Aktywne Wpisy

Linnior88 +19
Z cyklu : filmy do których bym już nie podeszła drugi raz bo mi zryły psyche , a wy macie jakieś ? Szukam filmu po którym można się zalewac łzami (mogą być filmy o miłości albo poprostu jakieś bardzo smutne )
#film
#film
źródło: temp_file4719741167667821425
Pobierz
annlupin +3
ej jakie znacie muzyczki horrorowe takie

#finanse #oszczedzanie #emerytura
Zupełnie poważnie zastanawia mnie jak niektórzy podchodzą do finansów i życia z tym związanego. Mam parę znajomych, we dwoje zarabiają okolice 20k miesięcznie, pracują zdalnie, są przed trzydziestką. Mieszkają w mieszkaniu 37 metrów, nie spłacają hipoteki, dzieci nie planują, na wakacje jeżdżą tylko na 2-3 dni bo „to szkoda pieniędzy”. Nigdzie nie wychodzą, nic nie kupują. Wszystko co im zostaje z wypłaty zbierają „na emeryturę”. Nie inwestują w różne aktywa, lecz wszystko wpłacają na IKE. Jaki jest wtedy cel życia, jeżeli mając możliwości podróżowania, korzystania z życia nic z tego nie robią? Nie chodzi o ból d--y, zupełnie poważnie pytam. Czy jest to normalne?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
W sumie to nie jest życie, a egzystencja niczym nie różniąca się od biedaka bez dostępu do wody, gdzieś pod moskwą ¯\(ツ)/¯
@mirko_anonim: nie musisz wydawać pieniędzy, żeby dobrze się bawić. Może interesują się sztuką, rzemiosłem, grają w gierki albo biorą n-------i? Drogie zainteresowania takie jak drogie żarcie albo drogie podróże interesują ludzi głównie dlatego, że wszyscy to robią
240k - 50k = 190k / 12 = 15,8k/mc
Nie wiem co tu się odjebuje, ale za 15k na zycie miesiecznie bez dzieci to można poszaleć. Chyba że odkładają jeszcze IKZE, OIPE, albo bez pokrowca i w wieku 40 lat idą na F.I.R.E. to wtedy sztos.
Między 3x kanary i sojowe latte - jest jedvz coś pośrodku ;)
@telemach20: państwo to będzie pierwsze aby im to uczknac bo przecież nie pozwolicie innym głodować xD
@Lisek_Mirek: FIRE w wieku 40 lat przy 20k PLN miesiecznie minus wydatki na IKE, tak bedzie, nie zmyslam
@mirko_anonim: Nigdy nie rozumiałem tego czemu "korzystanie z życia" ma oznaczać przepieprzenie wszystkich pieniędzy. Podejrzewam, że ci ludzie są szcześliwsi i mniej sfrustrowani od tych co przewalają całą wypłatę na ciuchy i wycieczki.