainteresowania takie jak drogie żarcie albo drogie podróże interesują ludzi głównie dlatego, że wszyscy to robią
  • Odpowiedz
Jakby zarabiali normalne pieniądze to byłoby na wszystko. Lepiej jakby próbowali inwestować w jakieś przedsięwzięcia, bo w dużym miescie dzisiaj 7-8k netto to nie jest za wiele jeśli chce się żyć na poziomie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: 20k x 12 = 240k, ike limit ~25k x 2 = 50k
240k - 50k = 190k / 12 = 15,8k/mc
Nie wiem co tu się odjebuje, ale za 15k na zycie miesiecznie bez dzieci to można poszaleć. Chyba że odkładają jeszcze IKZE, OIPE, albo bez pokrowca i w wieku 40 lat idą na F.I.R.E. to wtedy sztos.
  • Odpowiedz
Tak, jest to normalne, po prostu są realistami i nie wierzą w państwo z kartonu, które nie zabezpieczy im emerytur aby żyć na godnym poziomie

@telemach20: państwo to będzie pierwsze aby im to uczknac bo przecież nie pozwolicie innym głodować xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Stąd się właśnie biorą takie dziadki co narzekają jak im źle i nie mają na lekarstwa a na koncie czy pod materacem skitrane pół miliona. G---o z tego będą mieć, na emeryturze też będą oszczędzać bo tak się nauczyli przez całe życie i nie będą korzystać z tej kasy. Aż w końcu ktoś ich zrobi w wała na wnuczka czy inne garnki i elo.
  • Odpowiedz
Może planują FIRE i przejdą na emeryturę w wieku 40 lat.

@Lisek_Mirek: FIRE w wieku 40 lat przy 20k PLN miesiecznie minus wydatki na IKE, tak bedzie, nie zmyslam
  • Odpowiedz
@kontra: Przecież podałem tylko przykład z tymi 40 lat, może być 35 a może być i 47. Poza tym nie widzę problemu z FIRE w wieku 40 lat przy zarobkach 20k miesięcznie, wszystko rozbija się o niskie koszty życia, co zresztą wprost opisał OP we wpisie. Zakładając stopę oszczędności na poziomie 70% zarobków i stopę zwrotu z inwestycji na poziomie 5% (bardzo zachowawczo), można przejść na emeryturę po niecałych 9
  • Odpowiedz
jeżeli mając możliwości podróżowania, korzystania z życia nic z tego nie robią?

@mirko_anonim: Nigdy nie rozumiałem tego czemu "korzystanie z życia" ma oznaczać przepieprzenie wszystkich pieniędzy. Podejrzewam, że ci ludzie są szcześliwsi i mniej sfrustrowani od tych co przewalają całą wypłatę na ciuchy i wycieczki.
  • Odpowiedz